Craiovenii, buni plătitori de taxe – Suntem săraci, dar umplem sacul

0
304

În ciuda crizei, craiovenii au trecut deja pe la ghişeele municipalităţii şi au plătit datoriile la bugetul local. Autorităţile raportează că taxele şi impozitele au fost colectate de la populaţie aproape în totalitate, un lucru absolut incredibil pentru această perioadă a anului.

Dacă până acum autorităţile prevedeau un nivel al încasărilor din taxe şi impozite, dar nu mai ajungea să-l atingă efectiv, în acest an situaţia s-a schimbat. Cu mult timp înainte ca anul fiscal să se termine, majoritatea craiovenilor figurează că şi-au plătit deja taxele şi impozitele către bugetul de stat. «Stăm foarte bine din punctul de vedere al încasărilor. Avem de-a face chiar cu un record în privinţa plăţilor, mai sunt doar foarte puţini cetăţeni care încă nu au ajuns să-şi achite impozitele. Este un lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că, în ritmul acesta, putem să realizăm tot ce ne-am propus la început de an», a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, autorităţile raportau încasări foarte mici şi dădeau vina pe faptul că locatarii din Craiova sunt influenţaţi negativ de criză.

Taxele, încasate în procent de 98%

Potrivit acestuia, până acum s-a încasat de la populaţie aproximativ 82 milioane de lei, echivalentul a 20,5 milioane de euro. Această sumă are o pondere de 98% din totalul încasărilor pe care şi le programase autoritatea locală la început de an. Reprezentanţii Primăriei Craiova consideră că diferenţa de 2% este foarte mică şi că nu există nici un dubiu ca aceşti bani să fie achitaţi până la sfârşit de an. «La cum merg încasările la noi, nu cred că va fi o problemă nici de acum încolo. Sunt convins că şi ceilalţi craioveni, care încă nu au venit să-şi plătească taxele şi impozitele, vor ajunge până la sfârşitul lunii decembrie pentru a efectua plăţile», a mai spus directorul Marcu. Autorităţile sunt de părere că persoanele care figurează deocamdată cu restanţe la buget doar întârzie să-şi plătească, dar nu poate fi vorba de o rea intenţie din partea acestora.

Sorin Marcu

Şantajaţi cu vinieta

Autorităţile locale consideră că la acest lucru a contribuit şi obligativitatea obţinerii vinietelor, o măsură care a fost introdusă în acest an la Craiova. «Acest ritm al încasărilor are o strânsă legătură cu regulamentul parcărilor. Poate că nu ajungeam la această performanţă dacă nu am fi condiţionat eliberarea vinietelor cu plata la zi a impozitelor», a mai spus directorul Marcu. Fiecărei persoane care a ajuns la unul din cele trei ghişee ale Direcţiei de Taxe şi Impozite solicitând o vinietă pentru parcare, pe lângă obişnuita taxă de parcare, de 40 de lei pe an, i s-a cerut să prezinte şi dovada că a achitat impozitul pe autoturismul pe care îl are în proprietate. În acelaşi timp, autorităţile locale au verificat în propria bază de date şi numai după ce s-a constatat că acest impozit era plătit, solicitantul a primit şi vinieta respectivă.

Plătesc de dragul bonificaţiei

Prin această medotă au fost determinaţi să plătească impozitele nu mai puţin de 70.000 de craioveni care, în altă situaţie, nu s-ar fi grăbit să-şi plătească taxele. Un al doilea segment al plătitorilor de impozite este format de craiovenii care fac economii pe timpul anului pentru a-şi achita integral impozitele – pe locuinţă şi maşină – până la data de 31 martie, caz în care împuşcă o bonificaţie de 10% din impozit. La sfârşitul acestei perioade, reprezentanţii Direcţiei de Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova au declarat încasări de 40 milioane de lei, dintre care peste 30 de milioane de lei s-au platit la sediul din Piaţa Centrală, ritmul fiind şi de câte 650 – 700.000 de lei pe zi. A treia categorie, ce-i drept mai slab reprezentantă, este cea a cetăţenilor care plătesc din principiu , pentru a nu rămâne cu datorii, aici regăsindu-se, de regulă, pensionarii.