Contaminaţi cu sindromul „Gaia”

0
264

După procesul fostului primar Antonie Solomon, consilierii municipali se sperie rău când aud de judecată. Alesul PDL, Dan Cherciu le-a spus colegilor, în plenul de ieri, că o să vină din nou „Gaia” la Primăria Craiova şi o să îi ridice atât pe funcţionari cât şi pe „persoanele alese” care nu respectă anumite criterii la tranzacţiile făcute cu anumiţi cetăţeni ai municipiului. În lipsa primarului, viceprimarul Cristina Calangiu a dat imediat replica: nu e vorba de Gaia, ci de nişte parcări pe care autorităţile le-ar fi croit demult în cartierul Brazda lui Novac, dar nu au găsit nici un loc.

Totul a pornit de la un proiect de hotărâre prin care Primăria Craiova se pregăteşte să cumpere două terenuri în cartierul Brazda lui Novac. Amândouă aparţin craioveanului Nicolae Nuţă, care le-a obţinut în 2007, când prefectul judeţului era Silviu Dumitru. Imediat după ce a devenit proprietar în acte, craioveanul le-a înscris în cartea funciară şi a solicitat certificate de nomenclatură stradală de la Primăria Craiova. Arhitectul de atunci al municpiului, Mihaela Al-Bashtawi, i-a eliberat proprietarului două certificate, unul pentru o suprafaţă de 490 de metri pătraţi, situată pe strada „Nicolae Magereanu”, la nr. 16 (lângă blocul G4), şi celălalt pentru o suprafaţă de 75 de metri pătraţi, care se află pe aceeaşi stradă, dar la nr. 17 (lângă blocul D27). Cele două bucăţi de terenuri dintre blocuri sunt acum achiziţionate de Primăria Craiova care intenţionează să construiască aici locuri de parcare.

Recordul lui Cherciu

Consilierului PDL, Dan Cherciu i s-a părut ciudat faptul că proprietarul în cauză a depus oferta de vânzare la Primăria Craiova într-o zi, iar a doua zi tranzacţia dintre el şi municipalitate se transformase deja într-un proiect de hotărâre. „Astăzi asistăm la un record mondial. Cererea prin care respectivul proprietar îşi face cunoscută intenţia de a vinde terenul este depusă pe data de 30 iulie. Pe data de 31 iulie, la mai puţin de 24 de ore, ordinea de zi a acestei şedinţe extraordinare include şi acest proiect. În condiţiile în care ştim că există zeci de astfel de oferte pe care cetăţenii care au fost puşi în proprietate cu terenuri pe care nu se poate construi au făcut ofertă de vânzare către Primărie. Mă întreb care este urgenţa, care este criteriul pe care a fost selectată una din aceste zeci de cereri într-un timp mai scurt de 24 de ore?”, a ridicat problema Dan Cherciu.

Motivul: locatarii urăsc parcările cu gropi

Viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu a explicat că proprietarul Nicolae Nuţă a mai depus o cerere în acest sens în urmă cu un an de zile. Tranzacţia a devenit însă tentantă pentru Primăria Craiova abia anul acesta după ce municipalitatea şi-a propus să rezolve toată infrastructura cartierului Brazda lui Novac din punct de vedere al parcărilor şi locurilor de joacă. „În perioada în care s-au făcut lucrări de reabilitare, am bătut la pas toată Brazda şi am identificat nu două, ci mai multe terenuri. Dar noi nu putem amenaja acolo pentru că nu sunt proprietatea noastră. Sunt sub formă de gropi, dar funcţionează ca nişte parcări pentru care absolut toţi cetăţenii din zonă sunt extrem de nemulţumiţi. Acesta a fost criteriul şi acestea au fost raţiunile pentru care ne-am orientat spre acel teren. Am avut discuţii cu persoana respectivă şi s-a ajuns la concluzia că dânsul vrea să vândă. Nici eu nu cunosc persoana, dar a fost rugat să-şi refacă această cerere pe care a depus-o prin 2011 fiindcă noi am considerat că este oportun să facem această achiziţie pentru parcări şi pentru terenuri de joacă”, a spus Cristina Calangiu.

Pledoarie pentru un „miracol”

Consilierul Dan Cherciu şi-a continuat însă raţionamentul, spunându-i viceprimarului Craiovei că nu poate fi convins care este urgenţa cumpărării acestor două terenuri. „Pledoaria dumneavoastră nu m-a convins că un simplu cetăţean se prezintă astăzi la un ghişeu al Primăriei Craiova, depune o cerere şi a doua zi se petrece un miracol şi apare pe ordinea de zi. Pe de altă parte, ştiu că aveţi o majoritate care nu are nevoie de argumente şi va vota corespunzător”. Cherciu a lansat o săgeată şi mai veninoasă, ameninţându-i pe funcţionari şi pe edili cu datul cu subsemnatul pe la instanţele de judecată. „Nu vreau să am gura bocită, dar să nu uităm că, în ultimele două mandate, din nefericire pentru Craiova, a venit Gaia şi a luat fie funcţionari, fie persoane alese. Mi-e teamă că nici acest mandat nu va fi ferit de Gaia care va veni şi va ridica funcţionari care înţeleg să îşi facă, în modul acesta, treaba. Voi vota împotriva acestui proiect, puţin mă interesează cine este acest cetăţean, dar atâta vreme cât nu se stabilesc nişte criterii clare şi nu vom servi cetăţenii craiovenii în acelaşi fel, eu nu voi fi de acord cu acest mod de lucru”.

Pe cine ia Gaia?

Cristina Calangiu l-a rugat pe consilierul municipal să vină cu idei constructive, pentru a putea fi sprijinit şi pentru a se putea discuta „într-un climat mai colegial şi plin de respect”: ”Îmi pare rău că aţi tras aceste concluzii. În ceea ce priveşte nişte reguli şi un regulament, puteţi, aveţi dreptul şi chiar vă sfătuiesc. Consider că este o idee care ne poate duce la un climat de discuţii mai colegial şi plin de respect. Puteţi să le iniţiaţi, cu siguranţă voi fi alături de dumneavoastră să îl punem în discuţie şi să tragem împreună nişte concluzii, care să fie benefice şi să ne putem privi în ochi cu mai mult respect”. Viceprimarul Craiovei nu s-a speriat nici de Gaia, pe care a recunoscut că a văzut-o cum acţionează, şi culmea tot în parcare: „ Ceea ce facem noi nu are nici o legătura cu bunul plac, cu şpaga, cu Gaia .. Are legătură cu terminarea infrastructurii în cartierul în care cetăţenii au obţinut, în urma unor revendicări, drepturile lor, dar între blocuri unde nu pot să construiască. Nu facem ca cei care au legătură cu Gaia să facem parcarea şi pe urmă să nu dăm banii oamenilor, să se ducă prin instanţă şi să ne dea în judecată ca să plătim până şi bani pe perioada de nefolosinţă a terenului”.

În cele din urmă, achiziţia celor două terenuri a fost votată cu majoritate de voturi şi o abţinere, din partea consilierului PDL.