29 de tineri fermieri au fost primii beneficiari ai plăţilor din cadrul noului PNDR. Accentul trebuie pus, spune ministrul Agriculturii, pe asocierea producătorilor şi crearea de cooperative agricole pentru a putea ieşi pe piaţă şi a desfăşura o activitate rentabilă. Sprijinul pentru tinerii fermieri se acordă în două tranşe. Prima este în valoare de 75% din sprijinul nerambursabil, iar restul de 25% se primeşte după verificarea îndeplinirii tuturor acţiunilor din planului de afaceri asumat de fermieri.
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (AFIR) a efectuat primele plăţi aferente Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cu acest prilej, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a înmânat Notificările de plată primilor beneficiari ai Programului, un grup de tineri fermieri din localitatea Colibaşi, din judeţul Giurgiu. „Mă aflu astăzi pentru prima dată în Colibaşi şi am rămas impresionat pentru ca am văzut aici oameni tineri foarte gospodari. În localitate sunt 400 de hectare de solarii şi înmânăm astăzi primele notificări de plată pentru 29 de fermieri. Este extrem de important să aveţi în vedere asocierea şi cooperativele pentru a putea ieşi pe piaţă. Este meritul beneficiarilor că au avut iniţiativa, al primarului că i-a sprijinit şi al colegiilor de la AFIR care au reuşit să vireze banii fermierilor într-un timp foarte scurt”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu. Beneficiarii care au primit efectiv fonduri europene nerambursabile accesate prin PNDR 2020 sunt cei ai Submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.
Tot mai mulţi tineri investesc în agricultură
Valoarea totală nerambursabilă a primelor plăţilor efectuate către 124 de tineri fermieri este de 3.855.000 euro. Această submăsură s-a bucurat de un interes deosebit, în cadrul său fiind depuse cele mai multe cereri de finanţare, 2.874, în valoare totală nerambursabilă de peste 120 milioane de euro. Dintre acestea, 1.388 cereri de finanţare cu o valoare de 58,6 milioane de euro au fost selectate pentru finanţare, până în prezent. Sesiunea continuă de primire a proiectelor aferentă anului 2015 pentru solicitanţii de finanţare prin intermediul sM 6.1 s-a derulat între 25 martie 2015 şi 30 octombrie 2015.
În conformitate cu procedurile şi instrucţiunile de plată aprobate, prima cerere de plată (tranşa I) se va depune de către tânărul fermier în maxim 30 zile de la data semnării Contractului de finanţare. Tranşa I reprezintă un procent de 75% din valoarea sprijinului nerambursabil. A doua cerere de plată (tranşa II) se depune în maxim 33 de luni (57 de luni – pentru exploataţii pomicole) de la data semnării Contractului de finanţare, după verificarea îndeplinirii tuturor acţiunilor prevăzute în Planul de Afaceri, inclusiv după implementarea standardelor europene (dacă este cazul). Tranşa II reprezintă un procent de 25% din valoarea sprijinului nerambursabil acordat. De asemenea, precizăm că valoarea maximă a sprijinului financiar nerambursabil acordat prin sM 6.1 tinerilor fermieri este de 50.000 de euro (în cazul exploataţiilor de dimensiuni mai mici, 12.000 – 29.999 SO, sprijinul este mai mic, respectiv 40.000 de euro). Aşadar, în termen de doar 3 luni de la închiderea sesiunii de depunere a proiectelor AFIR a efectuat primele plăţi în contul beneficiarilor sM 6.1, trecând prin etapele procedurale de evaluare, selecţie şi contractare.