Piţi dă (T)all-in din start

0
274

Preliminariile CM 2014, Grupa D

Estonia – România

Tallin, stadion: „A le Coq Arena”, ora 21 (în direct la TVR 1)

Estonia: Pareiko – Rahn, Kruglov, Klavan, Jaager – Dmitriev, Puri, Lindpere, Vasilijev – Kink, Oper. Selecţioner: Tarmo Ruutli.

România: Lobonţ – Măţel, Goian, Chiricheş, Raţ – Bourceanu, Pintilii – Torje, Rusescu, Tănase – Marica. Selecţioner: Victor Piţurcă.

Arbitri: Milorad Mazic – Milovan Ristic, Igor Radojcic (toţi din Serbia).

 

România debutează astăzi în deplasare, contra Estoniei, în preliminariile Mondialului din 2014, din Brazilia

În rol de selecţioner, pokeristul Piţurcă încearcă să califice pentru a treia oară naţionala României la un turneu final. A făcut-o de două ori, a ratat o dată, dacă am cumula cele două jumătăţi de mandate eşuate. Şi-a construit o echipă relativ tânără, în care doar Lobonţ, Goian, Raţ, M. Niculae şi Marica au cu adevărat experienţă internaţională, atacantul lui Schalke 04, la 27 de ani, făcând oarecum legătura între generaţii. FRF nu-l presează pe selcţioner cu obiectivul accederii la Mondialul brazilian, însă Piţurcă e conştient că ratarea primelor două locuri îi va pune întreaga ţară în cap. Selecţionerul a declarat că România este printre out-siderele grupei, favorite rămânând Olanda şi Turcia. ”Avem nevoie de un rezultat bun, care să creeze o atmosferă favorabilă. Olanda şi Turcia rămân principalele favorite, noi cu Estonia şi Ungaria suntem outsideri. Estonia va fi un adversar dificil prin prisma grupului, doar Vasiliev este jucătorul care ar putea face diferenţa, dar ne-am luat măsuri şi am discutat cu jucătorii inclusiv problema fazelor fixe. Îmi amintesc că am învins în Estonia, în 1999, cu 2-0 într-un amical, iar situaţia de atunci seamănă cu cea de acum. Nu este plăcut că din grupa noastră doar Andorra se află sub noi, dar e efectul rezultatelor din ultimii ani, deşi de când am venit eu lucrurile s-au mai reglat. Am pierdut doar două partide, cu Belgia şi cu Slovenia, şi probabil că uşor-uşor vom urca în această ierarhie. Gazonul pare OK, am înţeles că e posibil să plouă, dar ne vom adapta” a declarat ieri Piţurcă, la sosirea în capitala Estoniei.

Rusescu şi Marica din primul minut

Obişnuitele probleme de selecţie îi vizează de această dată pe Mutu, care nu a început încă sezonul, Radu Ştefan, accidentat şi rebelul lui Porumboiu, Sânmărtean. La 32 de ani, celui mai tehnic fotbalist român îi sunt preferaţi doi jucători mai tineri şi care îşi asumă şi responsabilităţi defensive, Tănase şi Maxim. Cei 3 portari convocaţi nu apără constant, iar Lobonţ va fi preferat probabil pe motivul experienţei. „Astralul” Măţel joacă în dreapta deşi abia a revenit după o lungă accidentare, postul fiind unul deficitar în România. La stoperi Piţurcă are de unde alege, iar Chiricheş-Goian pare acum cel mai potrivit cuplu. Pe stânga Raţ e suveran, fiindcă Radu Ştefan are alergie la echipa naţională, iar Latovlevici şi Pârvulescu nu s-au impus definitiv în bandă la Steaua, aşa încât back-up pentru oltean va face Sălăgeanu. Duetul de închizători, Pintilii-Boureanu, s-a omogenizat recent la Steaua, în timp ce suverani pe extreme sunt de ceva timp Torje şi Tănase. „Piticul” nu este încă titular la Granada, dar la naţională a corespuns de fiecare dată, având deja 5 reuşite. În atac variantele nu sunt multe, „balotajul” implicându-i pe Marica şi M. Niculae, „neamţul” având atuul vârstei, al echipei de club şi al legăturii mai strânse cu Piţurcă. Al doilea vârf va fi ales între Stancu şi Rusescu, forma stelistului fiind indiscutabil superioară, debutul său în tricolor fiind iminent.

Balticii ne consideră peste polonezi

Adversarul României de astăzi nu este unul feroce, ba chiar ideal pentru debut. Performanţele Estoniei în fotbal se limitează la meciurile de baraj disputate anul trecut şi pierdute la scor în faţa Irlandei, cea mai slabă naţională de la Euro 2012. Selecţionerul balticilor, Tarmo Ruutli, conduce naţionala Estoniei din 2008, după ce a mai avut un mandat scurt între 1999 şi 2000. El a declarat că echipa României este un adversar mai agresiv şi mai puternic decât naţionala Poloniei, pe care estonii au învins-o recent într-un amical. „Avem aşteptări rezonabile. Totul începe de la linia de start, nu există garanţii în fotbal. Nu este o cursă în care cel mai bun câştigă întotdeauna. Depinde de forma de moment, de ziua pe care o prinzi. Vrem să jucăm un fotbal de calitate. Că asta nu garantează mereu un rezultat pe măsură, se întâmplă adesea în fotbal. Nu trebuie să fim nici prea încrezători şi optimişti, toată lumea are şanse. România este o echipă mult mai agresivă şi mai puternică decât Polonia” a spus Ruutli. Vedeta gazdelor, mijlocaşul Konstantin Vassiljev, care evoluează în prima ligă din Rusia, la Amkar Perm, este conştient că naţionala României nu trece printr-o perioadă bună, dar o consideră un adversar puternic. „Nu avem un obiectiv important, dar vrem să continuăm pe linia începută în ultimii ani. Aşteptările fanilor noştri au crescut, dar trebuie să avem răbdare. România este un adversar puternic şi atractiv în acelaşi timp. Poate că nu trece prin cele mai bune momente din istoria sa, dar pentru noi România este un adversar foarte puternic. Trebuie să dăm totul şi nici chiar atunci asta nu înseamnă automat că vom câştiga” a spus Vassiljev.