Salariul minim, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern

0
362

Guvernul a renunțat la salariul minim diferențiat pentru angajații cu vechime de peste 15 ani, după ce angajatorii au amenințat că-i vor înlocui cu angajați mai tineri în cazul în care vor fi obligați să le plătească mai mulți bani. Astfel, din proiectul de Hotărâre de Guvern, înregistrat marți la Consiliul Economic și Social (CES) și care se află pe ordinea de zi a ședinței de azi, lipsește orice referire la angajații cu vechime mai mare de 15 ani.

Inițial, Guvernul anunțase că toți angajații cu vechime de minim 15 ani nu vor mai putea fi plătiți sub salariul brut de 2.350 lei. Angajatorii au protestat legat de acest aspect și au amenințat cu concedieri.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi a declarat recent că rămâne în analiză propunerea patronatelor de a renunța la majorarea salariului minim pentru angajații cu vechime.

Acum, Guvernul PSD-ALDE pare să fi dat înapoi și a renunțat cu totul la promisiunea pentru angajații seniori. Aceștia vor primi de la 1 ianuarie un salariu minim de 2.050 lei, ca toți ceilalți angajați.

Rămân „favorizați” doar angajații cu studii superioare – aceștia vor primi minim 2.350 lei de la 1 ianuarie.