Concert flaut-oboi cu duo Cătălin Opriţoiu/Cristina Ordean sub bagheta lui Brian Liao din Taiwan

0
173

                                         În program:

Giuseppe Verdi: Uvertura operei „Forţa destinului”

Franz Krommer: Concertino pentru flaut, oboi şi orchestră de cameră

Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64

Un concert sub semnul forţei destinului urmează la Filarmonica „Oltenia” Craiova, vineri, 8 noiembrie, de la ora 19:00, cu taiwanezul Brian Liao la pupitrul dirijoral şi un duo flaut-oboi format din Cătălin Opriţoiu şi Cristina Ordean, solişti ai Orchestrei Simfonice Bucureşti.

Tânărul şi talentatul dirijor Brian Liao, prin bursa oferită de guvernul taiwanez, îşi desfăşoară studiile de masterat la Universitatea Salzburg Mozarteum, Secţia dirijat orchestral. Recent a obţinut Marele Premiu la categoria „Dirijat” a proiectului „Talentaţi tineri muzicieni internaționali”, realizat de Orchestra Naţională Simfonică din Taiwan. Este director artistic al International Keelung NTOU Music Festival, precum şi dirijor asistent la St. Gellert Music Festival (Ungaria). 

Apreciat drept reprezentant valoros al şcolii moderne de interpretare, flautistul Cătălin Opriţoiu a susţinut numeroase recitaluri camerale şi a participat la proiecte de orientare clasică sau contemporană împreună cu ansambluri din cele mai diverse. El a fost de asemenea solist concertist pe scene cunoscute din mari centre culturale europene (Elveţia, Spania, Germania, Franţa, Italia, Austria), dar şi în Japonia (Tokio Suntory Hall, alături de celebra soprană Sumi Jo), concerte în care a colaborat cu dirijori prestigioşi, printre care Seiji Ozawa, Denno Foster, Octav Calleya, Atsushi Nukii, Horia Andreescu, Sergiu Comissiona, Mircea Cristescu, Corneliu Dumbrăveanu, Marian Didu, Cristian Mandeal. Dedicat în egală măsură şi activităţii didactice, Cătălin Opriţoiu este lector univ. dr. la catedra de flaut a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Cătălin Opriţoiu are un palmares bogat, în 2005 absolvă cursul de măiestrie artistică pentru solişti în cadrul Universităţii Superioare de Muzică din München (Germania). În acelaşi an înfiinţează orchestra “Camerata Classica” şi activează ca solist permanent al acesteia, având colaborări în emisiuni radio şi de televiziune. În perioada 1998-2011 Cătălin Opriţoiu a fost prim-flautist al orchestrei filarmonice “George Enescu”, în prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice Bucureşti. 

Cristina Ordean a urmat studiile universitare şi în cele de master, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2014), îndrumată de prof. univ. dr. Florenel Ionoaia. În 2018, la UNMB a susţinut şi teza de doctorat. A urmat cursuri de măiestrie, cu Richard Sympson, solo oboi BBC London Symphony, Diego Din Ciacci, profesor la Conservatorul „Giuseppe Verdi” Milano şi Christian Smith, profesor la Academiile de muzică din Strasburg şi Stuttgart. A obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi a beneficiat de două burse, la European Youth Orchestra şi bursa de excelenţă U.N.I.M.I.R. (2013). A colaborat cu Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio, precum şi ocazional cu filarmonicile din Braşov, Piteşti, Sibiu, Camerata Regală etc. Din 2013 este oboi solo în cadrul Orchestrei Simfonice Bucureşti. A efectuat turnee de concerte în China, Germania, America de Sud, Belgia. A fost cadru didactic în cadrul Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” şi din 2016 este profesor asociat în cadrul Universităţii Transilvania Braşov.