„În culisele scenei, în culisele vieţii” – proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, lansat în urmă cu exact un an, care aduce în faţa publicului, în fiecare lună, un om de scenă – vă propune, în noiembrie, o întâlnire cu actriţa Gina Călinoiu, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Evenimentul are loc astăzi, de la ora 18.00, în Salonul Medieval al instituţiei, unde invitata va povesti lucruri mai puţin cunoscute din viaţa şi activitatea sa, iar la final va dialoga cu publicul. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu.
Gina Călinoiu este actriţă la Teatrul Naţional din Craiova din 2001, dar şi lector univ. dr. la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova, pe care l-a şi absolvit, tot în 2001, la clasa profesorului Ilie Gheorghe. A urmat un master – finalizat în 2004 – în Pedagogia Artei Actorului (coordonator: Mircea Albulescu), iar în 2007 şi-a susţinut lucrarea de doctorat în teatru, cu tema „Grotowski – metafizica artei actorului” (coordonator: prof. univ. dr. Mihaela Tonitza-Iordache), ambele la UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti.
A interpretat pe scena craioveană, în cei 15 ani de activitate, numeroase roluri sub îndrumarea unor regizori reputaţi: Silviu Purcărete, Janusz Wisniewski, Peter Schneider, Tim Carroll, Peter Bokor, Mircea Cornişteanu, Kincses Elemer ş.a. A semnat regia artistică pentru spectacolul „Despre Ideea de Tu”, după Nichita Stănescu, la Muzeul Literaturii Române din Bucureşti (2006), şi a fost asistent de regie la spectacole realizate pe scena Naţionalului craiovean de Janusz Wisniewski, Mirela Cioabă şi Peter Schneider. A fost distinsă cu Premiul pentru ingeniozitatea restituirii operei clasice, pentru „Răţuşca cea urată”, la Festivalul Internaţional al Teatrului de animaţie „Bucurii pentru copii” – Bucureşti (2006), şi cu Marele Premiu la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, pentru „D’ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu (2002).
A publicat articole de specialitate în reviste culturale şi este autoarea studiului „Jerzy Grotowski – Metafizica artei actorului”, care a constituit cercetarea pentru doctorat. Preocupată de cercetare, participă frecvent la workshop-uri susţinute de personalităţi ale lumii teatrale, precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba, Grzegorz Bral, Zygmunt Molik, Andrei Şerban, Bruce Myers, Thomas Richards, Rena Mirecka.