Nicolae Vasilescu: Un Om! Un Român! O Atitudine!

0
343

Nicolae Vasilescu este candidatul USL pe Colegiu 2 Craiova Camera Deputaţilor. Şi-a propus să facă o campanie pozitivă, în care să vorbească despre cele 12 iniţiative legislative pe care deja le are şi cu care vrea să vină în Parlamentul României, încă din prima zi de muncă, în noul mandate. Despre politică, viaţă şi cum poate fi schimbată România, am vorbit cu Nicolae Vasilescu într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”. 

–       Domnule Vasilescu, suntem în ultima zi de campanie electorală. Consideraţi că v-aţi atins obiectivele propuse?

–       Până acum campania s-a desfăşurat foarte bine. M-am întâlnit cu oamenii, atât în Craiova, cât şi în cele patru comune, ataşate acestui colegiu. Sigur că sunt probleme diferite, unele ţin de mediul rural, altele de cel urban. Important este faptul că am reuşit să ajung cu mesajele mele la oameni, să le transmit ideile mele. Este o campanie curată şi îndreptată în mod deosebit către problemele pe care mi le ridică cetăţenii. Sigur, multe din aceste probleme ţin de Primărie. Pot să spun că ele sunt, într-un fel sau altul, rezolvate, pentru că Lia Olguţa Vasilescu dovedeşte că poate să fie un primar foarte bun. Iar dacă va continua în acest ritm, peste patru ani vom avea o Craiovă mai curată, cu locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, cu o echipă de fotbal, aşa cum merită acest oraş.

–       Cunoaştem politicianul, despre care se ştie că este un foarte bun organizator. Vorbiţi-ne despre omul Nicolae Vasilescu.

–       Glumind, pot spune că nu am cei 7 ani de acasă, pentru că imediat după ce m-am născut mama m-a dus la ţară şi am fost crescut de o bunică, aşa cum cresc copiii la ţară. Revenind la tonul serios, trebuie să spun că ştiu bine care sunt problemele oamenilor de la ţară, pentru că eu însumi le-am văzut, prin ochii copilului de atunci, şi le văd şi acum, când am fost, zilele trecute, în cele patru comune. După cei 7 ani petrecuţi la ţară m-am întors în Bucureşti. Au urmat şcoala, liceul, facultatea… N-am apucat să fiu şoim al patriei, dar am fost utecist şi chiar nu am nici o problemă cu chestia asta. În copilărie am avut – ca toată lumea, de altfel – aceleaşi jocuri, cum ar fi castel, ţurca, de-a v-aţi ascunselea, am jucat fotbal. Tot, ceea ce, cu siguranţă, se jucau copiii în toată ţara, inclusiv aici, la Craiova. Am înfiinţat un grup, Cireşarii 2… Mi-a plăcut mult Constantin Chiriţă, am citit toate cărţile lui. Am încercat să urmăm practic paşii din expediţiile din „Cireşarii”, iar la acea vreme chiar credeam că o să facem descoperiri. Până la urmă n-am descoperit nimic, dar asta e copilăria. Ne puneam bileţele prin diferite scorburi, le găseam a doua zi, ne plăcea să intrăm în pielea personajelor din cărţile lui Chiriţă… Altfel, nu am fost un elev eminent. 7-8 erau notele mele. Am avut nota 10 la materiile care-mi plăceau – Română, Istorie, Geografie, dar întotdeauna mi-a plăcut să ştiu, să cunosc detalii din cât mai multe domenii.

–       În prezent, România se confruntă, pe lângă alte mari probleme, cu o natalitate scăzută. Dar, pe de altă parte, avem mari dificultăţi cu sistemul educaţional, care se schimbă de la o guvernare la alta. Care este atitudinea politicianului Vasilescu?

–       Aşa cum probabil multă lume ştie, vin în faţa alegătorilor cu un pachet legislativ. Dintre aceste iniţiative, trei sunt practic dedicate atât copiilor, cât şi sistemului educaţional, tinerelor familii. Mă refer aici la acea indemnizaţie pe care statul trebuie să o ofere la înfiinţarea unei familii, pentru că trebuie să stimuleze într-un fel constituirea acesteia. Cred, de asemenea, că la naşterea unui copil statul ar trebui să asigure tot ce-i trebuie bebeluşului. Asta pentru că trâmbiţăm peste tot că trebuie să creştem natalitatea, dar nu facem nimic în sensul asta. Din punctul de vedere al educaţiei, aşa cum probabil se cunoaşte, am un proiect care vine să stabilizeze Legea Educaţiei, prin faptul că nu se mai permite practic modificarea materiilor şcolare de examen în timpul anului şcolar respectiv.

–       Da, dar pentru ca un sistem să funcţioneze ar trebui ca şi cadrele didactice să fie motivate. Se pot face schimbări în acest sens?

–       Categoric! Cadrelor didactice li se cer foarte multe lucruri. Li se cere să predea copiilor materiile cu entuziasm, dar se uită că salariile lor sunt de mizerie, iar profesorii nu pot face minuni. Profesorii trebuie să-si recapete demnitatea şi prestigiul pe care l-au avut, mai ales în mediul rural. Se ştie că la sat, pe timpuri, preotul, profesorul şi medicul erau persoanele cele mai respectate. Acum lucrurile s-au schimbat. Cum să fie determinat un profesor bun să se ducă să predea la ţară, cum să-l motivezi, atât timp cât nu-i asiguri nici măcar banii de transport pentru a ajunge acolo?! În mod normal, comunitatea chiar ar trebui să-i ofere un spaţiu de cazare. Aşa cum există casele parohiale pentru preoţi, ar trebui să existe o locuinţă pe care comunitatea să o pregătească pentru profesor. Dar şi pentru doctor. Aşa văd evoluţia lucrurilor şi probabil că USL se va gândi, în mod serios, la un proiect în acest sens.

–       Un alt moment important pentru formarea unui tânăr este sportul. Ce se poate face din punct de vedere legislativ pentru promovarea sportului, atât pentru cel de masă, cât şi cel de performanţă, cu atât mai mult cu cât acesta din urmă este un ambasador de imagine al României?

–       Am pregătit un proiect de lege, intitulat “Legea sportului de masă”. Am senzaţia că tânăra generaţie are tot mai multă nevoie de sport. Observăm, la tot pasul, copii care de la o vârstă foarte fragedă sunt deja obezi, copii care stau foarte mult în faţa calculatorului şi uită ce înseamnă Educaţia fizică. Legea vine practic pentru a reintroduce în grădiniţe şi şcolile primare înviorarea de dimineaţă. Cred că acest lucru, chiar dacă are o anumită legătură cu o altă perioadă, era şi este un lucru bun. Sigur că nu putem vorbi de sport de performanţă în România, vedem că aproape nu mai avem nicio ramură sportive unde să ne situăm pe primele locuri. Câteva au mai rămas – poate gimnastica, poate handbalul, dar baza de selecţie este din ce în ce mai redusă. O bază de selecţie mai mare se poate crea prin înfiinţarea cluburilor sportive populare, la nivel de comunitate, finanţate de la bugetul local. Pentru ca fiecare copil să poate face, aproape de casă, sportul care-i place şi asta fără ca familia să mai scoată bani din buzunar.

–       Doar ce am sărbătorit 1 Decembrie, o zi la care toţi românii rezonează. Un român cunoaşte că este aici şi datorită jertfei personale a atâtor oameni. Mulţi dintre ei sunt în vârstă, sunt pensionari, sunt oameni care au fost în război. Îşi pot ei recâştiga onoarea pierdută mai ales în ultimii ani de guvernare?

–       Tatăl meu a fost veteran de război şi am încercat, de-a lungul timpului, să creionez un proiect legislativ care să vină să redea demnitatea celor care au luptat pentru ţară. Nu este admisibil ca acum, când în România mai sunt câteva mii de veterani de război, să nu faci, în ceasul al doisprezecelea, ceva pentru aceşti oameni. Au nişte indemnizaţii de mizerie, atât ei, cât si văduvele veteranilor de război, iar eu m-am gândit că această indemnizaţie să fie înlocuită cu o rentă viageră, care să fie moştenită şi de soţia veteranului de război. Este un act de reparaţie, pentru este nedrept ce s-a făcut pentru ei în ultimii 20 de ani. Nu mai aduc aminte de faptul că atunci când s-au tăiat salariile şi pensiile, au vrut să taie şi indemnizaţiile veteranilor, dar probabil la presiunea publică au scos aceste indemnizaţii de pe lista tăierilor. Renta viageră este practic un suport, pentru ca ei să-şi poată lua medicamentele necesare şi pentru coşul zilnic, din ce în ce mai sărăcăcios în ultimul timp. În încheiere, cred cu toată convingerea că pe 9 decembrie o să participăm, împreună, la vot şi o să schimbăm România!

 

Nicolae Vasilescu, candidatul Uniunii Social Liberale pentru Colegiul 2 Camera Deputaţilor, Craiova, a lansat, ieri, la Casa Universitarilor, Salonul „Eminescu”, cartea cu titlul „Legile trăsnite ale omenirii”.

 La eveniment au luat parte Lia Olguţa Vasilescu – primarul municipiului Craiova, Ion Prioteasa – preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi personalităţi ale mediului academic. Prezentarea cărţii a fost făcută de scriitorul Nicolae Bălaşa. «La început, înainte de apariţia hârtiei, comunitatea convieţuia după regulile simple ale bunului simţ, iar încălcarea lor se pedepsea „de la caz la caz”. Uneori se mai întâmplă aşa şi acum, chiar dacă ele sunt scrise pe milioane de păduri de hârtie. Majoritatea regulilor au fost gândite de unii ca obstacole pentru alţii, dar primii au sfârşit de multe ori prin a cădea în „groapa” pe care singuri au săpat-o. În perioada modernă aceste reguli au devenit legi. Şi acum, după sute de ani, continuăm să le perfecţionăm», a spus Nicolae Vasilescu.