Capace din plastic, pe străzile din Bănie

1
359

Primăria Craiova schimbă capacele de canal din fontă cu altele confecţionate din plastic. Autorităţile spun că acţiunea a început pe câteva străzi şi va continua în tot oraşul pentru a-i descuraja pe hoţii de fier vechi.

Primele capace de acest gen au fost amplasate deja pe strada “Dezrobirii”– la blocul G4, pe strada “Câmpia Izlaz”, pe strada “Nicolae Iorga” – la blocul G 30, pe strada “Siseşti”, la nr. I 98 şi se continuă în tot oraşul. Potrivit autorităţilor, acestea sunt confecţionate din plastic compozit, care nu mai reprezintă o tentaţie pentru hoţii de fier vechi. Un alt avantaj în reprezintă sistemul de prindere, care este mult diferit faţă de cel vechi. Specialiştii Companiei de Apă Oltenia (CAO), care le şi montează, spun că noile capace se înşurubează la nivelul asfaltului, ceea ce face ca să fie desprinse mai greu, numai cu ajutorul unor instrumente speciale, aflate în dotarea companiei. În paralel, municipalitatea a cerut Poliţiei Locale să intensifice controalele pe străzi, urmărind în mod special acest aspect.

Furturile, mascate cu căruţa fără podea

Autorităţile spun că vechile capace din fontă, care sunt presărate peste tot prin oraş, trebuie să fie schimbate întrucât au devenit o ţintă la îndemână pentru hoţii de fier, care le “vânează” mai mult ca în alţi ani. Mai toate sistemele de acoperire a gurilor de canal din Craiova sunt subtilizate de aceştia atât în timpul nopţii, dar şi pe zi. Autorităţile spun că hoţii au devenit chiar mai inventivi, apelând la mijloace noi prin care îşi însuşesc bunurile de pe domeniul public. O metodă după care se lucrează şi care este cunoscută de poliţiştii locali este să se aşeze căruţa, una fără podea, deasupra gurii de canal şi, apoi, să se sustragă capacul. În felul acesta, bucăţile de fontă sunt subtilizate fără ca trecătorii să observe ceva.

La pescuit de fontă, cu BMW-ul

Municipalitatea craioveană spune că, mai nou, capacele de canal se fură chiar şi cu autoturismele. O patrulă de siguranţă publică din cadrul Poliţiei Locale a depistat în trafic un autoturism, marca BMW, care era înmatriculat în Bulgaria şi în care se aflau trei tineri care furaseră un capac de canal de la intersecţia străzilor “Dumbrăveni” şi “Beethoven”. “Organele de poliţie au dispus reţinerea celor trei tineri pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 208-209 Cod Penal, iar instanţa de judecată a emis pe numele lor mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile”, se arată într-un comunicat al Primăriei Craiova. Autorităţile susţin că acelaşi lucru va fi aplicat şi tuturor celor care vor fi suprinşi în flagrant.

Un prejudiciu de 500 milioane de lei, în două luni

Potrivit reprezentanţilor CAO, în luna iulie au fost subtilizate 78 de capace din fontă, iar în luna august – alte 51 de capace, furturile petrecându-se în toate cartierele oraşului, îndeosebi pe străzile lăturalnice. În cele două luni, compania a fost prejudiciată cu aproape 500 milioane de lei vechi. Banii au fost suportaţi în totalitate de CAO, care a fost nevoită să acopere toate aceste guri de canal cu nişte capace noi, pentru a nu se crea probleme în trafic. Reţeaua de canalizare a Craiova are, în acest moment, o lungime de 320 de kilometri, incluzând şi extinderile, iar pe traseul său se află peste 21.000 de racorduri de canalizare, dintre care şi multe guri de canal, care vor trebui să fie înlocuite în timp.

1 COMENTARIU

  1. …chiar este imposibil ca in municipiul Craiova sa fie interzis circulatia carutelor…sau celor cateva depozite de materiale refolosibile sa fie controlate la sange si in caz de achizitionare a unor capace de fonta furate sa le fie ridicata autorizatia de functionare ?!

Comments are closed.