Zile splendide pe plaja de la Cetate

0
2701

Doljul şi Mehedinţiul sunt, în aceste zile, în topul celor mai călduroase judeţe din întreaga ţara. Temperaturile au sărit de 40 de grade Celsius, iar pământul pare pârjolit. Cerul lipsit de nori, soarele puternic şi proximitatea Dunării au făcut ca plaja din comuna Cetate să fie luată cu asalt de sute de turişti. Nisipiul, la orele prânzului, devenise atât de fierbinte încât copilaşii trebuiau duşi în braţe spre malul răcoritor al bătrânului fluviu. În pădurea din apropiere, grătarele au sfârâit, iar muzica alunga liniştea împrejurimilor, făcând loc veseliei şi relaxării.

 cetate 1Ieri, ortodocşii au sărbătorit Schimbarea la Faţă a Domnului, cunoscută în popor drept Obrejenia, cuvânt provenit din slavonul Obrejenie semnificând schimbare, transformare. Dincolo de implicaţiile religioase, 6 august reprezintă în credinţa populară şi un hotar între vară şi toamnă. Mai ales că există superstiţia că, din această zi, iarba nu mai creşte, iar frunzele încep să îngălbenească. Tot tradiţia populară mai spune că nu trebuie să ne scăldăm în apele repezi de munte, pentru că acestea devin mai reci şi există riscul firesc de îmbolnăvire.

Locul ideal în aceste zile

  Nimic din toate acestea nu i-a împiedicat pe cei ajunşi, în weekend, în comuna Cetate din sud-vestul Doljul să se bucure de o baie reconfortantă în Dunăre. Mai ales că, de vinerea trecută, fluviul albastru a tot crescut, ajungând la doar câţiva metri de primul rând al umbrelelor naturale acoperite cu stuf. Deloc abruptă, caldă, foarte limpede, Dunărea a redevenit, în aceste zile, locul ideal pentru sutele de turişti dornici să-şi savureze zilele de concediu. Departe de forfota marilor aglomeraţii urbane, în mijlocul unei naturi mereu binevoitoare şi primitoare, familiile aflate pe plaja din Cetate au putut simţi cât de frumoasă este evadarea la malul Dunării.

  Arşiţa de peste zi a făcut ca decizia de a coborî spre marele fluviu să nu fie prea greu de luat. Autoturismele cu numere de înmatriculare diverse şi-au găsit locul umbrit la marginea pădurii. Imediat, scaunele de voiaj şi mesele au fost amplasate, parcă pentru a da startul unui festiv estival de zile mari. Peşte la grătar, că tot a fost dezlegare bisericească, gogoşi cu diverse topinguri, spre deliciul copiilor, popcorn, mititei proaspăt scoşi din lăzile frigorifice portabile pentru a fi fripţi au întregit cadrul unui weekend de poveste.

Pe nisipul fierbinte puteai face cafeaua

cetatePrivind în depărtare, Dunărea parcă ducea cu sine tainele milenare ale locurilor şi oamenilor, pe care i-a tot întâlnit în mersul său, niciodată oprit. Nisipul fierbinte din aceste zile toride, de la malul fluviului, a creat o atmosferă pe cât de tonică, pe atât de solicitantă pentru turişti. În pas alert, oamenii trebuiau să ajungă la apă. Atât de mult ardea nisipul foarte fin al plajei de la Cetate!

  În tot weekendul, în jurul orei 14.00, absolut toate umbrele acoperite cu stuf fuseseră arvunite. Care mai de care, cum şi-a dorit, a luat sub stăpânire vremelnică oaza de relaxare. Şezlongurile, în drumul spre destinaţia provizorie, lăsau în urma lor dâre pe nisipul curat. Închirierea lor, doar 5 lei bucata! Cu doi lei mai mult decât o bere brumată, de butoi, la halbă, trecută prin răcitor. Timp la dispoziţie pentru secarea paharului…. doar câteva minute! Soarele ţine cu bărbaţii! În caz contrar, efectul răcoritor este anulat. Şi… păcat de cheltuială făcută! Cel puţin aşa îşi argumentau flexarea braţului unii dintre turişti în faţa consoartelor.

O infrastructură solidă

  cetate3Dunărea este destul de crescută în această perioadă. Dar, la fel de repede, şi-a pierdut din lăţime. Circa doi metri în ultimele două zile. Nisipul, încă ud, este dovada cea mai clară. Pe malul opus, câteva bărci. Nu par ambarcaţiuni sportive, ci doar dintre cele uzuale, probabil ale localnicilor. Pe malul bulgăresc, însă, aproape nicio persoană care să facă plajă. E drept, la ei, Dunărea este mai agresivă şi macină din malul bulgăresc. Este motivul pentru care un zid de protecţie, care se apere casele riveranilor, este vizibil chiar de pe malul românesc al Dunării. Privind spre aval, spre Calafat, mai ales noaptea, se poate vedea podul ce leagă cele două state vecine. Aşa se explică şi traficul TIR-urilor de mare tonaj din interiorul comunei Cetate. Noroc cu constructorul drumului DN 56 Maglavit-Şimian că a fost serios, altfel cine ştie ce se mai întâmpla pe aici. Nu acelaşi lucru se poate spune de tronsonul Maglavit-Galicea Mare.

Cu privirile spre 15 august şi după

 cetate 4Plaja de la Cetate va fi neîncăpătoare şi weekendul viitor, mai cu seamă că mulţi dintre salariaţi vor beneficia de o minivacanţă cu ocazia zilei de 15 august, când în calendarul ortodox se prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului. Ca în fiecare an, aici, pe plaja de la Cetate, 15 august a fost un adevărat spectacol de tinereţe, vioiciune şi bună-dispoziţie.

Să mai amintim că, în drum spre plajă, turiştii se vor putea delecta începând cu 21 august, cu ediţia 2017 a Divan Film Festival. Aceasta va avea loc în perioada 18 – 26 august, la Craiova (Cinema Inspire şi Centrul Vechi) şi în Port Cultural Cetate, şi vine cu un număr record de 18 filme, din care 15 vor fi proiectate în premieră naţională.

  În timpul desfăşurării festivalului, camparea este gratuită în Portul Cultural Cetate, iar înscrierile se pot face printr-un mesaj transmis pe pagina de Facebook a Divan Film Festival. Divan Film Festival este un proiect cultural organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Centrului Naţional al Cinematografiei, Consiliului Judeţean Dolj, Uniunii Cineaştilor din România şi Institutului Cultural Român.