Festivalul Internațional „Craiova Muzicală”, la final

0
449
Cvartetul de corni „Carnix”

Ultimul eveniment din cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” va aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia” artiști ai Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Este vorba despre Orchestra Simfonică, dirijată de Radu Popa, și pianistul Sorin Petrescu, solist concertist al acestui ansamblu, care vor susține mâine, 8 decembrie, de la ora 19.00, un concert cu lucrări de Ceaikovski, Grieg și Sibelius. Invitați să vă bucurați de sonoritățile festivalului sunteți și astăzi, 7 decembrie: la ora 17.00, cvartetul de corni „Carnix” concertează la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, iar la ora 20.00 Grupul „Opus 1,61” prezintă recitalul „Jazz electric şi eclectic” în Café-Teatru „Play”. Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” a debutat pe data de 15 noiembrie și se desfășoară sub genericul „40 de ani de tradiție aniversați prin 40 de evenimente de prestigiu” și sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I, cel care la 17 aprilie 1947 promulga Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonică „Oltenia”.

Creații de Strauss, Mozart și Weber, la corn

Roxana Cherciu, Vasile Bordenciu, Ionuț Costache și Gheorghe Dondoe sunt cei patru membri ai cvartetul de corni „Carnix” al Filarmonicii „Oltenia”, care concertează astăzi, 7 decembrie, începând cu ora 17.00, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei. Programul cuprinde lucrări de G.F. Handel – „Menuet”, F. Schubert – „Coral”, W.A. Mozart – „A la caccia”, C.M. von Weber – Corul vânătorilor din opera „Freischutz”, G. Bizet – Habanera din opera „Carmen”, J. Strauss-fiul – „Cucu” Polka, G. Gershwin – „Summertime” din opera „Porgy and Bess” ș.a. Preţul biletului: 8 lei.

Astă-seară, în „Play”: „Jazz electric şi eclectic”

Grupul „Opus 1,61”

Deseară, de la ora 20.00, în Café-Teatru „Play” (strada „C,D. Fortunescu” nr. 18), puteți asculta „Jazz electric şi eclectic” cu Grupul „Opus 1,61”, adică Ilinca Zamfir (vocal), Cristian Ciomu (claviaturi), Iulian Albu (chitare) și Marcel Voinea (tobe). Grupul a luat ființă în anul 1978, în CLUB „A” al Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti – locul frecventat de avangarda jazz-rockului românesc. Conceptul muzical „Opus 1,61” a fost reluat în august 2002 la Craiova de Cristian Ciomu, căruia i s-au alăturat mai mulţi prieteni (artişti plastici, muzicieni, actori, arhitecţi), sub denumirea „Răscruci” – intersecţia artelor, reprezentând un atelier de creaţie tematică, dar şi spontană, unde pentru câteva ore, muzica, poezia, teatrul materializează sonor mesajul lucrărilor de artă plastică expuse. Preţul biletului la concertul din „Play”: 8 lei.

Concert pentru pian și orchestră al muzicienilor Filarmonicii „Banatul”

Orchestra Simfonica a Filarmonicii "Banatul" din Timisoara

Concertul de închidere a celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” va readuce la Craiova Orchestra Simfonică a unei instituții înființate în același an cu Filarmonica „Oltenia” și prin aceeași lege promulgată de Regele Mihai I al României – Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Acest al 40-lea eveniment din programul festivalului va avea loc mâine, 8 decembrie, ora 19.00, și va oferi spre audiție Valse triste, op. 44, nr. 1, de Jean Sibelius, Simfonia a IV-a în Fa minor, op. 36, de Piotr Ilici Ceaikovski, și, împreună cu pianistul Sorin Petrescu, Concertul în La minor pentru pian şi orchestră, op. 16, de Edvard Grieg.

Radu Popa

La pupitrul dirijoral se va afla Radu Popa (n. 1969), absolvent al Universității Naționale de Muzică din București – secţiile compoziţie (clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu) și dirijat-orchestră (clasa prof. univ. Ludovic Bács), urmate de studii de masterat. O contribuţie esenţială în formarea sa ca dirijor au avut-o dirijorii Ludovic Bacs şi Erich Bergel.

Biletele pentru concert se găsesc la Agenția Filarmonicii „Oltenia” și costă 25 de lei, însă elevii, studenții și pensionarii le pot achiziționa cu 20 de lei.