Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat, ieri, că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertească în lei datoria la bănci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului. “Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Soluţia la data încheierii contractelor e greşită. Principalul motiv pentru care am respins această lege e încălcarea principiului bicameralismului”, a anunţat Dorneanu.
Potrivit preşedintelui CCR, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a stabilit că legea este neconstituţională cel puţin din două mari motive. Primul menţionat de Dorneanu ţine de „încălcarea gravă a principiului bicameralismului” în sensul că între propunerea legislativă care a început la Senat şi până la actul adoptat de Camera decizională există o diferenţă substanţială. „Senatul a adoptat legea în formula pe care au redactat-o iniţiatorii, iar la Camera Deputaţilor au fost modificate practic aproape toate articolele”, a spus Dorneanu. Al doilea motiv ţine de faptul că CCR a considerat că soluţia pe care a adoptat-o Camera Deputaţilor, de reconversie la data încheierii contractului, este greşită şi nu corespunde nici unor directive europene. „Aici, instanţele urmează să aplice şi principiul impreviziunii pe care l-am dezvoltat la celelalte decizii”, a spus Dorneanu.
O decizie era aşteptată încă din noiembrie 2016, dar a fost amânată de judecătorii Curţii Constituţionale pentru 18 ianuarie şi, apoi, pentru 7 februarie 2017. Sesizarea a fost trimisă de Guvernul lui Dacian Cioloş la Curte pe 24 octombrie, după adoptarea de către Parlament a legii care prevede conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric. Dacian Cioloş, care era premier la acea dată, a precizat că Executivul a atacat legea la CCR pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.
Conform ultimelor date ale Băncii Naţionale a României, în toamna anului trecut existau circa 40.000 de contracte de împrumut în franci elveţieni. Situaţia tensionată din România a creat o fluctuaţie a monedei naţionale în raport cu principalele valute. Claudiu Cazacu, analistul-şef al XTB România a precizat, pentru MEDIAFAX, că cei mai afectaţi de aceste variaţii sunt cei care au credite în valută.
Reamintim faptul că, francul elveţian a închis anul 2016 la o paritate de 4,1998 lei, atingând ieri, 7 februarie, valoarea de 4,2139 lei. În 2015, valoarea medie anuală a monedei elveţiene a fost de 4,1684 de lei pentru un franc, după ce în 2014 BNR cota un franc elveţian la 3,6592 de lei. Pe de altă parte, săptămâna trecută, Raiffeisen Bank a făcut o ofertă clienţilor care doresc să convertească în lei creditele în franci elveţieni, anunţând un discount de 25% din sold. Banca a precizat că sunt eligibili clienţii cu un grad de îndatorare a familiei de peste 60%. Anterior, Raiffeisen Bank lansase o altă ofertă, prin care, clienţii obţineau pe loc o reducere de 10% şi încă 5% în următorii doi ani. Oferta era însă valabilă doar pentru clienţii cu un grad de îndatorare de peste 65%.