Târgul de Carte GAUDEAMUS se va deschide la Craiova peste trei săptămâni

0
97

Ediţia a XII-a a Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova va fi organizată în perioada 27 februarie – 3 martie, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”. Târgul va inaugura Caravana GAUDEAMUS – serie de evenimente cultural-expoziţionale desfăşurate în oraşe cu tradiţie culturală şi universitară din ţară –, aducând în capitala Băniei actualitatea editorială, evenimente-surpriză, dar şi un prilej special de sărbătoare: aniversarea a 85 de ani de Radio România şi a 20 de ani de la prima ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS! Evenimentul va fi organizat, ca de obicei, de Radio România, prin echipa GAUDEAMUS, în parteneriat cu Studioului Teritorial de Radio „Oltenia” Craiova, deschiderea oficială urmând a avea loc miercuri, 27 februarie, ora 12.00.

Propunând un concept unic în peisajul evenimentelor expoziţionale de profil – acela al târgului itinerant de carte –, Caravana GAUDEAMUS formează, alături de Târgul Internaţional „GAUDEAMUS – Carte de învăţătură” şi de Târgul Gaudeamus Manuale Şcolare, Programul LECTURA, iniţiat şi realizat de Radio România din 1994, cu scopul de a susţine cultura scrisă şi piaţa de carte din România. GAUDEAMUS Craiova 2013 va aduce în prim-plan actualitatea vieţii culturale printr-un program cuprinzând lansarea noutăţilor editoriale, dezbateri, întâlniri cu scriitori şi oameni de cultură. Târgul se adresează publicului larg, dar şi publicului profesional, cadrelor didactice şi elevilor din toate nivelurile de studiu.

Potrivit organizatorilor, programul ediţiei cuprinde „Lectura, o provocare!” – competiţie de creativitate, lectură şi comunicare, adresată liceenilor, în cadrul etapei zonale a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu” şi „Cărţile se întorc acasă” –  campanie de donaţie de carte pentru bibliotecile rurale din Oltenia. De asemenea, GAUDEAMUS Craiova va premia performanţele elevilor olimpici din Oltenia, care vor fi invitaţii de nota 10 ai Târgului.

Totodată, foaierul TNC va găzdui expoziţia de fotografie Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului”, semnată de Jean Marc Godès. Dedicată promovării cărţii şi culturii scrise, aceasta propune o perspectivă originală asupra cărţilor ca spaţii ale memoriei şi ca obiecte magice, revelatoare. O expoziţie despre cărţi imaginare şi despre imaginarul cărţilor – aşa ar putea fi definite, pe scurt, aceste montaje fotografice pe care Jean Marc Godès le propune publicului din România. Pentru al treilea an consecutiv, acesta este autorul imaginii Caravanei GAUDEAMUS – cărţile pe patine –,  invitaţie jucăuşă la o expediţie inedită printre cărţi călătoare.

Târgul va putea fi vizitat zilnic, de miercuri până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, iar duminică, de la 10.00 la 14.00, intrarea fiind liberă pentru toate categoriile de vizitatori. Ceremonia de decernare a premiilor ediţiei a XII-a va avea loc duminică, 3 martie la ora 12.00. După Craiova, Caravana GAUDEAMUS 2013 va ajunge la Cluj-Napoca (17 – 21 aprilie), Timişoara (15 – 19 mai) şi Mamaia (în cursul lunii august).