Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, critică modul de distribuire a tabletelor cu internet pentru elevi: “Aceste dispozitive nu sunt folosite doar în scop educaţional”

0
446
 Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu , a criticat, astăzi, de Ziua Internaţională a Siguranţei pe Internet, faptul că autorităţile  au împărțit un milion de tablete cu internet elevilor.  Acesta a precizat că aceste dispozitive „nu sunt folosite doar în scop educațional”. Mesajul a fost transmis la conferința online “Salvați Copiii, Ora de net“, cu ocazia prezentării unui studiu numit „Folosirea internetului de copii și adolescenți în 2021”, care arată cum s-a schimbat comportamentul copiilor și tinerilor în perioada pandemiei, aşa cum menţionează edupedu.ro.
„Printre consecințele nefaste ale predării online, la modul general, aș spune că lucrurile despre care ați vorbit în studiu afectează nu numai copii, afectează și părinții. Și vă spun cu toată răspunderea că afectează și profesorii. Lucrurile despre care vorbiți afectează chiar și miniștri și președinții Senatului, deci întreaga societate este afectată de elementele pe care le-ați prezentat. Iar pentru persoanele care au deja probleme de sănătate mintală, care sunt deja predispuse, toată această perioadă de forțare a lucrului pe internet – și am văzut câteva elemente absolut îngrijorătoare, deci patru ore pe zi 80% dintre copii să petreacă pe internet… Ministerul Educației, plus alte autorități, au distribuit mai bine de 1 milion de tablete cu abonament de internet inclus, iar mesajele care ne vin din perspectiva utilizatorilor de internet pentru cele 1 milion de tablete care au fost distribuite nu fac decât să confirme datele îngrijorătoare pe care le-ați prezentat. Acele tablete nu sunt folosite doar în procesul educațional. N-aș vrea să dezvolt acest subiect, dar cred că m-am făcut bine înțeles. Chiar și acum, după toate eforturile de păstrare a școlilor deschise, avem un număr de 163 de școli care funcționau integral online, plus 4.800 de grupe sau clase care aveau activitatea suspendată din motive epidemiologice. În aceste școli învață 200.000 de copii care, în momentul în care vorbim, se bazează exclusiv pe internet, 200.000, e un număr foarte important”, a declarat ministrul Educației.
Studiul publicat de “Salvaţi copiii”

Studiul publicat azi de Organizația” Salvați Copiii” arată că aproximativ o treime (29%) dintre copii afirmă ca au primit imagini sau video-uri cu conținut care înfățișează nuditate sau ipostaze sexuale pe Internet și 20% dintre copii afirmă că li s-au cerut fotografii sau video-uri care să îi înfățișeze nud sau într-o ipostază sexuală. Potrivit studiului realizat de Organizația Salvați Copiii „Folosirea internetului de copii și adolescenți” în 2021, 37% dintre elevi afirmă că, în anul care a trecut, au fost jigniți sau deranjați pe Internet, iar 49% dintre ei spun că s-a întâmplat să găsească online conținut care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Situația este mai intâlnită în rândul copiilor sub 12 ani (6 din 10 afirmă acest lucru) și în rândul fetelor (54% vs 42% în rândul băieților). Violența fizică și verbală alături de nuditate sunt principalele conținuturi care i-au făcut pe copii să se simtă inconfortabil. Vârsta medie la care copiii încep să utilizeze internetul a scăzut comparativ cu datele înregistrate de cercetarea din 2019, când aceasta era de 9 ani. În studiul din 2021, vârsta medie la care copiii (la nivelul întregului eșantion) afirmă că au început să acceseze internetul este de 8,2 ani. Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Telefonul mobil este dispozitivul principal de pe care copiii accesează internetul – 99%, urmat de laptop – 62%, TV Smart – 42% și tabletă -24%.