Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii”, care se desfăşoară de marţi, 5 august, până pe 27 august, va cuprinde peste 20 de concerte la Sinaia, Buşteni, Braşov, Sibiu şi Bucureşti şi peste 500 de muzicieni invitaţi, informează un comunicat remis Mediafax. Astfel, în colaborare cu stagiunea „Vara Magică” organizată la Bucureşti, „Enescu şi muzica lumii” va aduce în faţa publicului cele mai bune orchestre de tineret din România, Franţa, Moldova şi Spania, alături de care vor evolua solişti de renume internaţional.
Seria de concerte „Capodopere ale muzicii de cameră” va continua să impresioneze publicul şi la actuala ediţie. Pe scenă se vor reuni mai mulţi instrumentişti români, care desfăşoară cariere de succes în străinătate, alături de importante personalităţi artistice din România, adevărate repere ale vieţii concertistice.
„Generaţia Mileniului III”, linia de concerte care aduce de câţiva ani în prim-plan tinere talente muzicale din România, va avea la această ediţie o tot mai importantă componentă internaţională, contribuind la starea de competiţie care a fost dintotdeauna pe placul publicului.
Momentele de maximă atracţie rămân concertele simfonice, orchestrele naţionale de tineret din România, Franţa, Moldova şi Spania putând fi ascultate atât la Bucureşti, cât şi la Sinaia, România fiind singura ţară reprezentată de trei orchestre: Orchestra Română de Tineret, pregătită şi dirijată de Cristian Mandeal, Orchestra Romanian Sinfonietta, pregătită şi dirijată de Horia Andreescu, solistă Elisabeth Leonskaja, şi Orchestra Junior, condusă de Gabriel Bebeşelea, solistă Maria Marica.
Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii” constituie deja un reper al vieţii culturale, a cărui zonă de interes a depăşit deja aria regională a celor mai importante staţiuni montane din România, sălile arhipline ale evenimentului având un public compus în mare parte din melomani veniţi de peste hotare, special pentru aceste concerte.
Festivalul Internaţional „Enescu şi muzica lumii” este organizat de Primăria Sinaia, Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română”, Fundaţia „Prietenii muzicii – Serafim Antropov” şi este un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).