Întrevederile prim-ministrului României, Ludovic Orban, cu membri ai Comisiei Europene în prima zi a vizitei la Bruxelles

0
505

În prima zi a vizitei la Bruxelles, la data de 7 ianuarie 2020, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu Michel Barnier, șeful Task Force-ului Comisiei Europene pentru relațiile cu Regatul Unit al Marii Britanii, cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Pactul Ecologic European, cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, precum și cu Johannes Hahn, comisar european pentru buget și resurse umane.

Întrevederile cu oficialii Comisiei Europene au avut drept scop o trecere în revistă a evoluțiilor pe o serie de dosare cu miză deosebită pe agenda curentă a Uniunii Europene, în contextul demarării noului ciclu instituțional și al mandatului noii Comisii, precum și în raport cu Agenda Strategică a Uniunii pentru 2019-2024.

Cu această ocazie, prim-ministrul Ludovic Orban a prezentat prioritățile Guvernului pe care îl conduce și a transmis angajamentul deplin al executivului pentru un dialog deschis și constructiv cu Comisia Europeană, în sprijinul avansării agendei europene și al identificării de soluții echilibrate pe dosarele menționate, care să reflecte interesele și realitățile din toate statele membre. Totodată, Prim-ministrul Ludovic Orban a adus în atenția reprezentanților Comisiei elementele de interes prioritar pentru România în raport cu dosarele europene aflate în portofoliul interlocutorilor.

Astfel, în întrevederea cu Michel Barnier, Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis susținerea României pentru inițierea rapidă a negocierilor privind stabilirea unui cadru cât mai cuprinzător de cooperare între Uniunea Europeană și Marea Britanie post-Brexit, care să cuprindă o arie extinsă de domenii de interes comun, precum aspectele comerciale, securitatea și apărarea, relațiile externe. În context, a subliniat faptul că garantarea drepturilor cetățenilor europeni post-Brexit trebuie să reprezinte un pilon de bază al viitorului acord, pe baza principiilor reciprocității și egalității depline de tratament, aspect care va fi promovat prioritar de România pe durata negocierilor.

Discuțiile cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, s-au concentrat pe propunerea recentă a Comisiei Europene privind instituirea unui Pact Ecologic European, misiunea principală a oficialului european fiind coordonarea acestui proiect de anvergură la nivelul Comisiei Europene, în condițiile în care elementele Pactului vor trebui integrate în toate politicile UE. Cu referire la acest subiect, Prim-ministrul Ludovic Orban a evidențiat faptul că implementarea acestui Pact va necesita reforme dintre cele mai ambițioase atât în plan european, cât și la nivel național, cu beneficiile și provocările de rigoare. De aceea, a subliniat importanța definirii unor mecanisme de implementare flexibile, care să țină cont de contextul economic și social din fiecare stat membru. A formulat așteptarea României privind definirea unor mecanisme de sprijin pentru statele membre și regiunile care vor fi cele mai afectate de acest proces, în completarea mecanismelor și resurselor deja existente prin intermediul politicii de coeziune.

Întrevederea cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, a prilejuit reiterarea susținerii ferme pe care România o acordă continuării politicii de extindere, cu o valoare strategică deosebită, precum și față de menținerea unui rol activ al Uniunii în vecinătate. În context, Prim-ministrul Ludovic Orban a pledat pentru formularea cât mai rapidă a unor decizii politice pozitive privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord, evidențiind necesitatea menținerii stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest, în paralel cu o abordare echilibrată din partea Comisiei Europene care să permită avansarea procesului de extindere, fără condiționalități suplimentare. În acest context, Prim-ministrul Ludovic Orban a subliniat că discuția referitoare la eficientizarea metodologiei privind extinderea nu trebuie să blocheze sau să întârzie procesele de extindere aflate în curs.

În contextul discuțiilor cu oficialul Comisiei responsabil de vecinătate, Prim-ministrul României a făcut referire și la evoluțiile recente din Republica Moldova, exprimând susținerea pentru o abordare strictă și condițională din partea Uniunii Europene, care să permită continuarea reformelor interne, în special cele din domeniul justiției, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova.

Dialogul cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și resurse umane, s-a concentrat pe negocierile în derulare privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, precum și pe stadiul și perspectivele implementării actualului buget multianual al Uniunii. În raport cu viitorul buget UE, Prim-ministrul Ludovic Orban a reiterat susținerea României pentru o avansare rapidă a negocierilor și pentru agrearea unui buget european ambițios, care să permită continuarea implementării, fără sincope, a proiectelor în derulare, precum și demararea de noi proiecte cu finanțare europeană. A subliniat importanța celor două politici investiționale de bază, politica de coeziune și politica agricolă comună, evidențiind interesul prioritar al României ca alocările pentru aceste două politici să nu fie afectate în noul exercițiu.

De asemenea, a punctat importanța agreării la nivel UE a unor mecanisme mai flexibile și simplificate de implementare, care să permită un acces mai facil al beneficiarilor la fondurile europene. În contextul discuțiilor, Prim-ministrul României a punctat și măsurile privind îmbunătățirea absorbției pe actualul Cadru Financiar, precum și acțiunile demarate de pregătire a implementării pe viitorul Cadru.