„Furtuna” îl readuce la Craiova pe regizorul Silviu Purcărete

0
728

Repetiţiile sunt în toi, iar premiera urmează să aibă loc peste nici o săptămână

Silviu Purcărete

Încă din luna decembrie a anului trecut se află la Craiova, din nou, Silviu Purcărete, unul dintre cei mai apreciaţi regizori din România şi din Europa. L-a readus la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” – instituţie cu care colaborează de mai bine de 20 de ani şi alături de care a repurtat numeroase succese – spectacolul „Furtuna”, de William Shakespeare, realizat în echipă cu scenograful Dragoş Buhagiar şi compozitorul Vasile Şirli.

Premiera urmează să aibă loc peste nici o săptămână – mai precis marţi, 14 februarie a.c. –, astfel că repetiţiile sunt în toi, prelungindu-se, zilnic, chiar şi peste zece ore. Din distribuţie fac parte din nume apreciate ale scenei craiovene, precum Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali şi Nicolae Poghirc. «Va fi un spectacol… spectaculos! „Furtuna” va da ocazia artiştilor craioveni să facă un spectacol cum de multă vreme n-au mai făcut», este de părere Mircea Cornişteanu, directorul Naţionalului craiovean.

Montarea shakesperiană reprezintă o coproducţie a Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”, urmând a fi prezentată mai întâi la festivalul de la Craiova, care se va desfăşura în perioada 23 aprilie – 3 mai a.c., apoi la Gyula (Ungaria) şi Gdansk (Polonia).

Silviu Purcărete a lucrat mai bine de 20 de ani în teatre din România, în special la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul „Bulandra” şi Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, spectacolele sale fiind elogiate în ţară, dar câştigându-şi faima şi în străinătate. Fertila activitate internaţională a Naţionalului craiovean din ultimele două decenii este strâns legată de creaţia, pe această scenă, a unor spectacole de referinţă realizate de importantul regizor: „Piticul din grădina de vară”, de D. R. Popescu (1989); „Ubu rex cu scene din Macbeth”, după Alfred Jarry şi W. Shakespeare (1990); „Titus Andronicus”, de W. Shakespeare (1992); „Phaedra” după Seneca şi Euripide (1993); „Danaidele” (1995) şi „Orestia” (1998), ambele după Eschil; „Cum doriţi sau Noaptea de la spartul târgului” (2004); „Măsură pentru măsură” (2008) – prezentate la cele mai importante festivaluri internaţionale şi distinse cu nu puţine premii.

Mircea Cornişteanu: „Încă de acum doi ani i-am propus să revină la TNC”

«Silviu Purcărete vine la Craiova cam o dată la doi ani. Ultima sa premieră aici a fost în martie 2008, cu „Măsură pentru măsură”. Aşa că un nou spectacol al său este mult aşteptat», spune regizorul Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, referindu-se la „Furtuna”, de William Shakespeare, o coproducţie a Reţelei Europene a Festivalurilor „Shakespeare”.

«Încă de acum doi ani i-am propus lui Silviu Purcărete să revină la Craiova, după ce am discutat cu partenerii noştri din Reţea să coproducem spectacole cu mari creatori. Prima opţiune a fost cea pentru Silviu Purcărete şi pentru Teatrul Naţional din Craiova, de altfel singura instituţie de spectacole membră a Reţelei, pentru că restul sunt numai festivaluri. I-am solicitat să aleagă o piesă pe care n-a mai pus-o în scenă la noi şi care ar fi interesantă şi pentru festivalurile din cadrul Reţelei, iar „Furtuna” a fost o opţiune. Va merge la cea mai mare parte a acestor festivaluri, dacă nu chiar la toate. E sigur că pe 17 iulie o vom juca la Gyula, în Ungaria, iar la sfârşitul lui august – în Polonia, la Festivalul „Shakespeare” de la Gdansk », a adăugat Mircea Cornişteanu. Înainte de toate însă, spectacolul va fi prezentat pe scena celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, care va avea loc în perioada 23 aprilie – 3 mai a.c.

Trei actori din distribuţie au mai trecut şi prin „Furtuna” lui David Esrig

Considerată testamentul lui Shakespeare, o piesă cifrată, ocultă şi complicată, „Furtuna” a devenit una dintre cele mai populare scrieri ale dramaturgului încă de la prima sa montare, în anul 1611. Spectacolul de la Craiova este realizat în concepţia scenografică a lui Dragoş Buhagiar, pe muzica lui Vasile Şirli şi îi are distribuţie pe Ilie Gheorghe (în rolul lui Prospero), Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu, Angel Rababoc, Adrian Andone, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Cătălin Băicuş, George Albert Costea, Mircea Tudosă, Iulia Lazăr, Iulia Colan, Petra Zurba şi Monica Ardeleanu.

«Pot să vă spun că va fi un spectacol… spectaculos, că această poveste de sfârşit a lui Shakespeare, „Furtuna”, va da ocazia artiştilor craioveni să facă un spectacol cum de multă vreme n-au mai făcut. Va fi un spectacol foarte vizual, un spectacol foarte puternic», susţine directorul Naţionalului craiovean. Trei dintre actori au mai trecut însă o dată prin „Furtuna” shakesperiană. Este vorba despre Sorin Leoveanu, George Albert Costea şi Cătălin Băicuş, care, alături de un alt actor craiovean, Valer Dellakeza, au fost distribuiţi, anul trecut, în montarea regizorului David Esrig, de la Academia de Teatru şi Film „Athanor” din Germania.

 

Mircea Cornişteanu

«Silviu Purcărete este un regizor pretenţios cu sine însuşi, în primul rând, nu se cruţă pe el. Nu e deloc dificil de lucrat cu el, pentru că exercită o anume fascinaţie asupra actorilor, ştie ce să le ceară. Şi nu numai ce, ci ştie şi cum să le ceară. E un om delicat, nu face crize decât foarte rar şi doar atunci când unul de partea cealaltă a cortinei ajunge să-l scoată din cele ale lui. Dar e un om foarte delicat, un om cu mult haz, un om care nu se dă mare. Un om cu care te poţi înţelege omeneşte foarte, foarte uşor. Şi un prieten pentru cei de-aici, cu care lucrează de peste 20 de ani», a răspuns Mircea Cornişteanu, directorul Teatrului Naţional din Craiova, întrebat cât de dificil este de colaborat cu un regizor de talia lui Silviu Purcărete şi cât de exigent este acesta.