Avocat craiovean condamnat definitiv pentru trafic de influență

0
1131

Un avocat al Baroului Dolj a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Hotărârea a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție joi, 5 noiembrie a.c., după ce anul trecut, pe fond, Curtea de Apel Craiova îl condamnase la 1 an şi 2 luni de închisoare cu executare. Bărbatul a fost trimis în judecată în anul 2011 de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova, după ce, pe 1 noiembrie 2010 a fost suspendat din Baroul Dolj, fiind denunţat de un client căruia îi ceruse 300 de euro pentru a-l scăpa de un dosar penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei.

Reamintim că cercetarea lui Bogdan David Oane, avocat în cadrul Baroului Dolj la momentul comiterii faptelor, a început după ce un bărbat a depus la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova un denunţ împotriva sa. Denunţătorul susţinea că avocatul Oane i-a cerut 300 de euro spunând că poate să-l scape de un dosar penal pentru infracţiuni la regimul circulaţiei şi că o să-i obţină şi permisul de conducere înapoi. Asta se întâmpla la sfârşitul anului 2009. După ce a dat banii şi a văzut că avocatul nu l-a ajutat cu nimic, bărbatul l-a denunţat. În urma anchetei demarate, procurorii craioveni din cadrul DNA au stabilit că cele sesizate se confirmă. Mai mult decât atât, prinzând de veste că este „în vizorul” procurorilor anticorupţie, Bogdan David Oane s-a apucat să falsifice contractul de asistenţă judiciară încheiat cu denunţătorul. Pe 1 noiembrie 2010 avocatul a fost suspendat din Baroul Dolj, iar pe 22 august 2011 procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova dispuneau trimiterea în judecată a inculpatului Bogdan David Oane pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, inculpatul Oane Bogdan David, în calitate de avocat, a pretins şi primit suma de 300 de euro de la un denunţător, afirmând că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi că ar obţine o soluţie favorabilă denunţătorului, în sensul de a i se restitui permisul de conducere şi de a nu fi trimis în judecată pentru încălcarea unor prevederi la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Ulterior, în cursul lunii martie 2011, pentru a ascunde infracţiunea de corupţie pentru care procurorii anticorupţie iniţiaseră cercetările, inculpatul Oane Bogdan David a contrafăcut contractul de asistenţă juridică pe care l-ar fi încheiat cu denunţătorul, prin inserarea, în cuprinsul actului, a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului şi anume că denunţătorul, în calitate de client s-ar fi obligat să-i plătească sumele de 1.500 euro cu titlu de onorariu şi 200 lei pentru fiecare deplasare ocazionată de serviciile de asistenţă juridică”, după cum au comunicat la momentul respectiv reprezentanţii DNA.

A scăpat de pedeapsa cu executare

După doi ani şi jumătate de proces, pe 7 februarie 2014, Curtea de Apel Craiova a pronunţat sentinţa pe fond. Avocatul a fost găsit vinovat şi condamnat la 1 an şi 2 luni închisoare cu executare. Inculpatul a declarat apel, care a fost soluționat joi, 5 noiembrie a.c., de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea de Supremă a admis apelul lui Oane, a desființat sentința pe fond și l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani: „inculpatul Oane Bogdan David va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. (…) În baza art.861 Cod penal anterior, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei aplicate inculpatului pe o perioadă de 4 ani, constituind termen de încercare”, se arată în sentința ÎCCJ care este definitivă. Judecătorii au mai dispus ca suma de 300 de euro ce a făcut obiectul șpăgii să fie restituită denunțătorului.