În cele mai roz perspective, lucrările la stadionul de atletism cu 5.000 de locuri al Craiovei ar trebui să repornească în primăvara următoare. Primarul Mihail Genoiu a anunţat că urmează să se depună, în aceste zile, documentaţia pentru serviciile de proiectare, care se licitează separat, de această dată, de cele pentru execuţie. Această splitare a licitaţiilor îi face pe edili să fie extrem de optimişti şi să creadă că, în următoarele patru luni, după ce vor fi parcurse toate formalităţile, va fi pornită şi execuţia.
La sediul Primăriei Craiova a ajuns, potrivit autorităţilor locale, documentaţia din partea FIA (n.r. – Federaţia Internaţională de Atletism), care a fost depusă de consultantul german al lucrării. „Ea (n.r. – documentaţia) este evaluată, la ora aceasta. Întrucât caietul de sarcini îl avem deja pregătit, urmează ca, în cursul acestui an, să fie urcată pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice) procedura pentru proiectare”, a anunţat primarul Craiovei, Mihai Genoiu, în conferinţa de presă de săptămâna trecută. Autorităţile estimează că proiectarea stadionului de atletism, care se licitează separat de această dată, va putea fi terminată în aproximativ trei luni. Încă o lună va curge cu obţinerea avizelor pentru eliberarea autorizaţiei de construire, ceea ce înseamnă că execuţia ar trebui să pornească peste patru luni. „Deci în patru luni se va începe execuţia, asta înseamnă că în primăvară se va porni lucrul la stadionul de atletism”, a precizat edilul-şef al Craiovei.
Primăria şi-a asumat finanţarea stadionului
Optimismul autorităţilor locale trebuie privit cu rezerve, dată fiind istoria tumultoasă şi plină de neprevăzut de care a avut parte până acum stadionul de atletism al Craiovei. Ideea de a construi un stadion pentru atletism a apărut la pachet cu demolarea fostului „Oblemenco”. Ne amintim că fostul „Central” avea o pistă de atletism, singura de altfel, pe care se antrenau şi îşi desfăşurau probele atleţii craioveni. Odată cu demolarea arenei, autorităţile au fost obligate prin lege să le asigure sportivilor o alternativă pentru a-şi desfăşura activitatea. După ce au studiat problema, autorităţile au anunţat că vor construi un stadion de atletism nou-nouţ: se va regăsi lângă stadionul cel mare şi va fi realizat, în totalitate, cu bani de la bugetul local. Zis şi făcut. Procedurile au fost urgentate şi, în august 2014, a fost semnat contractul pentru execuţia stadionului de atletism de 5.000 de locuri, la valoarea de 6 milioane de lei. În luna mai 2015, s-a pornit, în forţă, şantierul.
Întâi, a fost pânza freatică
În septembrie 2016, stadionul de atletism al Craiovei ar fi trebuit să fie predat Primăriei Craiova de constructorul SC AB Tehnica SRL, care a lucrat în asociere cu SC K-BOX Construction Design SRL. Și aşa termenul acesta fusese mult întârziat, în condiţiile în care, conform prevederilor din caietul de sarcini, toate lucrările ar fi trebuit să fie executate în numai şase luni. Cert este că, pe data de 10 septembrie 2016, stadionul nu era nici pe departe gata. De cum s-au apucat de lucru, constructorii au constatat că pânza freatică este foarte la suprafaţă în zona respectivă, iar fundaţiile stadionului s-au înecat, la propriu, în apă. Lucrarea a fost îngreunată şi mai mult în toamna lui 2015. După ce a fost pornită execuţia stadionului de fotbal cel mare, din vecinătate, constructorii stadionului mic au motivat că toată apa pluvială se deversează din amonte către ei.
Apoi, s-a schimbat categoria
În cele din urmă, lucrările au fost oprite definitiv din motive obiective. În ciuda dificultăţilor întâmpinate pe şantier, la orizont se profilau perspective noi pentru mult încercatul stadion de atletism. La solicitarea Federaţiei Române de Atletism, autorităţile locale au venit cu propunerea de schimbare a categoriei V (atletism şi teren de fotbal) la categoria III – cu omologare IAAF pentru competiţii internaţionale. Acest lucru înseamnă, în primul rând, renunţarea la ideea de a avea şi teren de fotbal, stadionul urmând să fie remodelat pentru a asigura numai desfăşurare tuturor probelor de atletism. Consilierii locali au aprobat, cu majoritate de voturi, această schimbare de categorie, care a majorat, automat, şi preţul de realizare: 15 milioane de lei, echivalentul a 3,2 milioane de euro.
S-a refăcut şi s-a licitat din nou
Numai că respectiva conversie la categoria III a stadionului de atletism a presupus şi refacerea întregii documentaţii de lucru. Primăria Craiova a fost nevoită să scoată, din nou, la licitaţie proiectarea şi execuţia stadionului de atletism, însă toate acestea să pornească de la un alt caiet de sarcini. În aprilie 2017, când a fost întocmit respectivul caiet de sarcini, autorităţile spuneau că au avut de ales între trei variante de lucru, iar pentru o mai bună alegere s-a solicitat ajutorul campioanei Gabi Sabzo. Aceasta a şi venit la Craiova, oferindu-şi tot sprijinul. Numai că stadionul s-a lovit, din nou, de ghinion. În ciuda valorii destul de mari, de 3,2 milioane de euro, la licitaţie nu s-a prezentat nici o firmă, iar autorităţile locale s-au văzut obligate să o anuleze.
Optimismul este maxim
Pregătirile care se fac acum sunt pentru scoaterea la licitaţie pentru a doua oară a stadionului de atletism, variantă nouă. Autorităţile sunt mult mai optimiste de această dată şi sunt convinse că vor exista ofertanţi interesaţi, deoarece se licitează, separat, proiectarea de execuţia în sine a lucrărilor, care va fi ofertată pe o altă licitaţie. Comprimând la maximum termenele cu derularea licitaţiilor, autorităţile au estimat că nu se pot întinde mai mult de patru luni, astfel încât stadionul să fie repornit din primăvară. Conform noului termen, prevăzut în actualul caiet de sarcini, stadionul de atletism, cu cele 5.000 de locuri în tribune şi opt piste de atletism, plus nocturnă, ar trebui să fie executat în 14 luni.