MAPN: Numărul de locuri pentru formarea medicilor militari a fost dublat

0
183

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari, urmând ca la admiterea în Institutul Medico-Militar să fie scoase la concurs 100 de locuri, se arată într-un comunicat transmis, sâmbătă, către Mediafax. „În urma analizelor privind resursa umană specializată în domeniul medico-militar, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a dispus dublarea numărului de locuri pentru formarea medicilor militari. În anul de învăţământ 2018-2019, 100 de locuri vor fi scoase la concurs la admiterea în Institutul Medico-Militar, în loc de 50 de locuri deja cuprinse în planul de şcolarizare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de MAPN către Mediafax. MAPN a precizat că ministrul Mihai Fifor a discutat cu ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, care a înţeles demersul MApN şi a oferit tot suportul necesar.

Locurile vor fi repartizate după cum urmează: 80 pentru specialitatea medicină de familie, 10 locuri pentru farmacie şi 10 pentru stomatologie, potrivit sursei citate. În cazul în care cele două catedre ale Institutului Medico-Militar, Bucureşti şi Târgu-Mureş, nu vor putea asigura formarea celor 100 de medici militari, se va lua în calcul colaborarea şi cu alte centre universitare de prestigiu din România.

„Această măsură vine, în principal, să acopere necesităţile operaţionale ale Armatei României şi oferta scăzută de specialişti în domeniul medical la nivel naţional”, precizează MAPN. Pentru formarea unui medic specialist militar este nevoie de 10-15 ani de pregătire (6 ani facultate, 4-7 ani rezidenţiat, la care se adaugă modulele de pregătire medicală de urgenţă şi operaţională).