După vacanţa de iarnă, în Dolj vor avea loc simulările judeţene ale Evaluării Naţionale şi Bacalaureatului

0
342

După vacanţa de iarnă, vor fi organizate, în Dolj, simulările judeţene pentru evaluarea pregătirii elevilor din anii terminali, clasele a VIII-a şi a XII-a, în vederea susţinerii, în vară, a examenelor de Evaluare Naţională, respectiv Bacalaureat. Simulările judeţene vor avea loc cu o lună înaintea celor naţionale, datele desfăşurării urmând să fie stabilite într-o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Până la stabilirea datelor, mai multe şcoli din judeţ, inclusiv din Craiova, au organizat astfel de simulări, pentru a vedea nivelul de pregătire a elevilor. După cum a precizat prof.dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al ISJ Dolj, “în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie al ISJ, vor fi stabilite datele susţinerii simulărilor judeţene, după modelul de anul trecut. Acestea vor avea loc după vacanţa de iarnă, cu o lună înaintea celor naţionale, decise de Ministerul Educaţiei”.

Peste 9.000 de elevi înscrişi în anii terminali

Din datele Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, anul acesta sunt peste 9.000 de elevi care ar trebui să susţină examenele naţionale. Dintre aceştia, 4.937 de elevi sunt în clasa a VIII-a, 3.986 de elevi în clasa a XII-a la cursuri de zi, 976 elevi în clasa a XIII-a seral şi 38 de elevi în clasa a XIII-a frecvenţă redusă. În anul şcolar precedent, simulările examenelor naţionale s-au desfăşurat la sfârşitul lunii februarie, iar simulările naţionale au fost organizate la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie. Elevii de clasa a VIII-a au susţinut evaluările scrise la Limba şi literatura română şi la Matematică, iar cei din clasa a XII-a la Limba şi literatura română şi la proba obligatorie a profilului – Istorie sau Matematică. După simulările judeţene, procentul de promovare la clasa a VIII-a a fost 61, 88%, iar la bacalaureat, la Limba şi literatura română procentul de promovare a fost 64,69%, iar la Matematică şi la Istorie de 50,31%. Simulările judeţene au ajutat să crească procentul de promovare la simulările naţionale. Cele mai mari salturi au fost la elevii de clasa a VIII-a. Procentul de promovare a crescut de la 61, 88% la etapa judeţeană, la 68,30% la simulările naţionale. Rezultatele elevilor la simulări nu se trec în catalog decât dacă aceştia solicită şi sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învăţământ, împreună cu elevii dar şi cu părinții şi cadrele didactice , în vederea adoptării unor măsuri remediale.