Studentul care a „prădat” magazinul de arme de pe „Brestei” condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare

0
369

Magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat, vineri, sentinţa pe fond în cazul tânărului de 21 de ani, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova, arestat în octombrie anul trecut după ce a furat un pistol Mauser cu bile, de la magazinul de arme şi muniţii situat pe strada „Brestei” din municipiu. Instanţa l-a condamnat pe inculpat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 3 ani, 80 de zile de muncă în folosul comunităţii şi 1200 de lei cheltuieli judiciare. Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel Craiova atât de procurori cât şi de inculpat, până atunci acesta fiind obligat să-şi continue tratamentul.

Reamintim că, Andrei Alexandru Buză, de 21 de ani, din Drăgăşani, judeţul Olt, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, în stare de arest preventiv, pe 5 noiembrie 2014 pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dosarul înregistrându-se la Judecătoria Craiova. În sarcina lui s-a reţinut faptul că, pe 21 octombrie 2014, a intrat în magazinul de arme şi muniţii de pe strada „Brestei” din Craiova (SC Safta Invest SRL) şi, profitând de faptul că vânzătorul nu era atent, a furat un pistol marca Mauser de calibrul 10x22T, expus la vânzare în magazin şi a fugit pe jos. Poliţiştii intraţi în alertă l-au observat la intersecţia străzilor „Transilvania” şi „Libertăţii”, în zona Facultăţii de Agronomie, l-au imobilizat şi l-au dus la sediul Secţiei 1 Poliţie Craiova, unde au ajuns şi poliţişti ai Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, care l-au identificat, stabilind că este vorba despre Andrei Alexandru Buză, de 21 de ani, din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, student la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (situată vis-a-vis de magazinul de arme). Oamenii legii au recuperat şi pistolul, în valoare de 1.000 de lei, pe care tânărul în furase cel mai probabil pentru a-l vinde ca să facă rost de bani să-şi cumpere droguri. În cursul acelei seri a fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi, pe 22 octombrie, a fost prezentat Judecătoriei Craiova care i-a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsură prelungită ulterior de instanţă până pe 2 martie anul acesta, când s-a dispus faţă de tânăr internarea medicală provizorie într-un centru specializat.

Obligat să continue tratamentul

Vineri, 4 decembrie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, Andrei Alexandru Buză a fost găsit vinovat de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fiind condamnat la 2 ani de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani, timp în care tânărul trebuie să respecte o serie de obligaţii: „condamnă inculpatul Buză Alexandru Andrei la pedeapsa de 2 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani. Obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vâlcea, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă; să nu părăsească teritoriul României, fără acordul instanţei de judecată. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 de zile în cadrul Primăriei Municipiului Drăgăşani, jud. Vâlcea”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei. Mai mult, judecătorii au dispus încetarea măsurii internării medicale provizorii luată faţă de inculpat pe 2 martie a.c. însă acesta va fi obligat să urmeze tratament medical până la însănătoşire sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol. Are de achitat şi suma de 1200 lei cheltuieli judiciare. Hotărârea Judecătoriei Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.