Bunea Stancu, trimis în judecată în dosarul privind finanţarea ilegală a unor cluburi sportive

0
127

Fostul şef al Consiliului Judeţean Brăila Gheorghe Bunea Stancu a fost trimis în judecată de DNA în dosarul privind finanţarea ilegală a unor cluburi sportive, alături de directorul economic al CJ Brăila, Alina Rusu. Bunea Stancu este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese, în formă continuată, iar Alina Daniela Rusu, director economic în cadrul Consiliului Judeţean Brăila, la data faptei, este acuzată de abuz în serviciu, în formă continuată.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 28 martie 2006 – 8 martie 2012,Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, a îndeplinit mai multe acte care au condus la obţinerea în mod direct de foloase patrimoniale necuvenite pentru două cluburi sportive din municipiul Brăila (SC Club Fotbal Brăila SA şi Asociaţia Handbal Club “Dunărea”), constând în încasarea, de către acestea, a sumei totale de 7.492.360 lei, precum şi darea în folosinţă gratuită pe o perioadă de cinci ani a unui autoturism. Modalitatea în care Bunea Stancu a acordat sumele respective de bani a fost prin implicarea sa directă în adoptarea hotărârilor şi a contractelor de asociere dintre cele două cluburi sportive şi Consiliul Judeţean Brăila, prin care acestea au obţinut finanţare de la bugetul Consiliului Judeţean Brăila.

Totodată, în aceeaşi perioadă, Gheorghe Bunea Stancu a fost acţionarul majoritar al unei societăţi comerciale care, la rândul ei, prin intermediul altei societăţi, avea calitatea de asociat majoritar la unul dintre cluburile respective şi membru fondator la cel de-al doilea. În acest fel, inculpatul a beneficiat indirect, prin intermediul celor două cluburi sportive, de foloase patrimoniale necuvenite în valoare totală de 7.492.360 lei pentru societatea la care este acţionar majoritar şi în mod direct de foloase nepatrimoniale, constând în capital electoral. În perioada 1 februarie 2008 – 15 decembrie 2010, Alina Rusu, în calitate de director economic al CJ Brăila, a aprobat finanţarea celor două cluburi sportive din municipiul Brăila cu suma totală de 5.242.362 lei, fără a exista angajamente legale, respectiv hotărâri ale Consiliului Judeţean Brăila de aprobare expresă a sumelor încasate de cele două cluburi.