Craiova – AEK Atena – „meciul copiilor”

0
463
UEFA, for bântuit de scandaluri de corupţie şi care pretinde că „îi pasă de fotbal”, a închis pentru 3 meciuri porţile arenei din Bănie, în timp ce cazuri mult mai grave au fost tratate cu mult mai multă îngăduinţă
UEFA, prin Comisia sa de Control, Etică şi Disciplină, a anunţat decizia în privinţa inciedentelor de la meciul retur dintre Universitatea Craiova şi Honved Budapesta. Aşadar, Universitatea Craiova va trebui să dispute în cupele europene două meciuri cu porţile închise pe teren propriu, iar încă unul se va mai adăuga numai dacă în următorii doi ani vor mai exista incidente pe arena din Bănie la meciurile internaţionale, clubul din Bănie intrând astfel într-o perioadă de monitorizare de 2 ani. De asemenea, amenda primită este de 60.000 de euro.  UEFA a precizat şi motivele pentru care Universitatea Craiova a fost sancționată respectiv: materialele pirotehnice din timpul partidei, aruncarea de obiecte din tribună, organizarea precară a partidei, comportament rasist, violențele din tribună. De asemenea, a fost dechisă o anchetă împotriva celor de la Honved pentru: conduită necorespunzătoare a echipei, violenţele din tribună, comportament rasist, iar acest caz se va judeca pe 22 august, echipa maghiară fiind eliminată din competiţie.
 Precedentele, judecate mai blând
Decizia este una foarte drastică, ba chiar nedreaptă, mai ales că un caz mai grav, când un arbitru a fost umplut de sânge de un fan, care l-a lovit cu o cutie de bere, la meciul Sturm Graz – AEK Larnaca, a fost pedepsit cu o singură etapă de suspendare pentru clubul austriac. Dar în această Comisie a UEFA se află şi un austriac. La Craiova, arbitrul nord-irlandez Arnold Hunter mai degrabă s-a speriat de petarda care a explodat la câţiva metri de el, nefiind agresat. Britanicul era doar obosit după 2 ore de meci şi sufocat de căldură şi s-a retras ca un laş la vestiare, în timp ce arbitrul de rezervă a fost convins cu greu să continue partida, de parcă era treaba altuia să preia frâiele jocului, atunci când „principalul” declară forfait. Fanii Craiovei au „luat foc” pe reţelele de socializare la adresa UEFA, un for bântuit în ultimii ani de probleme de corupţie şi care pretinde că „îi pasă de fotbal”, dar închide porţile fanilor şi ia măsuri aproape exclusiv în favoarea cluburilor cu bani.  Sintagma „UEFA = Mafia”, afişată pe tot mai multe arene din estul Europei, nu mai pare deloc deplasată în actualele condiţii, iar grija pentru fotbal şi spectacol a forului european se constată numai în cazul cluburilor puternice din Vestul continentului.
Copiii sub 14 ani intră gratis la meci
Totuşi, Craiova ar putea avea mii se spectatori la meciul de joi, cu AEK Atena. Un paragraf din regulament spune că porţile se pot deschide, fără costuri, pentru copii sub 14 ani de la academii de fotbal, aceştia putând fi însoţiţi. Astfel, s-a decretat deja mobilizare generală în toată Oltenia şi nu numai, pentru ca mii de copii să poată asista la meciul de joi. Există exemple atât în România, la Rapid, cât şi în Turcia, la Fenerbahce, copiii şi femeile asistând la meciuri la care terenul era suspendat. Clubul Universitatea Craiova a anunţat deja, pe site-ul oficial, că intermediază excursii din toată Oltenia pentru puştii care vor să ajungă la meci. „Suporterii cu vârsta de până în 14 ani au acces gratuit la meciul tur cu AEK Atena, cu condiția ca școala unde studiază să organizeze excursia. Ești din Dolj, Olt, Gorj, Mehedinți sau Vâlcea, susții Știința și ai până în 14 ani? Vorbește la școală și roagă-i să ne contacteze la adresa de e-mail dragos.stavaru@ucv1948.ro sau la numărul de telefon 0722.362.899 pentru a ne ocupa împreună de organizarea excursiei în #VulcanulDePeOblemenco. Va fi cea mai frumoasă experiență pe care ai trăit-o vreodată” se menţionează în comunicatul clubului.
200 de greci vin pe „Ion Oblemenco”
De asemenea, în tribune vor fi 200 de greci, regulamentul spunând că la meciurile cu porţile închise oaspeţii pot avea o galerie de maxim 200 de persoane. Cine poate asista la un meci cu porţile închise:
 Maxim 200 de fani ai echipei oaspete.
Maxim 20 de invitaţi VIP de la fiecare echipă.
Maxim 55 de persoane de la fiecare echipă, cu jucători cu tot.
Jurnaliştii şi fotografii acreditaţi.
Persoanele care se ocupă cu infrastructura şi organizarea meciului, inclusiv copii de mingi şi copii care sunt implicaţi în evenimentele dinaintea jocului.
Maxim 75 de reprezentanţi ai UEFA.
Copii sub 14 ani de la şcoli sau academii de fotbal, însoţiţi corespunzător, invitaţi  gratis la meci.
Ungurii, revoltaţi că nu au primit calificarea la „masa verde”
Comitetul de Etică și Disciplină al UEFA a analizat apelul clubului Honved Budapesta, vis a vis de incidentele de la partida de la Craiova, dintre Universitatea şi Honved Budapesta, din manşa a doua a dublei din turul 2 preliminar al Europa League. În prelungiri, arbitrul nord-irlandez Arnold Hunter s-a speriat după ce o petardă a explodat la câţiva metri de el şi nu a mai putut termina meciul, fiind substituit de arbitrul de rezervă. Ungurii sperau ca forul european să modifice rezultatul la masa verde şi să le acorde calificarea, dar UEFA a precizat că respectivele incidente nu au fost de natură să influenţeze rezultatul partidei. Ungurii de la Honved anunţă pe site-ul oficial decizia UEFA, de care se consideră nedreptăţiţi. Iată comunicatul clubului maghiar: „UEFA  decis să respingă apelul lui Honved şi să protejeze Universitatea. În ciuda scandalului de la Craiova, federeaţia europeană a respins apelul clubului nostru şi a omologat scorul înregistrat pe teren. Ceea ce înseamnă că Honved, deşi neînvinsă, spune adio Europa League, în timp ce Universitatea Craiova va găzdui joi meciul cu grecii de la AEK Atena. Luni, Comitetul de Etică și Disciplină al UEFA a discutat despre protestul clubului nostru și a justificat respingerea spunând că nu există vreun eveniment care să fi afectat rezultatul meciului”. Şi totuşi, ungurii nu se dau bătuţi iar marţi dimineaţa au depus un nou apel la UEFA, considerându-se nedreptăţiţi de decizie. O echipă care nici pe valoare şi nici prin organizare nu merita să treacă de acest tur preliminar este revoltată de o decizie firească, de a se menţine rezultatul de pe teren. Ungurii nu au ameninţat deloc poarta Craiovei în cele două manşe, iar la Gyor stewarzii angajaţi, care trebuiau să asigure protecţia fanilor, i-au ameninţat şi i-au lovit pe suporterii Ştiinţei.