Miniştrii Ioan Rus, Victor Paul Dobre şi Lucian Isar au demisionat

0
138
Ioan Rus

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus (PSD), şi-a anunţat, ieri dimineaţă, demisia de onoare din funcţia pe care o deţinea, într-o conferinţă de presă. Acesta a motivat că este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni atât de către Traian Băsescu, cât şi de Crin Antonescu, lucru considerat inacceptabil. În plus, a adăugat acesta, „nu pot accepta ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să fie părtaş la ceva ce nu înseamnă lege, respectarea legii în România”, fără a detalia, însă, la ce se referă. Imediat după conferinţă, Rus a precizat că şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre (PNL), l-a „rugat” să anunţe demisia sa, întrucât el nu se află în ţară. Rus a început prin a preciza că alegerile locale au fost organizate corect, iar referendumul „bine, chiar foarte bine aş zice”. „După acest referendum, CCR ne-a cerut date privitor la aceste liste (n.r. – listele electorale permanente) şi a cerut lămuriri cu privire la precizia cu care au fost furnizate anumite date. Asupra mea şi a MAI s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate discuţii şi aprecieri, începând cu Traian Băsescu şi terminând cu Crin Antonescu. Acest lucru este complet inaacceptabil. Limitele demnităţii mele le stabilesc singur. Eu sunt un politican onest şi corect şi din acest motiv mi-am înaintat demisia de onoare”. El a adăugat că doreşte să le transmită lui Traian Basescu şi lui Crin Antonescu, „cu toată modestia, că în spatele deciziilor lor se află, totuşi, un popor şi o ţară”.

Ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a confirmat, pentru Mediafax, că şi-a înaintat demisia din funcţie, el precizând că a făcut acest lucru „din motive personale” şi că va comenta mai mult „altădată”.    

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, ieri, că nu a avut nici o discuţie cu Ioan Rus, nici directă, nici la telefon, dar că au existat motive pentru ca acesta să demisioneze. „Nu am discutat, nici direct, nici la telefon, nici în vreun alt fel, n-am făcut nici o declaraţie publică la adresa domniei sale, astfel încât n-am o explicaţie pentru o asemenea afirrmaţie”, a spus Antonescu, într-o intervenţie la Antena 3. El a precizat, însă, că există motive pentru care Rus să demisioneze: „Una peste alta, cred că existau motive ca Rus să demisioneze, care ţin de gestiunea pe care ministerul condus de domnia sa o avea de făcut pentru referendum. N-am avut cea mai mică discutie privată, nici oficială, cu domnia sa”.

La doar trei ore de la demisiile lui Rus şi Dobre, premierul Victor Ponta a anunţat, într-o conferinţă de presă, numele succesorilor. Este vorba de social-democratul Mircea Duşa (până ieri ministru pentru Relaţia cu Parlamentul) – la MAI – şi de liberalul Radu Stroe – la Administraţie. „Ioan Rus şi Paul Dobre au activitate ireproşabilă, şi-au făcut datoria şi, în acest context de acuzaţii iresponsabile şi virulente din partea domnului Băsescu, au înţeles să-şi asume o responsabilitate pe care, din punct de vedere politic, întotdeauna trebuie să o asigure cineva. Le mulţumesc pentru activitate şi rămân doi oameni pe care îi apreciez, îmi permit să-i numesc prieteni”, au fost cuvintele cu care premierul s-a despărţit de cei doi foşti colegi din Guvern.

Aseară, a apărut informaţia că şi Lucian Isar, ministru delegat pentru MEDIUL DE AFACERI, şi-a înaintat demisia din funcţie în urma unor discuţii avute cu premierul Victor Ponta, care a luat act de decizia acestuia. În locul lui Isar ar urma să vină deputatul de Dolj Mihai Voicu, vicepreşedinte al PNL, după cum a declarat chiar acesta din urmă.