Începe selecţia pentru Centrul de Excelenţă

0
386

În această săptămână, Centrul de Excelenţă Judeţean va începe selecţia elevilor, pentru viitorul an şcolar. Vor participa elevi ai claselor IV-XII, cu rezultate foarte bune la învăţătură în 2014/2015, care, în afara celor laureaţi la Olimpiadele şcolare, trebuie să susţină un concurs.

Vor fi selectaţi şcolari pentru matematică (clasele IV-XII), fizică (VI-XII), chimie (VII-XII), biologie (VII, IX-XII), informatică (V-XII). În perioada 10-21 , la secretariatele instituţiilor de învăţământ preuniversitar elevii vor depune cererile, putând opta pentru o singură disciplină, pe 22 septembrie tabelele fiind trimise pe adresa Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, la inspectorii de specialitate. Până pe 24, ISJ Dolj va anunţa locurile de desfăşurare a concursului, pe 25 fiind afişate rapertizarea elevilor şi sălile unde vor susţine probele, examinarea urmând să aibă loc pe 26 septembrie. După două zile, se vor anunţa rezultatele , pe 29 vor fi depuse contestaţiile, rezultatele acestora fiind făcute cunoscute pe 30, iar pe 1 octombrie se vor anunţa componenţele grupelor, cursurile debutând pe 3  octombrie.

Olimpicii, exceptaţi de la examinare

Sunt şi excepţii pentru cei care vor să urmeze cursurile CEJ Dolj. Astfel, elevii calificaţi în fazele naţionale ale Olimpiadelor şcolare vor fi admişi fără a susţine examenul, iar, în limita a cinci elevi/grupă, Comisia Judeţeană de selecţie poate aproba şi admiterea celor care au obţinut locurile I-IV la fazele judeţene. Cei aflaţi în aceste situaţii vor depune cererea până pe 21 septembrie, pe 23 urmând să fie afişată situaţia lor. În funcţie de rezultatul concursului (numărul de participanţi, totalul elevilor cu punctaj de minimum 50% din cel maxim, numărul de cel puţin opt şcolari calificaţi), ISJ Dolj poate decide reconfigurarea grupelor.

Peste 30 de clase propuse pentru viitorul an şcolar

Pentru anul şcolar 2015/2016, sunt propuse mai multe clase de studiu. La matematică, sunt două clase, cu câte trei ore/săptămână, la a IV-a, acelaşi număr la a V-a şi a VI-a, dar cu câte patru ore, în timp ce pentru ultimii de ani de studiu gimnazial, este atribuită câte o grupă, numărul orelor săptămânale fiind 5. În fiecare an de liceu, este prevăzută câte o echipă, cu şase ore de pregătire. La fizică, a VI-a , o grupă cu câte trei ore, la VII-VIII câte o serie (acelaşi număr de ore), pentru fiecare etapă de liceuu fiind promovată o clasă (de patru ore). Pentru chimie – VII-XII  – cîte un grup, diferenţa fiind făcută la numărul de ore – câte trei pentru gimnaziu, cu una în plus pentru liceu. Biologia are rezervată o clasă (3 ore) pentru a VII-a, câte una la IX-XII (patru ore). Jumătate de grupă, cu trei ore de studiu, sunt pentru informatică (V-VIII) , iar la XI-XII este acelaşi număr de elevi, dar cu patru ore, la celelalte fiind echipe întregi.