Concert vocal-simfonic, sub bagheta dirijorală a maestrului Constantin Grigore

0
370

Melomanii craioveni sunt aşteptaţi, astă-seară, la concertul vocal-simfonic al Filarmonicii „Oltenia”, susţinut, cu începere de la ora 19.00, sub bagheta dirijorală a maestrului Constantin Grigore. Prima parte cuprinde, în interpretarea Orchestrei Simfonice a instituţiei, două creaţii de Wolfgang Amadeus Mozart – Divertismentul în Si bemol major, K. 137, şi Concertul nr. 7 în Fa major pentru două piane, K. 242, solişti fiind Manuela şi Dragoş Mihăilescu. Concertul va continua cu „Gloria” pentru voci soliste, cor şi orchestră, de Antonio Vivaldi, alături de Orchestra craioveană evoluând Corala Academică (maestru de cor: Manuela Enache), solistele Noemi Modra, Mirela Duţă (soprane), Mihaela Popa (mezzosoprană), acompaniate la orgă de Corina Stănescu. Preţul biletului este de 15 lei (8 lei pentru elevi, studenţi, pensionari).

În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia, la Academia de Muzică „Karol Lipinski”, dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi şi dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse masterclass-uri şi s-a perfecţionat printr-un stagiu de asistenţă la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011), sub îndrumarea maestrului Marek Janowski şi, ulterior, la Bayerischer Rundfunk şi Münchner Philharmoniker, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologia muzicii susţinute de Konrad von Abel.

A susţinut concerte la pupitrul formaţiilor muzicale mari, atât din ţară, cât şi de peste hotare. În 2009, cu ocazia sărbătorilor pascale, s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar susţinut de Al Bano şi Montserrat Caballé în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. De asemenea, este unul din membrii fondatori ai Orchestrei de Cameră „Camerata Regală”, iar din 2010 a beneficiat şi de îndrumarea maestrului Jin Wang. A primit premii şi distincţii la concursuri, precum şi diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale.

Constantin Grigore a desluşit tainele tehnicii dirijorale în genuri variate, de la concert instrumental până la operă, simfonic şi vocal simfonic, repertoriul său foarte divers cuprinzând lucrări de Bach, Vivaldi, Mozart, Beethoven, Schubert, Liszt, Chopin, Brahms, Sibelius, Ceaikovski, Strauss, Saint-Saëns, De Falla, Sarasate, Turina, Bizet, Enescu, Szymanowski, Dediu etc.

Manuela Iana-Mihăilescu şi Dragoş Mihăilescu – absolvenţi ai Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – alcătuiesc un duo pianistic care posedă un bogat repertoriu dedicat ansamblului de pian la patru mâini sau pentru două piane. Din toamna anului 2011, Duo Mihăilescu este formație camerală oficială a Filarmonicii „Banatul” din Timişoara. Abordează cu brio repertoriul pentru două piane şi orchestră, susţinând concerte cu orchestre ale filarmonicilor din România, dar şi peste hotare. De asemenea, cei doi muzicieni sunt cadre didactice la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

  

  • Născută în 1993, la Târgu-Mureş, tânăra soprană Noemi Modra studiază la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova. Astă-seară debutează ca solistă în „Gloria”, de A. Vivaldi.
  • Mirela Duţă (n. 1980) a absolvit secţia Interpretare muzicală (Canto) a Departamentului de Muzică din cadrul Facultăţii de Litere craiovene. Din 2011 este profesor de Muzică la Liceul de Arte „Marin Sorescu”.
  • Mihaela Popa s-a născut în 1967, la Iaşi, şi a absolvit în 2009 secţia Interpretare muzicală (Canto) a Departamentului de Muzică de la Facultatea de Litere din Craiova. Activează, din anul 1986, în cadrul Teatrului Liric „Elena Teodorini”.