Specialităţi din grăsimi hidrogenate, utilizate în loc de produse din lapte

0
354

Câteva zeci de unităţi alimentare au fost amendate cu peste 660.000 de lei pentru nereguli ce au vizat substituirea produselor procesate din lapte cu specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi dezinformarea consumatorilor, dar şi pentru încălcarea normelor igienico-sanitare şi siguranţă alimentară, informează un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Au fost verificate 180 de unităţi (din care 85 patiserii, 17 cofetării – laboratoare cofetărie, 47 de pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unităţi de fast-food, cinci magazine alimentare). Controalele au avut loc în Bucureşti şi în municipiile reşedinţă de judeţ precum Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea şi Vaslui. Dintre acestea, 73 de unităţi, reprezentând 40,5% din totalul celor verificate, utilizează în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate şi informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obţinute din lapte (brânză, caşcaval, unt etc.). Au fost depistate şi alte abateri, precum comercializarea aşa-zisei “Specialitate Bulgaria”, Telemea de Bivoliţă, Telemea de Capră şi Telemea de Vacă. (Sursa: AGERPRES)