Europarlamentarul german Manfred Weber: „Efectele benefice pentru oameni şi pentru economie vor fi vizibile numai dacă nu sunt distruse de măsuri populiste”

1
872

Manfred Weber, vicepreşedintele grupului PPE în Parlamentul European, membru în conducerea Uniunii Creştin-Sociale a Bavariei (partid care face parte din guvernul Angelei Merkel), prezent în Craiova la invitaţia lui Marian Jean Marinescu, membru PDL şi europarlamentar, a susţinut că în România se pot vedea efectele benefice ale măsurilor economice curajoase, dar numai dacă acest echilibru nu este distrus de anumite măsuri politice. De asemenea, Manfred Weber a spus că România este gata pentru aderarea la spaţiul Schengen şi că aderarea este un lucru care ţine de corectitudine. În legătură cu modelul bavarez de dezvoltare, vicepreşedintele grupului PPE spune că este un model creştin-democrat, bazat pe normele tradiţionale.

Dommnule Manfred Weber, cum este văzută România în Uniunea Europeană? Avem o problemă de credibilitate?

MW: Există unele rezerve în cadrul Uniunii Europene din cauza unor probleme binecunoscute şi îndelung discutate în România: lipsa eficienţei, corupţia, guvernarea slabă, ineficienţa legii. Majoritatea criticilor aduse României sunt de înţeles. Aceste rezerve, însă, se aplică şi invers: din partea unor oficiali români înspre Uniune. Din păcate, în ultimii ani, poziţia unor oficiali români privind Uniunea Europeană a condus la amplificarea acestor rezerve şi, dacă această atitudine va continua, poziţia României în Uniunea Europeană va deveni din ce în ce mai fragilă.

La cine vă referiţi când spuneţi “oficiali români”?

PPE nu va tolera atacuri la valorile europene, la standardele democratice şi la supremaţia legii. Toţi reprezentanţii clasei politice româneşti trebuie să respecte instituţiile statului. Am înţeles că USL a transmis anumite mesaje antieuropene, dar nu am înţeles motivul acestor afirmaţii. Această atitudine, mai ales venită de la un lider politic, nu este deloc benefică pentru ţară, dimpotrivă. Atacurile împotriva DNA şi ANI şi împotriva sistemului de justiţie, în general, nu sunt văzute cu ochi buni. Aceste lucruri au condus la o atitudine de neîncredere la adresa actualului guvern al României.

„Pentru companiile germane, România este o piaţă interesantă”

Cum aţi defini această perioadă pentru Uniunea Europeană?

MW: Uniunea Europeană trece printr-una dintre cele mai provocatoare perioade din istoria sa. Cauzele problemelor Uniunii sunt datoriile nesustenabile din domeniul public, din anumite sectoare private şi din sectorul bancar. O parte din soluţie este însăşi Uniunea Europeană. PPE sprijină crearea unei Uniuni mai omogene şi cred că trebuie să ne sprijinim unii pe ceilalţi pentru a atinge acest scop. Lipsa scopurilor comune dă naştere unor dezbateri populiste care nu fac decât să slăbească şi să oprească acest proiect minunat, iar noi nu putem lăsa să se întâmple una ca asta. Trebuie să vorbim despre eforturile noastre comune şi realizările noastre. Din păcate, înainte de a face, unora le place să vorbească foarte mult. Acesta nu este punctul de vedere al grupului PPE. Ştim că Europa trebuie să fie mai puternică şi acest lucru va fi posibil numai dacă vom aduce din nou economia pe un trend ascendent. Trebuie să încurajăm crearea de noi locuri de muncă, astfel încât tinerii să aibă un viitor.

Credeţi că România este pe drumul cel bun?

Ca multe alte ţări europene, România a trecut printr-o perioadă de criză severă, dar preşedintele Băsescu şi foştii prim-miniştri Boc şi Ungureanu au avut curajul să ia măsuri dureroase. Acele măsuri au efecte benefice pe termen lung. Efectele benefice pentru oameni şi pentru economie vor fi vizibile numai dacă nu sunt distruse de măsuri populiste. Măsurile populiste nu duc la creştere economică. Creşterea este legată strâns de libertatea companiilor, de cei ce au idei, de cei ce vor să producă ceva. De cei ce vor ca produsele lor să fie cumpărate. Numai în acest fel se pot crea locuri de muncă şi aceasta duce la creştere economică. Pentru companiile germane, România este o piaţă interesantă, dar investiţiile vor fi făcute numai dacă atmosfera politică este stabilă şi companiile se pot baza pe o funcţionare corectă a legii.

„Credem că aderarea României la spaţiul Schengen este o decizie corectă”

Ar putea deveni ţara noastră membru Schengen?

Anul trecut, PPE considera că România este gata să fie membru Schengen, lucru confirmat şi de rapoartele experţilor europeni. Credem că aderarea României la spaţiul Schengen este o decizie corectă. Decizia Parlamentului European din septembrie 2011 a recomandat statelor membre să ia o decizie privind intrarea în Schengen a României şi a Bulgariei pe motiv că multe din cerinţe au fost îndeplinite şi cele două state şi-au reconstruit şi reorganizat fundamental sistemul graniţelor prin investiţii în protejarea legii şi prin educaţie şi folosirea ultimelor tehnologii. De asemenea au fost consolidate cadrele legale şi instituţionale, un lucru important în evaluarea pentru aderarea la Schengen.

Reprezentaţi landul (regiunea) Bavariei în Parlamentul European, regiune privită de foarte mulţi ca fiind motorul economiei germane. Cum a ajuns Bavaria la această performanţă?

Ne-am dezvoltat tradiţionala agricultură, industria meşteşugărească şi am creat firme mici şi mijlocii în aceste sectoare. Între timp, am dezvoltat producţia industrială. A fost creat un climat propice investiţiilor, lucru reflectat, de asemenea, şi prin numărul mare de firme create. Bavaria a oferit posibilitatea dezvoltării profesionale pentru cei ce vor să “crească” aici. Modelul bavarez (modelul german, în general) este o economie bazată pe modelele creştin-democrate, create de mediul puternic agricol care a reuşit să transforme una dintre cele mai sărace ţări în 1945 prin transferul normelor culturale şi printr-un plan bine pus la punct.

 

 

  • Diplomă de inginer (Universitatea Politehnică) (1996). Fondator al societăţii DG Beratung GmbH (1996). Fondator al societăţii G+U GbR (1998).
  • Preşedinte al Junge Union pentru landul Bavaria (2003-2007). Membru în Comitetul executiv al CSU. Preşedinte al filialei regionale Niederbayern a CSU (din 2008). Membru în Comitetul executiv şi în Biroul CSU (din 2008). Vicepreşedinte al comisiei de politică generală a CSU (din 2008).
  • Membru al Consiliului regional din Kelheim (din mai 2002). Membru al Parlamentului landului (Landtag) Bavaria (2002-2004).

1 COMENTARIU

  1. partidele politice care au condus au risipit consecvent bugetul statul prin ajutorul acordat celor care au profitat de investitiile statului in infrastructura si alte feluri de inv masurile luate nu au estompat deficienta ac contracte ., ineficiente .,

Comments are closed.