Specialiști în domeniu din 15 țări iau parte zilele acestea, pentru prima dată în România, la reuniunea Comitetului Internațional ICOM GLASS, care în 2014 aniversează 55 de ani de activitate. Întâlnirea are ca scop punerea în evidenţă a patrimoniului din sticlă din țara noastră, pe baza unui proiect prezentat în faţa comitetului de Simona Gheorghe, expert restaurator în cadrul Laboratorului de Restaurare şi Conservare al Muzeului Olteniei. Evenimentul de deschidere a avut loc, ieri, la sediul instituției craiovene, în prezența numeroșilor invitați, între care Reino Liefkes, președinte al Comitetului Internaţional ICOM GLASS. Cu acest prilej, Muzeul Olteniei a organizat trei expoziţii, reunind în total peste 200 de piese, majoritatea din patrimoniul a șapte muzee din țară: „Icoane pe sticlă”, „Sticla – memorie şi artă” şi „Artişti sticlari români”, care vor rămâne deschise publicului până la jumătatea lunii noiembrie. Li se adaugă colecţia de icoane pe sticlă Marieta şi Ştefan Jianu aflată în expunere permanentă la Casa Băniei. Până pe 11 octombrie, profesioniștii din domeniul sticlei vor face schimb de idei și de experiență, dar și numeroase vizite: la Târgu Jiu și Polovragi, la Sibiu, Brașov, Bran, Sinaia și București.
Aprecieri din partea președintelui ICOM GLASS, Reino Liefkes
„Este o onoare pentru noi să deschidem astăzi acest eveniment pentru prima oară în România, la Craiova, la Muzeul Olteniei”, a declarat, ieri, Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei, urând, totodată, bun venit invitaților din țară și din străinătate și mulți ani de activitate Comitetului Internațional ICOM GLASS. Un cuvânt de salut le-a adresat participanților și Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.
„Evenimentul care debutează astăzi vine să confirme încă o dată faptul că politica pe care am promovat-o în sfera culturală, materializată prin investiții în valoare totală de peste 20 de milioane de euro, a fost o reușită, că toate eforturile făcute au meritat, chiar și dacă ar fi să culegem doar astăzi roadele lor”, le-a spus șeful administrației doljene participanților la reuniunea ICOM GLASS.
La rândul său, președintele ICOM GLASS, Reino Liefkes, reprezentant al „Victoria and Albert Museum”, din Londra, a evidențiat rolul important pe care specialiștii Muzeului Olteniei îl au în domeniul patrimoniului de sticlă, apreciind implicarea autorităților județene în susținerea financiară a culturii. „Suntem onorați să ne aflăm în România. Este pentru prima dată când comitetul nostru se reunește aici și, pentru mulți dintre participanți, care provin din 14 state, este pentru prima oară când vizitează această țară”, a mai spus acesta.
„Artiștii sticlari din România girează pentru viitor o bună poziție țării în contextul cultural internațional”
La evenimentul găzduit de Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei au mai participat prof. univ. dr. Ioan Opriş – specialist în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, Virgil Ştefan Niţulescu, directorul Muzeului Național al Țăranului Român și preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, Dan Octavian Paul – șeful Laboratorului Zonal de Restaurare Conservare de la Muzeul Banatului Timişoara și preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM. Toți trei s-au mai aflat la Muzeul Olteniei și pe 23 septembrie a.c., la deschiderea Salonului Național de Restaurare.
„Aici, la Craiova, ați dat un recital! Trei expoziții se fac adesea de trei instituții! Sunt admirabile! Grupul colegilor craioveni a meritat onoarea pe care Comitetul Internațional ICOM GLASS o face orașului, județului și României. Așadar, consider că ceea ce noi celebrăm acum, aici, este deopotrivă pentru cei care ne-au premers, pentru cei care au grijă de acest patrimoniu și pentru cei care duc mai departe tradiția – artiștii sticlari din România girează pentru viitor o bună poziție țării în contextul cultural internațional”, a subliniat Ioan Opriș.
„Mă bucur că sunteți aici. Pentru noi, este o confirmare a faptului că există, în momentul de față, un interes pentru România din partea colegilor din alte muzee europene ori ale lumii”, a adăugat Virgil Ștefan Nițulescu, care în expunerea sa a accentuat importanța perfecționării specialiștilor din domeniu, inclusiv prin vizitarea cât mai multor muzee de peste hotare.
Trei expoziții ce pun în dialog creațiile mai multor generații de sticlari
În cadrul manifestărilor ocazionate de întrunirea Comitetului Internațional ICOM GLASS, la Secția de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei au fost vernisate expozițiile „Icoane pe sticlă”, „Sticla – memorie și artă” și „Artiști sticlari români”, ce pun în dialog creațiile mai multor generații de sticlari și, totodată, conturează, pe cât posibil, locul României pe harta internațională a creațiilor artistice din sticlă. Sunt prezentate lucrări de Dan Băncilă, Lucian Butucariu, Silviu Dancea, Vioara Dinu, Leibovitz Esward, Alexandra Mureșan, Valer Neag, Matei Negreanu, Adriana Popescu, Valeriu Semenescu, Ioan Tămâian și alții. O întreagă sală este rezervată operelor lui Ioan Namțoi, iar alta – artistului sticlar Mihai Țopescu, din Târgu Jiu, la al cărui atelier, de altfel, este organizată astăzi o vizită a participanților la reuniunea Comitetului Internațional ICOM GLASS.
Ajunși în Gorj, invitații vor mai vedea Ansamblul sculptural „Constantin Brâncuși” și Mănăstirea Polovragi. Mâine vor ajunge Muzeul Brukenthal din Sibiu, apoi se vor deplasa la Păltiniș, Avrig, Brașov, unde vor vizita mai multe obiective cultural-turistice, pentru a ajunge vineri, 10 octombrie, la Castelul Peleș din Sinaia și la Universitatea Națională de Arte din București.