Prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al ISJ Dolj: “Rezultate bune la simulările judeţene ale examenelor naţionale, mai ales în ceea ce priveşte prezenţa. Prin remedierea neajunsurilor, încercăm să formăm caractere, pe valori morale”

0
566
  Astăzi, a avut loc ultima probă a simulărilor judeţene pentru elevii care se pregătesc pentru Bacalaureat. Anterior, şi cei de clasa a VIII-a au participat la o astfel de evaluare. După cele trei zile de examinare, la ambele categorii,  rezultatele, în Dolj, sunt mulţumitoare, luând în calcul, în primul rând, prezenţa elevilor la simulări, procentajul fiind superior celui din anii precedenţi. Sigur, în perioada imediat următoare, vor avea loc discuţii pentru remedierea neajunsurilor.
Astăzi,  s-a desfășurat cea de-a treia probă scrisă din cadrul simulării județene a examenului național de Bacalaureat, respectiv proba E.d)-proba la alegere a profilului și specializării. La această probă au fost prezenți 3.092 de candidați (învățământ –zi). Nu s-au prezentat la examen 862 candidați din cei 3.974 înscriși (78,20% procent de prezență). Un elev a fost eliminat din examen pentru tentativă de fraudă, find surprins cu telefonul mobil. Comunicarea rezultatelor are loc în data de 17 februarie 2023. Rezultatele obținute la simulările examenelor naționale nu se contestă. Rezultatele obținute de elevi la simularea județeană sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări,  prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședinte cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor. Sunt datele “proaspete”, oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.
Dar, având în vedere cele întâmplate, la aceste simulări judeţene, concluziile nu pot fi trase decât de prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector – general al învăţământului Doljean.
Orele remediale, în beneficiul elevilor
Au fost trei zile “pline”, inclusiv cu neajunsuri. “Comparativ cu anii precedenţi, am avut o prezenţă medie de peste 85% a elevilor la aceste simulări. Au fost depuse eforturi deosebite, pentru a se asigura condiţiile de examen. Vorbesc, aici, de gerul care a venit, cu atât mai mult fiind de apreciat efortul colegilor noştri. A fost un caz, la Şcoala Gimnazială “Gheorghe Ţiţeica” din Craiova, unde, cred că duminică, a fost o defecţiune la sistemul de încălzire, doar într-o parte a clădirii, dar  care s-a remediat, astfel că examenele au decurs în condiţii foarte bune. Este de remarcat faptul că procentajul celor prezenţi la aceste simulări a fost ridicat. Sigur, a fost cazul acelor eliminări ale unor elevi din examen, deoarece au încercat să apeleze la telefoane mobile. Dar, cred că este de apreciat faptul că profesorii asistenţi au fost foarte vigilienţi, ca în condiţiile unui examen real, astfel că au adoptat măsurile care se impuneau “, a precizat Daniel Alexandru Ion. Rezultatele de acum vor fi puse în dezbatere la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ. “Ne interesează toate datele obţinute în această perioadă, la aceste simulări judeţene. Vom urmări notele obţinute de către elevi la aceste simulră şi le vom compara cu cele obţinute la clasă. Dar apar discrepanţe mari, este o problemă, de aceea trebuie să intervenim. Fiecare unitate de învăţământ va organiza ore remediale, în afara celor de curs, programul acestora fiind comunicat şi părinţilor copiilor. Sperăm să convingem cât mai mulţi că aceste pregătiri  suplimentare sunt benefice elevilor. Tot ceea ce întreprindem este în sprijinul elevului. Încercăm să formăm caractere, pe valori morale”, a mai spus inspectorul – general al învăţământului doljean.