Administraţia Bazinală de Apă Jiu a anunţat, ieri, că din cauza cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă, s-au produs variaţii de niveluri şi debite pe anumite sectoare de râu fără a fi depăşite însă cotele de apărare.
Gheaţă la mal s-a înregistrat la Bărbăteni, Livezeni, Taia, Dărăneşti, Peştera Bolii, Maleia, Polatistea (judeţul Hunedoara), Târgu Cărbuneşti, Turburea, Baia de Fier, Ciocadia, Săcelu, Novaci (Gorj), Motru Sec (Mehedinţi), Călugărei (Dolj). Pod de gheaţă cu ochiuri a fost semnalat pe Jiu amonte Rostovanu, Câmpu lui Neag, Lonea Jiu, Jieţ (Hunedoara), Negoieşti, Breasta, Drăgoia. Pod de gheaţă continuu a fost la Lazaru, Buta, Rostovanu (Hunedoara), Faţa Motrului (Mehedinţi) şi Acumularea Fântânele (Dolj).
ABA Jiu monitorizează evoluţia nivelurilor apei amonte şi aval de barajul Fântânele
Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, debitele vor fi în creştere. Ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, a creşterii temperaturilor diurne, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă se pot produce creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din întreg bazinul hidrografic. „Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, năboi) vor fi în restrângere şi diminuare pe râurile situate cu precădere în sudul bazinului şi se vor menţine, în general, fără modificări importante pe celelalte râuri, iar în evoluţia lor pot determina variaţii de niveluri pe unele sectoare de râu. ABA Jiu, prin SGA Dolj, monitorizează evoluţia nivelurilor apei amonte şi aval de barajul Fântânele, precum şi evoluţia nivelurilor în lac, respectând Regulamentul de exploatare al acumulării, pe timp de iarnă”, a precizat Marin Talău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.
Jiul, sub cotele de apărare
Ieri, ABA Jiu a anunţat că nivelurile râurilor şi pârâurilor din întreg bazinul hidrografic se aflau sub cotele de apărare. Pe râul Jiu nivelurile la staţiile hidrometrice au fost variabile cu tendinţă de creştere, din cauza efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Nivelurile la staţiile hidrometrice se situau sub cotele de apărare. Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, nivelurile la staţiile hidrometrice, au fost în general staţionare şi uşor variabile în întreg bazinul, cu tendinţa generală de creştere.
Creşteri de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din sudul şi sud-vestul bazinului, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai însemnate cantitativ căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de apărare.