„Aprobarea emiterii garanţiilor de către FNGCIMM se realizează prin decizia colectivă a două comitete”

0
319

Reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri  au încercat, ieri, să transmită mass-media câteva precizări, într-un comunicat de presă,  după ce zilele trecute numele instituţiei financiare a apărut în mai multe articole care, prin conţinutul lor, au adus un prejudiciu de imagine. FNGCIMM s-a înfiinţat în anul 2001 ca fond cu capital de risc, în scopul susţinerii activităţilor întreprinzătorilor, fiind un instrument al statului pentru implementarea politicilor sale de sprijinire a dezvoltării sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii – prioritate a politicilor naţionale economice şi sociale. 

„Faţă de relatările apărute recent în presă şi de poziţionarea unor entităţi mass media, rezultate şi din absenţa unor surse de informare competente şi obiective, ce pot afecta nu doar buna reputaţie a instituţiei, dar chiar rolul său în desfăşurarea activităţilor economice, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri doreşte să facă cunoscute următoarele puncte de vedere”, se precizează în comunicatul respectiv. În conformitate cu practica la nivelul tuturor fondurilor de garantare din Europa, FNGCIMM nu intră în contact cu beneficiarii finali ai produselor sale, indiferent dacă aceştia sunt persoane fizice participante în programele destinate acestora sau întreprinderi mici şi mijlocii care beneficiază de o garanţie a Fondului. Dosarul de credit, cuprinzând actele originale, al unui IMM solicitant de credit se depune numai la instituţia finanţatoare.

Date referitoare la garanţiile, puse la dispoziţie de IMM

În urma analizei şi aprobării dosarului de credit de către instituţia finanţatoare, aceasta transmite către FNGCIMM (în copii certificate de către funcţionarii instituţiei finantatoare) referatul de credit, cererea de credit, date referitoare la garanţiile puse la dispoziţie de IMM etc. şi, în original, câteva declaraţii pe proprie răspundere privind calitatea de întreprindere mică şi mijlocie a solicitantului. „În situaţia în care instituţia finanţatoare a aprobat acordarea creditului, dar IMM-ul nu deţine colateralul necesar acoperirii integrale a expunerii la valoarea creditului aprobat, documentele precizate mai sus ajung la Fond. De asemenea, beneficiarul finanţării acceptă ca, în completarea garanţiilor materiale proprii, banca să solicite garanţia FNGCIMM. Aprobarea emiterii garanţiilor de către FNGCIMM se realizează prin decizia colectivă a două comitete, compuse fiecare din câte cinci membri, fiecare cu drept egal de vot”, se mai spune în comunicatul Fondului.

35.000 de garanţii

FNGCIMM se află sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României, în calitate de instituţie financiară nebancară, înregistrată în Registrul Special al BNR. Fondul are obligaţii de raportare similare băncilor, supusă controalelor de specialitate desfăşurate cel puţin anual. Şi din această perspectivă, monitorizarea indicatorilor de prudenţialitate sau rapoartele de supraveghere nu au identificat deficienţe la nivelul FNGCIMM. Până în prezent au fost emise peste 35.000 de garanţii, în cuantum de circa 2 miliarde EUR, aferente unui volum de credite susţinute de peste 4 miliarde EUR și, poate ceea ce este mai important, salvarea sau crearea a peste 300.000 de locuri de muncă. În aceste conditii, pe baza datelor financiare aferente primelor 10 luni ale anului 2012, FNGCIMM prognozează încheierea anului în curs cu un profit de circa 25 mil. lei. „În condiţiile unui mediu economic ostil, caracterizat, printre altele, de o creştere semnificativă a ratei creditelor neperformante în sistem, FNGCIMM a reuşit menţinerea unui nivel al ratei plaţilor mult inferior, la circa 5%.

Nivelul capitalurilor proprii, mai mare decat capitalul social al instituţiei

De asemenea, nivelul capitalurilor proprii ale FNGCIMM este mai mare decat capitalul social al instituţiei, aspect ce indică faptul că FNGCIMM nu a pierdut bani, ci, dimpotriva, a gestionat corespunzător fondurile puse la dispoziţie de acţionar”, se mai precizează în comunicatul de presă.  Reprezentanţii Fondului susţin că activitatea Fondului nu a fost perturbată de cele întâmplate în urmă cu câteva zile şi ea se desfăşoară, în continuare, cu respectarea tuturor normelor şi procedurilor în vigoare, care au la bază principiul de drept al bunei credinţe a părţilor. „De asemenea, FNGCIMM rămâne la dispoziţia autorităţilor pentru a furniza orice informaţie necesară legată de derularea în bune condiţiuni a anchetei declanşate, dar benefiicind de prevederile constituţionale referitoare la prezumţia de nevinovăţie”.