Peste 1.500 de craioveni și-au plătit impozitele în prima zi

1
730

Peste 1.500 de craioveni au ajuns, luni, la ghișeele deschise ale Direcției de Taxe și Impozite din Craiova, pentru a-și achita impozitele. Și, ieri, în a doua zi de plată, contribuabilii stăteau la rând, fără însă a se mai forma cozile din anii trecuți, când oamenii se înghesuiau la casierii chiar în primele zile din an. Explicația funcționarilor este că sunt încă alte șase puncte de încasare deschise în cartiere, la care se mai adaugă și alte cinci modalități de achitare, altele decât cea clasică la ghișeu.

Luni a fost prima zi din an în care craiovenii au fost așteptați la ghișeele Direcției de Taxe și Impozite pentru a-și plăti taxele și impozitele pe anul în curs. Pe la toate casieriile deschise în oraș, au trecut peste 1.500 de craioveni care au ales să-și plătească, încă de la început de an, impozitul pe apartamente și, după caz, mașini. Numărul era pe care să fie egalat și ieri, în a doua zi de plată, când funcționarii de la ghișee încă mai primeau solicitări de plată din partea contribuabililor. La sediul central din Piața Mare, în jurul prânzului, toate ghișeele erau ocupate și se încasau taxele de la craioveni, în timp ce alte persoane așteptau să le vină rândul. În holul central nu era însă aglomerația pe care o întâlneai, în fiecare an, în aceste zile, preluarea taxelor și impozitelor de la populație desfășurându-se ca într-o zi obișnuită de lucru.

Șase puncte de încasare, în cartiere

Explicația pe care au oferit-o funcționarii a fost că oamenii nu mai formează cozi uriașe la sediul din Piața Centrală deoarece, în ultimii ani, au fost deschise mai puncte de încasare, în diferite zone din Craiova. Nu mai puțin de șase centre în care se primesc impozitele au fost deschise pentru contibuabili în cartiere. Pe lângă sediul central, taxele și impozitele aferente lui 2020 se mai pot plăti pe strada „Mitropolit Firmilian”, nr. 14 (de luni până vineri, între orele 8.30 și 16.00); în Craiovița Nouă, pe bulevardul „Oltenia” (de luni până vineri, între orele 10.30 și 18.00); în Brazdă, pe strada „Doljului” (de luni până vineri, între orele 10.30 și 18.00); în Rovine, pe strada „Nicolae Iorga” (de luni până vineri, între orele 10.30 și 18.00); în cartierul „1 Mai”, pe strada „Independenței” (de luni până vineri, între orele 10.30 și 18.00) și în cartierul „Lăpuș”, pe Calea București (de luni până vineri, între orele 10.30 și 18.00).

Declarațiile de impunere se pot depune până la data de 31 martie

De asemenea, sunt puse la dispoziția craiovenilor și alte metode de plată a impozitelor și taxelor, altele decât cea clasică, anume plata la ghișeu. Potrivit autorităților, contribuabilii își pot achita dările printr-o plată electronică – prin internet banking, pe pagina de internet www.ghișeu.ro – doar pentru persoane fizice, prin ordin de plată, prin mandat poștal sau plata cu cardul bancar la punctele de încasare. Funcționarii de la Taxe și Impozite precizează că pentru evitarea aglomerației la registratura instituției, pentru declararea sau radierea mijloacelor de transport, craiovenii se pot programa online pe portalul impozite.primariacraiova.ro pentru depunerea declarațiilor fiscale. De asemenea, în cazul persoanelor fizice, declarația de impunere cu valoarea impozabilă a clădirii cu destinație nerezidențială, actualizată în baza unui raport de evaluare, se depune până la data de 31 martie 2020. În cazul persoanelor juridice, respectiva declarație se depune tot până la acea zi.

Impozitele pe clădiri, terenuri și mașini au crescut cu 4,6%

Față de anul trecut, impozitele și taxele care sunt percepute craiovenilor au crescut cu 4,6%, anume cu rata inflației care a fost calculată pentru 2018. În anul trecut, rata inflației a fost mult mai mică, de 1,34%, astfel că majorarea taxelor și impozitelor nu a fost resimțită de craioveni. Spre exemplu, un apartament care se găsește într-un bloc cu patru etaje, care se află în zona centrală a Craiovei, cu o suprafață de 70 de metri pătrați, impozitul ajunge, în 2020, la suma de 199 de lei. Anul trecut, pentru aceeași locuință, locatarul a plătit un impozit de 191 de lei. Majorarea se înregistrează și la categoria terenuri. Astfel, pentru un teren care măsoară un hectar și se găsește în zona A a Craiovei, proprietarul trebuie să achite un impozit de 9.113 lei; pentru zona B – 6.889 de lei, pentru zona C – 4.714 lei, pentru zona D – 2.239 de lei. În ceea ce privește impozitul pe mașini, creșterea se va simți la autovehiculele care au capacitatea cilindrică mai mare de 2.001 centimetri cubi.

Taxa pentru parcarea rezidențială nu se încasează

O taxă nouă care a apărut, în acest an, este taxa pentru parcarea rezidențială. Anul trecut, în luna februarie, autoritățile locale au instituit parcarea rezidențială cu plată, care a fost inclusă în regulamentul local privind taxa de parcare pe domeniul public al municipiului. Potrivit HCL nr. 73/2019, această taxă este destinată locatarilor și se vor atribui acestora în ordinea depunerii cererilor. În situația în care locurile de parcare din jurul blocurilor nu sunt suficiente pentru toți locatarii, acestea vor fi scoase la licitație de autoritatea locală. Potrivit funcționarilor de la Taxe și Impozite, respectiva taxă nu se încasează, deocamdată, odată cu începutul anului, în acest moment aflându-se în desfășurare inventarierea acestora. La licitație, se va porni de la cuantumul care a fost instituit prin hotărâre de consiliu, în funcție de zonă: 150 de lei pe an pentru locatarii din zona 0 a orașului; 120 de lei pe an – pentru zona 1 și 100 de lei pe an – pentru zona 2. Taxa de parcare pe domeniul public se încasează, însă, și este de 43 de lei pe an, față de 41 de lei cât a fost în anul trecut.

1 COMENTARIU

  1. la centrul din brazda e pauza intre 1400-1430. acolo scrie pe toti peretii despre ea, dar pe site-uri si prin ziare nu se stie despre asa ceva.

Comments are closed.