USR-PLUS va avea candidat unic pentru Primăria Craiovei

0
558
Aflat sâmbătă în Bănie, Dacian Cioloș, președintele PLUS, a afirmat că va exista un candidat unic care va fi desemnat de Alianța USR – PLUS pentru a câștiga Primăria Craiova. Aceasta va fi nominalizat după ce se vor parcurge mai multe etape în interiorul fiecăruia dintre cele două partide, dar cel mai devreme după alegerile prezidențiale. Cioloș nu exclude nici posibilitatea unei alianțe locale cu PNL Dolj, scenariu care, dacă va fi avansat, va fi luat în discuție de USR – PLUS.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, s-a aflat sâmbătă, la Craiova, ocazie cu care a arătat care va fi planul Alianței pentru alegerile locale de anul viitor. Potrivit acestuia, va exista un candidat unic al PLUS – USR, care va fi desemnat după ce se vor parcurge toate etapele în interiorul acestor două partide. „Noi avem o Alianță cu USR și, în acel protocol, am convenit să avem candidați comuni. Într-o primă etapă, ficare din cele două partide își identifică candidați potențiali. La Craiova, colegii de la USR au identificat, iar cei de la PLUS au și ei câteva idei pe care o să le prezinte public, în perioada următoare. Sunt alte locuri în țară în care noi, cei de la PLUS, avem deja candidați, iar cei de la USR sunt în curs de a-și identifica candidații”, spune Dacian Cioloș.
Alegeri primare, în interiorul Alianței
În etapa următoare, imediat după alegerile prezidențiale, conducerea Alianței se va pune de acord pe un mecanism prin care să fie selectat candidatul unic, care va fi o persoană aleasă dintre cei propuși de PLUS și de USR. „Vom folosi, probabil, alegeri primare interne. Dar decizia o vor lua membrii noștri de partid din localitatea respectivă”, mai spune Cioloș. Ca mecanism, ar putea fi alegerile primare deschise, „în care vom întreba cetățenii ce părere au, sub diferite forme, și vom identifica, în felul acesta, candidații cei mai buni din partea Alianței”, este de părere Dacian Cioloș.
Despre o posibilă alianță cu PNL: va fi „luată în discuție”
Președintele PLUS a făcut referire inclusiv la posibila alianță electorală cu PNL pentru un candidat comun, un scenariu al opoziției despre care se vorbește tot mai mult și la Craiova. Cioloș spune că, dacă vor exista propuneri în acest sens, vor fi luate în discuție.„Acolo unde colegii noștri de la nivel local, din PLUS și USR, vor considera că este important și util să aibă candidați comuni cu PNL sau să facă înțelegeri cu alte partide precum PNL, vom lua în discuții și astfel de situații. Dar, deocamdată, obiectivul nostru este să identificăm candidații comuni ai Alianței și să-i promovăm”, susține Dacian Cioloș.

Liderul USR Dolj și-a anunțat candidatura
Președintele USR Dolj, deputatul Adrian Claudiu Prisnel, este primul care și-a anunțat candidatura oficială pentru Primăria Craiova. Acesta a postat, vineri, 4 octombrie, pe facebook, decizia sa de a intra în cursa internă a partidului și a Alianței pentru obținerea mandatului de primar al Craiovei. “Am zâmbit cu drag, zilele trecute, când mi-a spus un prieten că eu am fost primul candidat USR la primăria unui oraş mare; nu îmi pusesem niciodată problema aşa, dar m-am gândit de multe ori la experienţa campaniei pentru Primăria Craiova din vara lui 2017. M-a marcat personal, m-a forţat la reflecţie şi m-a modelat ca politician – am învăţat cât de mari, de concrete şi de pragmatice sunt aşteptările oamenilor de la politicieni şi cât de puţine dintre aceste aşteptări se găsesc măcar pe radarul omului politic. Având în vedere experienţa candidaturii anterioare, m-am hotărât să particip la competiţia internă pentru a obţine nominalizarea USR la funcţia de primar al municipiului Craiova”, a scris Prisnel pe pagina de facebook, acesta lansând, totodată, și o provocare către PNL Dolj în vederea desemnării unui candidat unic. Deocamdată, conducerea liberală nu a reacționat în nici un fel.
Întâlnire cu agricultorii doljeni
Europarlamentarul Dacian Cioloș a avut și o întâlnire cu reprezentanți ai agricultorilor din Dolj, cu care a discutat despre măsurile cu care vine PLUS în sectorul agricol. „Am organizat o dezbatere despre ceea ce poate fi făcut prin politica agricolă comună, prin deciziile europene, dar și printr-un program de guvernare care să susțină interesul agricultorilor și al consumatorilor români, interesați de alimente de calitate, dar interesați și de modul în care se face agricultură în România. Am organizat această întâlnire la Craiova, împreună cu colegii noștri de la filiala județeană PLUS Dolj, pentru că această zonă este una eminamente agricolă, cu un potențial agricol important, unde agricultura a evoluat foarte mult”, a precizat Cioloș.
Cioloș a prezentat planurile PLUS pentru agricultură
Potrivit lui Cioloș, sunt încă multe lucruri de făcut pentru ca agricultorii să poată să trăiască din munca lor. „Am vorbit în cel fel putem, în viitor, să ajutăm agricultorul să câștige mai bine din activitatea lui, cum îi putem ajuta să se organizeze, cum putem crea faclități pentru comercializarea și procesarea produselor agricole aici. Am vorbit și despre serviciile în mediul rural, despre educație și sănătate și ceeea ce intenționăm să facem. Le-am prezentat celor prezenți câteva idei și măsuri pe care le avem în programul nostru politic, care vizează agricultura și mediul rural. Ne gândim, mai ales, la faclilitățile fiscale care vizează toate formele asociative în agricultură care să elimine dubla impozitare și să creeze, mai ales, condițiile ca aceste asociații să poată să aibă oameni angajați, specialiști în marketing și în partea de comercializare a produselor”, a afirmat liderul PLUS.
 
Liderul PLUS vrea depolitizarea administrației
O măsură pe care o are în vedere PLUS, potrivit lui Dacian Cioloș, este reglementarea tranzacțiilor cu terenuri agricole. „Intenția mea este ca, la nivel european, să obținem niște decizii europene care să permită statelor membre, cum este România, să vină cu o legislație restrictivă în ceea ce privește modul în care se fac tranzacțiile cu terenuri agricole, ca aceste tranzacții să fie în favoarea comunităților locale. Obiectivul nostru, prin programul PLUS, este să venim cu reforme care să permită celor care muncesc să câștige mai bine”. Europarlamentarul este de părere că, în momentul de față, lucrurile nu merg bine nici în agricultură, din cauză că responsabilii din administrație „sunt niște oameni care nu sunt profesioniști și competenți. Au fost numiți politic acolo și nu iau decizii în interesul cetățeanului, ci în interesul celor care i-au numit”, a punctat Dacian Cioloș.