Încercare sindicală pentru drepturi salariale în învăţământ

0
377

Constantin LungulescuÎn urmă cu câteva zile, din partea Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” s-a emis un comunicat către Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice , prin care se cere încadrarea pe normative a personalului nedidactic auxiliar pe funcţii corespunzătoare „didacticului”. Se pare că totul a început de la Craiova, după o vizită la una dintre Grădiniţele învăţământului doljean.

 Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 20/2016, pentru modificarea şi completarea O.G. nr. 57/2015, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, programarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal – bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost reglementată o nouă funcţie didactică auxiliară – respectiv cea de îngrijitor grupă învăţământ preşcolar.   Dar, mai sunt şi alte funcţii care nu sunt înregistrate în nomenclator, dar cei sau cele care le ocupă sunt în strânsă legătură cu copiii, indiferent de vârsta acestora. „În învăţământul preşcolar există şi alte categorii de personal nedidactic, care desfăşoară activitate cu preşcolari, ajutând efectiv cadrul didactic; ne referim la bucătărese şi spălătorese/lenjerese. De altfel, în foarte multe cazuri, datorită deficitului de personal de îngrijire şi imposibilităţii angajării de noi salariaţi (interdicţie expresă, instituită prin actele normative, până în anul 2015), bucătăresele şi spălătoresele/lenjeresele desfăşoară inclusiv activitate la grupă. În aceste condiţii, apreciem că se impune şi reîncadrarea acestor categorii de personal nedidactic pe funcţii didactice auxiliare, pentru a nu se produce o discriminare, din punct de vedere al statutului, între salariaţi care desfăşoară acelaşi tip de activitate. În plus, vă rugăm să observaţi că în aceeaşi situaţie se află şi o serie de categorii de personal nedidactic din învăţământul special şi special integrat. Datorită specificului unităţilor, faptului că se lucrează cu copii cu cerinţe educaţionale speciale, dar şi insuficienţei de personal (pentru considerentele detaliate mai sus), personalul nedidactic asistă cadrul didactic la clasă/grupă, desfăşurând efectiv activitate cu copiii”, se arată în adresa Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, semnată de prof. Marius Ovidiu Nistor, preşedinte al structurii sindicale.bucatarese

La Craiova a început

Demersurile au început în anul precedent, în cadrul unei vizite la o Grădiniţă din Craiova. „Cred că s-a întâmplat în septembrie 2015, la o unitate de învăţământ preşcolar din cartierul „Brazda lui Novac”, unde s-a ridicat problema salarizării, cu atât mai mult cu cât îngrijitoarele, care lucrează direct cu copiii, sunt încadrate ca personal didactic auxiliar, iar cele care provin din alte categorii nu se regăsesc în actul normativ. Este vorba de bucătărese, lenjerese, etc. Şi aceste categorii cer încadrarea în aceste norme, deoarece lucrează cu copiii, dar nu se regăsesc în nomenclatorul de funcţii. Au dreptate. Am avut surpriza ca unele dintre angajate, bucătărese, să spună că dacă nu sunt încadrate ca personal didactic auxiliar, nu se vor prezenta la locurile de muncă, la începutul anului şcolar. De aceea, am înştiinţat conducerea Sindicatului „Spiru Haret” şi apoi s-a promovat proiectul de modificare a legislaţiei. Trebuie făcut ceva în acest sens, pentru că, indiferent că intră sau nu în contact direct cu copiii, bucătăresele, spălătoresele şi alte categorii de acest gen ajută la procesul educaţional al elevilor. Este o mare diferenţă între cei care schimbă, de exemplu, atunci când este cazul, o ţeavă sau un robinet, şi cei care au grijă de tineri, în ceea ce înseamnă confortul. Cred că este nevoie de trecerea acestui personal din categorai nedidactic la cea de didactic auxiliar”, a precizat prof. Constantin Lungulescu, preşedinte al Filialei Dolj de la Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.