„Exploziv” la Teatrul Național din Craiova

0
1000

La Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova au loc, în această perioadă, repetiții la spectacolul cu piesa „Exploziv”, de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri și scenografia Alexandrei Panaite. Proiectul este câștigător al celei de-a V-a ediții a Concursului de proiecte regizoral-scenografice destinat tinerilor regizori și scenografi români, organizat în 2015 de Naționalul craiovean. Premiera spectacolului este anunțată pentru data de 16 ianuarie 2016, în Sala „Ion D. Sîrbu”.

Teatrul Național „Marin Sorescu” a continuat și în 2015 concursul de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români, ajuns la cea de-a V-a ediție. Proiectul constă în prezentarea scrisă a unei concepții regizoral-scenografice în vederea montării unui spectacol la Sala studio „Ion D. Sîrbu” a instituției. Textul trebuie să aibă la bază o piesă românească contemporană, scrisă în ultimii 10 ani, și maximum opt personaje. Totodată, regizorul și scenograful trebuie să fie absolvenți de studii superioare de specialitate, în ultimii 5 ani.

Spectacolul „Exploziv” de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri, îi are în distribuție pe actorii Natașa Raab-Guțul, Mirela Cioabă, Marian Politic, Romanița Ionescu, Raluca Păun, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Cătălin Miculeasa, Alex Calangiu, Ștefan Cepoi și Andrei Ștefănescu. Dramaturgul Elise Wilk este absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca și are un masterat în literatură şi comunicare la Universitatea Transilvania din Braşov şi unul în scriere dramatică la Universitatea de Arte Tg. Mureş. În 2008 s-a numărat printre câştigătorii concursului dramAcum5” cu  primul ei text de teatru („S-a întâmplat într-o joi”), iar de-atunci textele i-au fost montate în teatre din România şi din străinătate şi traduse în mai multe limbi. În 2012 a beneficiat de o bursă la „Theater 89” din Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie.

Tânărul regizor Andrei Măjeri a absolvit în 2012 secţia Regie Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În teatru este preocupat de teoria grupurilor, studiile de gen, adaptarea pieselor clasice, noile tehnologii media şi tehnicile corporale actoriceşti. Spectacolele sale de la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca (Cutia Pandorei”, de Katalin Thuroczy, şi Agamemnon”, de Rodrigo Garcia) se joacă în prezent cu casa închisă. În prezent este regizor de teatru şi doctorand, pregătind o lucrare cu tema Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivităţii şi psihologia corpului comun”.

Tânăra scenografă Alexandra Panaite a studiat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, fiind licențiată în Arta Scenografică (2009-2012, clasa prof. Viorica Petrovici), și are un Master în Arta Scenografică (2013-2015, clasa prof. Ștefan Caragiu și Alexandru Darie). Cu multiple preocupări în zona de creație scenografică, se ocupă și de styling de costume și design pentru pictoriale, în revista online „sub25.ro”, precum și pentru clipuri muzicale și spoturi publicitare. Colaborează la numeroase producții de scurtmetraj, remarcate deja la renumite festivaluri de film, naționale și internațional (Cannes, Anonimul, Next, Timishort).

 Câștigătorii edițiilor anterioare ale concursului de proiecte pentru tineri regizori și scenografi români au fost regizoarea Diana Dragoș – care a pus în scenă spectacolul „Conu’ Leonida față cu reacțiunea” de I.L Caragiale, scenografia Adriana Dinulescu; Catinca Drăgănescu – cu propriul său text „Photoshop”, scenografia Sorana Țopa;  Bobi Pricop – cu piesa „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, în scenografie proprie; Dragoș Mușoiu – care a pus în scenă spectacolul „Spargerea” după nuvela „Jaf armat” de Răzvan Petrescu, scenografia Andreea Negrilă.