„Trezește-te din coșmar!” / Campanie gratuită de consiliere a victimelor violenței în familie

0
540

Reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj, în colaborare cu Asociaţia Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune au lansat, ieri, Proiectul de prevenire a violenţei domestice „EQUILLIBRIUM”. Această inițiativă se dorește o mână de ajutor întinsă victimelor violenței domestice, de orice fel, din județul Dolj. Concret, tinerii specialiști care fac parte din această asociație vor oferi gratuit și confidențial consiliere psihologică și juridică femeilor care doresc să scape din acest coșmar, întrucât femeile formează marea masă a victimelor acestui gen de abuz. Condiția este ca cele dispuse să-și schimbe viața sau să discute cu un psiholog să ajungă în Craiova.

În cadrul unei conferințe de presă organizată ieri la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Dolj a fost lansată o campanie de prevenire a violenței domestice sub genericul „EQUILLIBRIUM”. Parteneri ai polițiștilor doljeni, care de multe ori au „mâinile legate” în cazurile de violență domestică pentru voctimele își retrag plângerile, asta dacă ajung vreodată să-i sesizeze, vor fi psihologii şi psihoterapeuţii din cadrul Asociaţiei Dezvoltare şi Psihoterapie prin Acţiune (DEPSI). Inițiativa este lăudabilă, întrucât sunt foarte multe femei victime ale abuzurilor emoționale sau fizice în sânul familiei, însă cele mai multe se complac în situația de victime fie pentru că sunt tributare unei mentalități învechite, cu care este greu de luptat, fie pentru că nu știu încotro să o apuce. Pentru cea de-a doua categorie, de ieri, funcționează Centrul Equilibrium. „Eu fac parte dintr-o echipă de zece psihoterapeuți și cu toții ne dorim să ajutăm. În cadrul acestui proiect vom oferi consiliere juridică și psihologică victimelor violenței în familie – și mă refer la toate formele ei, pentru că vorbim de violență verbală, emoțională, premergătoare de obicei violenței fizice – iar serviciile noastre vor fi gratuite și confidențiale”, a precizat psihologul Irina Gruia. Condiția este ca victima să ajungă la Craiova, iar detaliile întâlnirilor se pot stabili la numerele de telefon: 0744994433 și 0745350028. Pentru ca inițiativa să fie cunoscută în tot județul, reprezentanții IPJ Dolj vor împărți în toate localitățile materiale informative care conțin și cele două numere de telefon la care pot fi contactați membrii Centrului de Consiliere. Mai mult, ofiţerii din cadrul Centrului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii, poliţiştii de proximitate din mediul urban şi cei din mediul rural, împreună cu psihologii şi psihoterapeuţii din cadrul Asociaţiei DEPSI vor desfășura și sesiuni de informare a medicilor şi a altor persoane interesate să se implice în prevenirea violenţei domestice, cu privire la existenţa centrului de suport pentru victimele violenţei intrafamiliale şi a serviciilor pe care acesta le oferă. Din nefericire, ruperea dintr-o relație toxică este cu atât mai dificilă cu cât în județul Dolj nu există nici un adăpost, un centru specializat, în care o femeie, care mai are și un copil eventual, să poată locui până se pune pe picioare. Toți cei implicați în acest proiect sunt conștienți de acest mare neajuns, însă sunt cu toții acum la început de drum. Promisiunea este că se vor căuta soluții.

Potrivit datelor IPJ Dolj, în anul 2014, în judeţul Dolj au fost înregistrate 432 de victime ale actelor de violenţă intrafamilială, care au implicat, în principal, folosirea violenţei fizice, violenţei verbale şi ameninţarea cu acte de violenţa. Numai că specialiştii în domeniu (asistenţi sociali, poliţiști, sociologi, psihologi) estimează că numărul real al cazurilor de violenţă în familie este mult mai mare decât cel înregistrat în evidenţele oficiale, deoarece multe victime nu depun plângere. Din punct de vedere al mediului de provenienţă, situaţia înregistrează o tendinţă descendentă în urban, în timp ce în mediul rural se menţine la un nivel îngrijorator.