Fiica lui Genică Boerică şi alţi şapte apropiaţi ai săi reţinuţi pentru evaziune fiscală şi spălare de bani

0
458

Opt persoane, între care parteneri de afaceri, dar şi una din fetele lui Genică Boerică, au fost reţinute, miercuri seara, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru evaziune fiscală, înşelăciune, falsuri şi spălare de bani. Ieri au fost prezentaţi Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a anunţat că se va pronunţa astăzi, aşa că inculpaţii au fost eliberaţi. Cu toţii sunt acuzaţi că au înfiinţat societăţi comerciale prin care au plimbat peste 8 milioane de lei, credit luat de la CEC Bank, astfel încât să se piardă urma banilor.

Din cercetările procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova a reieşit că, inculpaţii Prie Aurel Dorian, Drăgan Radu Constantin, Vlad Ionel, Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, apropiaţi ai lui Genică Boerică (acesta fiind tot fugit din ţară), cea din urmă fiind fiica acestuia, au hotărât, în anul 2007, înfiinţarea S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., societate prin care s-a urmărit obţinerea, în mod ilicit, de creditare de la CEC Bank pentru achiziţia unor utilaje. După obţinerea banilor, aceştia urmau să ajungă sub diferite forme la toţi cei implicaţi în activitatea infracţională. „În vederea obţinerii fondurilor, a fost atrasă în activitatea infracţională şi inculpata Drăgan Elena, administrator la societatea de leasing S.C. IFN DH LEASING S.A. După ce S.C. IFN DH LEASING S.A. a obţinut, prin inducerea în eroare a CEC Bank, în baza facturii false nr. 6984553/04.04.2007, cu privire la utilaje care nu existau în realitate, un credit bancar în sumă de  8.425.867 lei, a virat în contul S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., pe 12.04.2007, cu titlu de achitare a contravalorii facturii nr. 6984553/04.04.2007, suma de 9.912.786 lei, din care o parte a fost folosită la cumpărarea de terenuri şi alte bunuri, care apoi au fost înstrăinate către societăţile nou înfiinţate de inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina, care au achitat doar o mică parte din preţul acestor bunuri”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Contracte false de cesiune creanţe pentru a scăpa de plăţi

O altă parte a fost virată în conturile S.C. BELETEI UTILAJE – AUTO Societate în nume colectiv şi S.C. KIKI COM IMPEX S.R.L., cu titlu de achitare a unor facturi false privind achiziţionarea unor utilaje de S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., de la aceste societăţi, iar o altă parte a fost virată în conturile S.C. IFN DH LEASING S.A., cu titlu de plată a unor rate de leasing pentru S.C. SKYNETS S.R.L., societate al cărei administrator neagă că ar fi participat la încheierea respectivelor contracte de leasing. Pentru a nu achita preţul bunurilor achiziţionate de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., inculpaţii Moandă Ileana, Cojocinescu Dorin şi Boerică Diana Cristina au apelat la avocatul Dumitraşcu Dragoş Dan, din cadrul Baroului Mehedinţi, care a întocmit contracte false de cesiune de creanţă, în baza cărora, fie creanţele S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. împotriva S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L. şi S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. au fost cedate unor societăţi comerciale inexistente – TRIMPLEX HOLDING INC şi YANDEX MANAGEMENT INC – care figurau cu sediul în insule din Marea Caraibe – Troust House 112, Bonadine Street Kingston – Saint Vincenti, respectivul avocat atestând şi identitatea unor persoane care nu au participat la încheierea contractelor de cesiune, fie o a treia societate, care în realitate nu avea nici un drept de creanţă împotriva S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., ceda această creanţă către S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., care compensa valoarea acestei creanţe cu valoarea creanţei pe care S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. o avea împotriva S.C. ROYAL HOLDING S.R.L.

Avocatul Dumitraşcu a preluat părţile sociale ale S.C. COHELIO S.R.L., căreia i-a schimbat denumirea în S.C. NEW RIBON INCORPORATED S.R.L. şi a înscris-o la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului ca având asociat unic şi administrator societatea comercială YANDEX MANAGEMENT INC, el figurând ca reprezentant şi director al S.C. YANDEX MANAGEMENT INC. Prin această societate, avocatul a achiziţionat un teren pe care nu l-a plătit.

„S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. nu a plătit impozit pe profit şi TVA către bugetul de stat, pentru tranzacţiile referitoare la vânzarea bunurilor achiziţionate cu banii obţinuţi prin inducerea în eroare a CEC Bank, făcând declaraţii nereale cu privire la impozitul pe profit şi TVA de plată, iar evidenţa contabilă a acestei societăţi a dispărut o dată cu cesionarea sa fictivă către cetăţenii de origine irakiană Okla Wasim şi Amaar A. Ghanam. Deşi creanţele pe care S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L. le avea împotriva S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L., S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. şi S.C. ROYAL HOLDING S.R.L., creanţe rezultate din preţul neachitat al bunurilor achiziţionate de cele trei societăţi de la S.C. MEDEIRA CONSTRUCT S.R.L., s-au prescris, S.C. LORD HOUSE GROUP S.R.L., S.C. DMB DE LUX CORPORATION S.R.L. şi S.C. ROYAL HOLDING S.R.L. nu au înregistrat în evidenţele contabile şi nu au declarat veniturile obţinute din sume prescrise”, se mai arată în comunicatul anchetatorilor.

Ieri după-amiază cei opt inculpaţi au fost prezentaţi Curţii de Apel Craiova, instanţă care a anunţat că se va pronunţa astăzi asupra propunerii de arestare preventivă a acestora.