Angajaţii din penitenciare anunţă proteste

0
494

Condiţiile de lucru improprii, deficitul de personal şi neplata orelor suplimentare nerecuperate sunt principalele nemulţumiri ale angajaţilor din penitenciare care au anunţat că în următoarea perioadă vor declanşa acţiuni de protest. Mâine, la ora 10.00, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) vor fi prezenţi la sediul Ministerului Justiţiei, unde îi vor înainta o listă cu revendicări ministrului Tudorel Toader.

Sindicaliştii acuză că, în pofida promisiunilor, condiţiile din penitenciare au rămas la fel. Improprii atât pentru cei care se află în detenţie, cât şi pentru cei care lucrează în închisori. În aceste condiţii, reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) au solicitat un plan de măsuri concret, dar şi un buget care să asigure implementarea acestuia.

„Nu doar deţinuţii, ci şi personalul penitenciarelor are dreptul la un tratament decent din partea autorităţilor. Având în vedere că ministrul Justiţiei refuză dialogul, iar problemele din penitenciare continuă să rămână nerezolvate, vineri, 09 februarie 2018, la ora 10.00, vom fi prezenţi la sediul Ministerului Justiţiei cu o listă de revendicări pentru ministrul Tudorel Toader”, atrage atenţia FSANP.

Deficit de personal de 40%

O altă problemă semnalată încă de anul trecut de angajaţii din penitenciare este deficitul de personal, care ar fi ajuns la aproape de 40%. Iar sindicaliştii acuză faptul că „ministrul Justiţiei ţine din octombrie 2017 la sertar Memorandumul privind scoaterea la concurs a funcţiilor vacante”. „Având în vedere că recenta suplimentare cu 1.000 de funcţii a statelor penitenciarelor este doar pe hârtie, posturile nefiind bugetate, cerem deblocarea concursurilor şi finanţarea posturilor vacante”, se arată în comunicatul FSANP.

În plus, sindicaliştii solicită promovarea rapidă a proiectului privind plata orelor suplimentare nerecuperate, atrăgând atenţia că munca forţată este interzisă prin Constituţie. Aceştia au precizat că există în sistemul penitenciar 15 angajaţi care au efectuat fiecare aproximativ 500 de ore suplimentare nerecuperate. Practic, au muncit aproximativ trei luni în plus, fără să fie plătiţi.

„Urmare a scandalului provocat de existenţa celor peste un milion de ore suplimentare nerecuperate în ultimii doi ani, ministrul Justiţiei a promis în decembrie 2017 că va promova un proiect de act normativ prin care datoria Guvernului faţă de personalul din penitenciare să fie plătită, urmând ca, pe viitor, aceste ore suplimentare să fie plătite la timp. Cerem, deci, finalizarea şi transmiterea acestui proiect de act normativ spre aprobare, munca forţată fiind interzisă prin Constituţie”, afirmă aceştia.

Sindicatele ameninţă cu blocarea activităţii penitenciarelor

Propuneri se vor face şi cu privire la statutul poliţiştilor de penitenciare, eliminarea discriminărilor şi disfuncţionalităţilor din legislaţia salarizării şi pensionării, dar şi soluţii pentru deblocarea negocierilor colective, aflate la acest moment într-un impas care poate duce la un conflict de muncă.

”Nu ne aşteptăm desigur la minuni. În situaţia în care ministrul Justiţiei refuză în continuare dialogul, vineri, 9 februarie 2018, va fi momentul reluării protestelor personalului din penitenciare: manifestaţii publice la sediul penitenciarelor, acţiuni în justiţie şi refuzul de a efectua ore suplimentare până la blocarea activităţii penitenciarelor. Calendarul urmează a fi anunţat”, precizează sindicatele din penitenciare.

Potrivit unor informaţii proiectul de lege privind Statutul poliţistului de penitenciare a fost finalizat ieri de Ministerul Justiţiei şi va fi trimis în Parlament pentru a fi votat.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a înaintat Ministerului Justiţiei propuneri de modificare a proiectului de Statut, deoarece, în opinia sindicaliştilor acesta conţine prevederi mult mai restrictive în ceea ce priveşte avansarea în carieră a poliţistului de penitenciare, faţă de actualul Statut (Legea nr. 293/2204 privind statutul funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare).