Craioveni condamnaţi pentru „tras cu cardul” în Germania şi Olanda

0
946

Trei craioveni, trimişi în judecată în iulie 2012 pentru infracţiuni informatice, au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Dolj la câte 3 ani de închisoare cu executare. Sentinţa, pronunţată miercuri, nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Cei trei, care au montat aparatură de skimming pe bancomate din Germania şi Olanda şi au falsificat apoi carduri efectuând retrageri frauduloase de numerar, au de acoperit un prejudiciu de aproape 90.000 euro şi de achitat câte 2.000 lei cheltuieli judiciare.

Pe 18 iulie 2012 se înregistra pe rolul Tribunalului Dolj dosarul în care Alexandru Cosmin Licşor, Dumitru Cătălin Licşor şi Virgil Nicolae erau trimişi în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova pentru constituire de grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cercetările în acest dosar au început încă de la sfârşitul anului 2008. Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în octombrie 2008, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova prindeau de veste că Dumitru Cătălin Licşor deţine carduri bancare falsificate, cu care a făcut mai multe retrageri frauduloase de numerar de la bancomate din Craiova. Ca să fie mai greu de depistat sau de recunoscut, bărbatul acţiona noaptea, preferând ATM-urile Băncii Româneşti. La o astfel de retragere, cardul folosit a fost restricţionat şi oprit în bancomat, în baza cercetărilor efectuate ulterior stabilindu-se că titularul de drept al contului pentru care se eliberase cardul era, de fapt, din Frankfurt, iar din acel cont se făcuseră retrageri neautorizate de pe teritoriul României, Ungariei, Italiei şi Sloveniei.

Câte 3 ani de închisoare cu executare

Cercetările au continuat, oamenii legii stabilind că Dumitru Cătălin Licşor acţiona împreună cu Alexandru Cosmin Licşor şi Virgil Nicolae. Ultimii doi au fost prinşi în timp ce încercau să părăsească ţara cu maşina, în urma percheziţiei făcute în autoturism fiind descoperite trei coli pe care erau scrise combinaţii de cifre şi repere orare de tipul celor stocate pe cardurile bancare. Urmare a cercetărilor efectuate şi a corespondenţei cu state despre care anchetatorii suspectau că ar fi fost „călcate” de cei trei doljeni, s-a stabilit că cifrele de pe colile găsite în maşină corespundeau unor carduri bancare emise de bănci olandeze. Mai mult, la percheziţiile făcute la locuinţele lor au fost găsite echipamente şi aparatură pentru copiat date de la bancomate dar şi pentru falsificarea cardurilor bancare. Anchetatorii români au reuşit să obţină de la autorităţile olandeze chiar şi filmările în care cei trei au fost surprinşi de camerele de supraveghere la diverse bancomate ale unor unităţi bancare din acest stat.

După mai bine de un an şi jumătate de proces, judecătorii Tribunalului Dolj au pronunţat, miercuri, 5 februarie a.c., sentinţa în dosar. Cei trei au fost găsiţi vinovaţi de deţinere fără drept a unui dispozitiv program informatic, parolă, cod de acces sau dată informatică, deţinere de echipamente şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos (mai puţin constituirea de grup infracţional organizat) şi au fost condamnaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare. În plus, conform deciziei instanţei, cei trei au de achitat aproape 90.000 euro şi câte 2.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

„Obligă în solidar inculpaţii la plata sumei de 89.432,29 euro, echivalentul în lei la data efectuării plăţii către partea civilă EQUENS Servicii Plată pentru Europa. Ia act că partea vătămată Banca Românească SA Craiova nu se constituie parte civilă în procesul penal. Confiscă de la inculpatul Licşor Dumitru Cătălin suma de 5.320 lei. Menţine sechestrul asigurator instituit prin ordonanţa din 01.04.2009 a DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova cu privire la suma de 2150 euro ridicată de la inculpatul Licşor Dumitru Cătălin, depuşi la CEC BANK Sucursala Craiova. Obligă pe fiecare inculpat la câte 2000 lei cheltuieli judiciare statului din care câte 300 lei reprezentând taxă raport de expertiză tehnico – ştiinţifică. Cu apel. Pronunţată în şedinţa publică de la 05 februarie 2014”, se mai arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj.