Primăria Craiova a redus la jumătate taxa comercianţilor din târg

0
450

Ajutoarele de urgenţă pe care Primăria Craiova le-a oferit comercianţilor din Târgul municipal au fost refuzate de către aceştia. O petiţie comună semnată de 300 de persoane a fost expediată municipalităţii, aceştia arătând că „suntem de acord să nu solicităm ajutoare de urgenţă”. Comercianţii spun că sunt mulţumiţi de condiţiile de pe noul amplasament şi că primăria le-a redus la jumătate taxa de comercializare. Sumele propuse de autorităţile locale şi votate de consilierii municipali erau de 1.000 de lei pentru fiecare comerciant.

Petiţia este adresată Consiliului Local Municipal Craiova şi a fost depusă, pe 6 ianuarie, la registratura Primăriei Craiova. Cei 300 de comercianţi spun, în scrisoare, că refuză ajutoarele de urgenţă deoarece sunt mulţumiţi că au fost mutaţi din nou pe strada „Dimitrie Gerota”, unde condiţiile sunt mai bune, şi că taxa de comercializare li s-a redus la jumătate. “Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă, în calitate de persoane afectate în urma incendiului din Târgul Municipal, din data de 11.12.2015, că suntem de acord să nu solicităm ajutoare de urgenţă. Solicităm acest lucru având în vedere faptul că ne-aţi pus la dispoziţie o nouă locaţie mult mai avantajoasă din punct de vedere al amplasamentului, cât şi al condiţiilor oferite, în comparaţie cu vechea locaţie (str. Caracal, 172B). Mai mult, taxa de comercializare a fost redusă la jumătate”, se arată în petiţie.

”Au considerat că sunt alţii şi mai amărâţi ca ei”

Preşedintele Partidei Romilor Dolj, Romeo Tiberiade, a spus, ieri, că gestul celor 300 de romi a fost făcut „în semn de prietenie şi recunoştinţă” faţă de CLM Craiova şi primarul Lia Olguţa Vasilescu, comercianţii apreciind faptul că au un loc de muncă. „În semn de prietenie faţă de Consiliu Local şi de recunoştinţă faţă de doamna primar şi faţă de toate lucrurile bune care le-au adus pentru comercianţi – asfaltare, o locaţie nouă, canalizare, hidranţi, grup sanitar – oamenii au fost foarte încântaţi şi au ajuns la o conluzie. Au făcut un tabel nominal cu peste 300 de oameni care au refuzat acest ajutor de urgenţă şi au spus că ei doresc să se folosească banii pentru a îmbunătăţi condiţile din târg ca să nu mai sufere cum au suferit în târgul vechi. Ori să fie donaţi pensionarilor români sau la o casă de orfani. Şi ei sunt amărâţi, dar au considerat că sunt alţii şi mai amărâţi ca ei”, a declarat Tiberiade.

Romeo Tiberiade

„Banii electorali sunt o invenţie a PNL”

Întrebat dacă banii pe care ar fi urmat să îi primească persoanele din târg pot fi consideraţi bani electorali, aşa cum s-a vehiculat în presă, Romeo Tiberiade a răspuns că este o ipoteză greşită, comercianţii romi fiind chiar supăraţi că au fost amestecaţi în chestiuni de ordin politic. „Nu pot fi bani electorali pentru că mai este mult până la campanie şi, în al doilea rând, nici nu au luat aceşti bani. Este o invenţie a PNL. Oamenii nu au luat banii, ba chiar ei au renunţat la acest ajutor de urgenţă. Comercianţii s-au şi supărat că au fost băgaţi în mizeria electorală. Deci, eu nu văd aici o chestiune electorală pentru că oricum primăria trebuia să găsească o locaţie până la urmă, fie acolo, la Breasta, la Troaca. Dar dacă ei au strigat în gura mare că vor târgul lor unde şi-au crescut copii, şi oricum era programat să se facă pe Dimitrie Gerota, dar asta se făcea abia în septembrie”, a mai spus preşedintele Partidei Romilor din Dolj.

Mulţumiţi că au un loc de muncă

O parte dintre comercianţii de haine second-hand au început să se mute, încă de la mijlocul săptămânii, pe amplasamentul de pe strada „Dimitrie Gerota”. Acolo şi-au amenajat mese şi suporţi din lemn de pe care să-şi vândă marfa, condiţiile fiind deocamdată provizorii până când Primăria Craiova va amenaja noua locaţie. Liderul romilor a spus că aceştia s-au temut că nu vor fi lăsaţi să facă în continuare comerţ, chiar şi în condiţii improprii, şi acesta fiind un motiv pentru care renunţă la banii oferiţi ca ajutoare de urgenţă. „Domnul Badea (n.r. – Pavel Badea, consilier PNL şi contracandidatul primarului Lia Olguţa Vasilescu) a încercat să îşi facă un capital electoral stopând această funcţionare a târgului. În şedinţa de consiliu el a spus că nu mai este de acord, că nu se dă autorizaţie de funcţionare. Cum să nu se dea autorizaţie de funcţionare? Uite că doamna primar a reuşi. Eu, personal, sunt foarte încântat de iniţiativa pe care a luat-o doamna primar. Ei sunt, în primul rând, mulţumiţi că au un loc de muncă şi asta rapid, nu în trei luni sau peste un an”.

Suma de 600.000 de lei s-a întors la bugetul local

După incendiul din data de 11 decembrie 2015, în Târgul municipal nu s-a mai putut desfăşura nici o activitate comercială, Primăria Craiova luând decizia să rezilieze contractul pentru concesiunea terenului cu firma Texind. O altă decizie a fost ca toţi comercianţii de haine vechi să fie mutaţi pe amplasamentul de pe strada Dimitrie Gerota, iar cei de legume-fructe în Piaţa Chiriac. Primăria Craiova a venit şi cu o a treia măsură, propunând consilierilor, în şedinţa din decembrie, ca fiecărui comerciant din târg să i se ofere un ajutor de urgenţă în valoare de 1.000 de lei de la bugetul local, iar propunerea a trecut. Întrucât s-a raportat un număr de 600 de persoane care au fost păgubite în urma incendiului, cifra care trebuia alocată era de 600.000 de lei. Între timp, a venit şi raportul ISU Dolj, care a spus că posibila cauză a incendiului ar putea fi un material textil care s-a aprins într-un stand de la jumătatea târgului. În aceeaşi zi în care directorul SC Pieţe, Claudiu Neagoe, a anunţat că îşi dă demisia, romii din târg au anunţat şi ei că renunţă la ajutoarele de urgenţă.