CSU s-a adresat instanţei pentru palmaresul Universităţii CraiovaCSU s-a adresat instanţei pentru palmaresul Universităţii Craiova

0
342

În cadrul serialului demarat acum două săptămâni, prin care încearcă să lămurească problema palmaresului Universităţii Craiova, clubul CS Universitatea a publicat ieri un nou episod cu divezi că deţine toate trofeele Ştiinţei, obţinute între 1974 şi 1993. De asemenea, CS Universitatea a deschis o acţiune în instanţă pentru a certifica faptul că acesta nu a fost cedat niciodată către FC Universitatea Craiova, grupare condusă de Adrian Mititelu, acum în faliment.

Comunicatul CS Universitatea Craiova:

„Palmaresul Universităţii Craiova este un bun netransferabil care a fost şi va rămâne pentru totdeauna în posesia C.S. Universitatea Craiova, club sub patronajul şi sub numele căruia au fost realizate marile performanţe ale Ştiinței. Pentru tranşarea definitivă a chestiunii, CS Universitatea Craiova a demarat o acţiune în instanță pe care o considerăm o simplă formalitate şi în urma căreia se va confirma definitiv ceea ce adevăraţii suporteri ai Universităţii ştiu deja: că performanţele CS Universitatea Craiova de până în 1991 sunt indisolubil legate de clubul înfiinţat la 1948 (reamintim că, după câteva schimbări de nume, marea noastră echipă de fotbal s-a numit fără încetare, din 1966 până în 1991, ”CS Universitatea Craiova”, nu doar ”Universitatea Craiova”).

Asociaţiile şi societăţile de după 1991 au preluat doar parţial patrimoniul CS Universitatea, niciodată nu s-a pus problema preluării palmaresului. Nici Asociaţia Sportivă ”Fotbal Club Universitatea Craiova” (înfiinţată în 1994) şi nici Societatea Comercială Fotbal Club Craiova S.A. (apărută în 2002) nu au pretins, în actele lor constitutive, că palmaresul clubului ar fi inclus în patrimoniul entităţilor nou-înfiinţate, fapt care, de altfel, ar fi fost imposibil din punct de vedere legal. Putem spune că, sufleteşte vorbind, palmaresul aparţine fiecărui jucător, fiecărui angajat al clubului şi fiecărui suporter care a contribuit, într-un deceniu şi jumătate de vis, la crearea brandului Universitatea Craiova. Din punct de vedere legal, însă, palmaresul va rămâne întotdeauna acasă, reprezentând însăşi fundația unui club de legendă, un club de legendă care nu şi-a încetat niciodată activitatea până în momentul de faţă, anul trecut serbând 65 de ani de la înfiinţare.

Clubul nostru va proba că deţine inclusiv Cupa României câştigată la sfârşitul sezonului 1992-1993, ani în care secţia de fotbal a ţinut tot de Clubul Sportiv şi de Ministerul Învăţământului. Societatea cel mai puţin îndreptăţită să aibă pretenţii asupra palmaresului este cea înfiinţată în 2002, singura care nu avea nici o legătură cu înaintaşele sale, aşa cum vom demonstra mai jos.

Prima schismă: 1991

În anul 1991, urmare a Ordinului nr. 4162/22.01.1991 al Ministerului Învăţâmântului şi Ştiinţei şi a Ordinului nr. 163/24.01.1991 al Ministerului Sportului echipa de fotbal a fost rebotezată ”FC Universitatea Craiova”. Separarea de club nu s-a produs însă sau a fost cel mult formală, deoarece secţia de fotbal a continuat să fie parte componentă a Clubului Sportiv Universitatea Craiova, aşa cum reiese din protocolul din data de 27.11.1991 încheiat între conducerea Universităţii din Craiova şi conducerea CSUC. La scurt timp s-a semnat un nou protocol, cel de predare-primire nr. 1937/18.02.1991, în care se spune clar că ”Fotbal Club Universitatea Craiova a preluat o parte determinată din patrimoniul Clubului Sportiv Universitatea Craiova (mijloace fixe, bănești, elemente de inventar, personal, CEC-uri etc.) care vor forma patrimoniul clubului nou-înființat.” Nici un cuvânt, aşadar, despre cedarea palmaresului.

Adevărata separare de Clubul Sportiv: asociația din 1994

În 1994, în baza cererii adresată Judecătoriei Craiova de către Rodion Cămătaru, s-a acordat personalitate juridică asociației sportive ”Fotbal Club Universitatea Craiova”, continuatoarea secției de fotbal care până atunci făcuse parte din Clubul Sportiv Universitatea Craiova. La constituirea acesteia, însă, se specifică clar ce intră în patrimoniul noii entități, din nou neregăsindu-se nicăieri specificată preluarea palmaresului. De menționat că majoritatea zdrobitoare a celor 21 de membri fondatori ai acelei asociații confirmă, astăzi, că palmaresul nu a părăsit niciodată vitrina și CV-ul Clubului Sportiv.

Ultima zbatere: societatea comercială din 2002

Dacă până în 2002 încă mai putem găsi legături între Clubul Sportiv Universitatea Craiova și, ulterior, Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Craiova, în mai 2002 a avut loc, pur și simplu, înființarea unei noi echipe. Societatea comercială apărută atunci nu s-a constituit, conform actelor, prin reorganizarea Asociației Sportive din 1994, ci s-a înființat ca entitate distinctă, primind număr de înregistrare în Registrul Sportiv și Certificat de Identitate Sportivă noi, ambele înregistrate pe 2002. Mai mult, capitalul social inițial al Fotbal Club U Craiova S.A. nu a fost format din totalitatea patrimoniului vreunei asociații sportive care să fi activat la data constituirii noii firme. Asta în condițiile în care legea nr. 69/2000 stabilește cu titlu obligatoriu că, în caz de reorganizare a asociațiilor sportive în societăți pe acțiuni, patrimoniul existent al primelor trebuie să formeze capitalul social inițial al celor din urmă. În cazul specific al societății din 2002, capitalul social inițial nu s-a format prin încorporarea patrimoniului vreunui club sportiv existent, ci prin aportul exclusiv în numerar al acționarilor săi.

În final, vă reamintim că Adrian Mititelu nu mai are nici un drept asupra Fotbal Club U Craiova S.A., deoarece societatea a intrat în faliment. Cât despre lichidatorul judiciar care va definitiva procedurile de faliment, acesta nu a susţinut niciodată că palmaresul Universităţii Craiova s-ar afla în posesia respectivei societăţi şi ar putea fi valorificat. Singurul palmares de care se poate bucura defuncta FC U este cel constituit din două retrogradări, o dezafiliere şi o retragere din campionatul ligii a doua.

Cât despre palmaresul Universității Craiova, acesta va rămâne mereu al oraşului, al locuitorilor săi, al jucătorilor care au câştigat trofeele şi-al clubului care şi-a scris propria istorie, o tradiţie pe care astăzi încercăm cu toţii s-o readucem la strălucirea de odinioară: CS Universitatea Craiova.