Craiovean condamnat la 7 ani de închisoare pentru evaziune fiscală

0
405

Craioveanul Cătălin Cristi Gae, care și-a făcut un mod de viață din derularea activităților comerciale fără plata obligațiilor fiscale, a ajuns, miercuri, la a treia condamnare la o pedeapsă cu închisoarea și nu va fi ultima, întrucât mai are un dosar pe rol. Bărbatul, condamnat până acum la 5 ani de închisoare pentru înșelăciune, 2 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, a primit, în baza sentinței pronunțate miercuri, 4 decembrie a.c., de Tribunalul Dolj, 7 ani de închisoare tot pentru evaziune fiscală, de această dată prejudiciul creat fiind de 700.044 lei. Nici una dintre sentințe nu a rămas definitivă.

Magistrații Tribunalului Dolj l-au condamnat, miercuri, 4 decembrie a.c., pe craioveanul Cătălin Cristi Gae la 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. În plus, instanța l-a obligat pe Gae la plata sumei de 700.044 lei reprezentând 188.422 lei impozit pe profit şi 511.621 lei contravaloarea TVA și la 4.700 lei cheltuieli judiciare statului. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Cercetările în acest dosar au fost demarate după ce, pe 29 mai 2009, Garda Financiară – Secția Județeană Dolj a sesizat organele de urmărire penală că SC Certrans SRL Craiova nu a declarat veniturile și taxele colectate din operațiunile comerciale efectuate în perioada 2007-2009, neexistând documente contabile la sediul social declarat, sustrăgăndu-se astfel de la plata TVA și a impozitului pe profit cu peste 700.000 lei. În rechizitoriul întocmit în cauză de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj s-a reținut că, în perioada 2007-2009, Cătălin Cristi Gae, în calitate de administrator al SC Certrans SRL Craiova, a desfășurat activități de comerț en-gross cu cereale, nedeclarând aceste operațiuni la organele fiscale și neevidențiindu-le în actele contabile, sustrăgăndu-se astfel de la plata obligațiilor către bugetul de stat -TVA și impozit pe profit. Mai mult decât atât, pe 28 iulie 2008 Gae, pentru a transfera răspunderea privind obligațiile fiscale ce decurgeau din activitățile efectuate dar și pentru a se sustrage unui eventual proces penal, i-a cedat fictiv părțile sociale lui Marin Matei, pensionar, suferind de tuberculoză pulmonară și fără resurse financiare, care a devenit, astfel, unic asociat și administrator al acestei societăți. Pe parcursul anchetei, Marin Matei, care nu știe să scrie și să citească, a arătat detaliat cumGae l-a convins să semneze documente al căror conținut nu-l știa, spunându-i că sunt întocmite în interesul său, pentru a i se mări pensia.

Însă și după această dată – 28 iulie 2008 – activitățile comerciale au fost efectuate tot de Gae, care și-a păstrat dreptul de a dispune de conturile bancare ale societății, nemodificăndu-se specimenul de semnătură în bancă. Astfel, bărbatul a dispus în continuare de fondurile bănești ale firmei provenite din plățile efectuate prin virament bancar de către clienții SC Certrans SRL. Sumele au fost retrase în mare parte în numerar de Cătălin Cristi Gae, care a folosit pentru justificare borderouri de “achiziții cereale” ce nu conțineau însă date despre furnizorii produselor agricole și declarând, pe proprie răspundere, în calitate de administrator al societății, că documentele aferente plăților se află la sediul societății și pot fi puse oricând la dispoziția organelor de control.

Pe 7 februarie 2013 dosarul în care Cătălin Cristi Gae a fost trimis în judecată s-a înregistrat la Tribunalul Doljiar miercuri s-a pronunțat sentința prin care a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Bărbatul mai are la activ alte două condamnări, una la 2 ani de închisoare cu executare, într-un dosar de evaziune fiscală în urma unor operațiuni de achiziții cereale derulate prin SC Dominique Trade SRL Craiova, bugetul de stat fiind prejudiciat cu 118.854 de lei, iar cea de-a doua pentru înșelăciune, dosar în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Nici una dintre sentințe nu este definitivă.