Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Ce se întâmplă zilele acestea arată că piața energetică nu poate fi liberalizată ca orice altă piață

0
302
Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a precizat în cadrul dezbaterii privind creșterea prețurilor la energie în UE, care a avut loc în  cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, de la Strasbourg, din 6 octombrie 2021, că ceea ce se întâmplă zilele acestea arată că piața energetică nu poate fi liberalizată ca orice altă piață. Companiile din energie au dorit să aibă profit acum, nu după ce va fi implementat pachetul de legi ”Pregătiți pentru 55”. Piața energetică trebuie reglementată. “Energia nu este un produs de lux, încălzirea locuințelor nu este un moft. Este un drept fundamental. Este obligația fiecărui guvern european în parte și a UE să se asigure că orice cetățean își poate încălzi locuința la prețuri rezonabile”, a spus deputatul european.
Marinescu mai spune totodată că în condițiile în care nu putem asigura nici măcar jumătate din necesarul de consum din surse regenerabile sau verzi, Comisia Europeană trebuie să fie deschisă la folosirea gazului și a energiei atomice. “Altfel, crize ca cea de acum se vor repeta. Numai din Marea Neagră se pot extrage anual 1 miliard de metri cubi de gaz. Până când vom avea la dispoziție alte surse de energie verzi, gazul trebuie exploatat.
Da, ar trebui să avem depozite europene comune de gaz și să achiziționăm la comun pentru a putea negocia prețuri mai bune.
Dar înainte de a nu fi prea târziu, cer încă o dată Comisiei Europene să răspundă la întrebările pe care i le-am adresat și în scris, respectiv:
– ce consecințe are tranziția verde asupra locurilor de muncă
– ce consecințe are tranziția verde asupra dreptului la mobilitate individuală
– ce consecințe are tranziția verde asupra competivității companiilor europene
– care va fi necesarul de energie in 2050, din ce surse îl vom acoperi și care vor fi costurile”, a mai spus eurodeputatul român.