Cabinete medicale, controlate de Casa de Asigurări de Sănătate

1
476

Mai mulţi medici din Dolj au fost sancţionaţi în urma unor controale efectuate de inspectorii din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS). În ultima lună aceştia au trecut pragul a 42 de cabinete medicale şi unităţi sanitare din judeţ pentru a verifica în ce măsură doctorii respectă legislaţia în vigoare şi clauzele contractuale. Ca de obicei, în cazul unora dintre furnizori de servicii medicale s-au descoperit deficienţe pentru care au fost aplicate o serie de sancţiuni. 

Cele mai multe acţiuni de control au vizat medicii de familie. Inspectorii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj au trecut pragul a nu mai puţin 26 astfel de cabinete: 13 în cadrul unor acţiuni de control tematic şi 13 controale inopinate. S-a descoperit, în urma acestor verificări, că mai mulţi pensionari au beneficiat nelegal de prescripţii medicale în cadrul Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor pentru pensionarii cu venituri realizate numai din pensii de până la 700 de lei pe lună. Aceştia au declarat în scris că nu au alte venituri, deşi acest lucru s-a dovedit a fi fals, în cele din urmă, ei figurând în evidenţele ANAF cu alte venituri impozabile. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj au hotărât ca, în acest caz, contravaloarea medicamentelor compensate cu 90% prescrise de medicii de familie pensionarilor care realizează şi alte venituri în afara celor din pensii să se recupereze de la persoanele care au beneficiat ilegal de compensarea suplimentară de 40%.

Sancţiuni aplicate celor care au încălcat legislaţia

De asemenea, potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, au fost medici de familie care au prescris medicamente compensate 90% fără a solicita pacienţilor cupon de pensie şi declaraţii pe proprie răspundere privind veniturile realizate de aceştia. Cadrele medicale au fost sancţionate cu imputarea sumei reprezentând compensarea de 40% din contravaloarea medicamentelor.

Tot cu ocazia controalelor din ultima lună, inspectorii CAS Dolj au constatat că au fost medici de familie care nu au respectat obligaţia contractuală privind respectarea protocoalelor de practică pentru prescrierea, monitorizarea şi decontarea tratamentului în cazul unor afecţiuni, elaborate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fiind sancţionaţi cu Avertisment scris şi imputarea contravalorii medicamentelor prescrise eronat.

Au fost efectuate şi 13 controale inopinate la  medici de familie care au vizat verificarea prezenţei la program concluzia fiind că se respectă programul de activitate declarat. Totodată, pentru modalitatea de eliberare a concediilor medicale s-a constatat ca au fost respectate prevederile legale in vigoare.

Au fost verificate mai multe sesizări

Controalele CAS Dolj au ajuns şi la furnizorii de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu, fiind efectuate patru acţiuni tematice. Un alt control  a avut loc în legătură cu prezenţa la program, concluzia fiind că se respectă orarul de activitate declarat. A fost analizată şi o sesizare la o farmacie. În urma verificării, au fost refuzate la plată reţetele care au fost eliberate printr-o farmacie care nu se afla în contract cu CAS Dolj.

La furnizorii de servicii clinice s-au desfăşurat două acţiuni de control tematic, constatându-se că aceştia respectă obligaţiile contractuale şi o verificare ca urmare a unei sesizări, control în urma căruia nu au fost confirmate aspectele sesizate.

Pe lista celor care au fost controlaţi în ultima lună se regăsesc şi mai mulţi furnizori de servicii paraclinice. Au fost efectuate două controale, unul tematic şi unul ca urmare a unei sesizări, în cazul amândurora fiind respectate prevederile contractuale. De asemenea, a fost verificat un furnizor de servicii dispozitive medicale la care nu s-au constatat deficienţe. Au fost verificaţi tematic doi furnizori de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate – medicină dentară fiind respectate obligaţiile contractuale. A fost verificat un spital, echipele de control concluzionând că au fost respectate clauzele contractuale. În plus, în urma unei sesizări, a fost efectuat un control la o unitate sanitară cu paturi, dar cele sesizate nu s-au confirmat.

Comments are closed.