Rusia limitează importul de carne de vită din România, care nu există însă

0
416

Rusia a decis, ieri, să limiteze importurile de carne de vită din România, după ce a descoperit cazuri de îmbolnăvire cu boala vacii nebune. Acesta este cel mai recent episod din seria „războiului comercial” relansat de Moscova, ca urmare a sancţiunilor impuse de SUA şi UE pentru implicarea Rusiei în criza din Ucraina, scrie AFP. „Din cauza declanşării unei epidemii de encefalopatie spongiformă bovina (boala vacii nebune) la bovinele din regiunea Clujului în România, începând cu 6 august 2014 sunt impuse restricţii temporare asupra exporturilor către Rusia” a vacilor vii, cărnii de vită şi altor produse asociate, potrivit unui comunicat al Rosselkhoznadzor (autoritatea sanitară din Rusia). În replică, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a informat, printr-un comunicat, că ţara noastră nici nu exportă carne de vită şi bovine vii în Rusia. Autoritatea sanitar-veterinară rusă (Roselhoznadzor) a mai dispus, în 1 iulie, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”, informa atunci agenţia Itar-Tas. În comunicatul dat publicităţii ieri, ANSVSA subliniază că, începând cu anul 1995, în România nu a fost înregistrat nici un caz de formă clasică sau atipică de Encefalopatie Spongiformă Bovină (ESB), până la recenta depistare a unui caz izolat. „Forma atipică de ESB depistată în ţara noastră este un caz izolat şi nu o epidemie. Autorităţile române investighează în acest moment condiţiile în care acest caz a apărut şi informează în permanenţă organizaţiile internaţionale în domeniu. Organizaţia Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE) a acordat Romaniei, în luna iunie a acestui an, certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru ESB”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Tot ieri, aceeaşi Agenţie Sanitar-Veterinară rusă (Roselkoznadzor) a decis limitarea exporturilor de animale vii din mai multe regiuni din Italia, Bulgaria şi Grecia, dar va propune Turciei să suplimenteze exporturile de fructe şi legume, pentru a compensa interzicerea produselor similare din Polonia şi Republica Moldova, începând cu 1 august, după cum a afirmat şeful acestei instituţii, Serghei Dankvert, citat de Itar-Tass. Polonia şi Republica Moldova erau concurenţi puternici ai Turciei, a declarat directorul Roselkoznadzor, înaintea întâlnirii cu un oficial din Ministerul turc al Agriculturii. „Turcia a reuşit să suplimenteze rapid exporturile de fructe şi legume”, a precizat Dankvert.

Moscova a fost deseori acuzată că utilizează arme comerciale, în special invocarea de motive sanitare, drept mijloc de presiune diplomatică asupra vecinilor săi. Nu mai departe de marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că a ordonat guvernului federal să elaboreze măsuri de ripostă la noile sancţiuni europene şi americane adoptate săptămâna trecută contra Rusiei, pe care Occidentul o acuză că este implicată în conflictul din estul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters. „Am dat un astfel de ordin astăzi”, a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruseşti, cu ocazia unei deplasări la Voronej (la circa 500 de kilometri sud de Moscova). „Evident, trebuie făcut acest lucru într-un mod extrem de prudent, pentru a-i sprijini pe producătorii ruşi, dar fără a le face rău consumatorilor”, a explicat el.