Au fost afişate rezultatele finale la Evaluarea Naţională, iar absolvenţii clasei a VIII-a se pregătesc să intre în faza finală, cea a admiterii în învăţământul liceal. În acest sens, aceştia au la dispoziție un instrument online gratuit, cu care să-și evalueze șansele de a intra la unul dintre liceele dorite, în funcția de media obținută la Evaluare. Instrumentul Calculator Admitere 2024, realizat de Bacplus, nu ia în calcul în acest moment decât rezultatele la Evaluarea Națională înainte de contestații, nu mediile finale sau criteriile de departajare a elevilor, dar este util pentru a stabili un orizont al așteptărilor pentru admitere, după cum se precizează de către Edupedu.ro.
Astfel, „Calculatorul Admiterii” permite utilizatorilor să introducă media obținută și liceul dorit. Pe baza ultimelor date disponibile (acum, înainte de soluționarea contestațiilor), Instrumentul „va calcula poziția ta în ierarhia județeană din 2024 și o va compara cu poziția ultimului elev admis la liceul respectiv în anul anterior”. De exemplu, dacă un elev din Iași înscrie media 8.95, află că, în acest moment poziția lui în ierarhia Iași 2024 este 983, la egalitate cu alți 28 de elevi. El poate verifica ce șanse are să intre la fiecare dintre licee, după profilul preferat. Calculatorul compară rezultatul lui cu ultima medie/ultimul elev în ierarhia anilor 2023 și 2022,, la fiecare profil, pentru fiecare liceu în parte și, pe baza acestor date, prezintă, procentual, șansa de admitere la acel liceu/profil.
- Autorii precizează: „Atenție! Acest calculator prezintă doar o estimare și nu garantează că vei fi admis la liceul dorit. Rezultatele repartizării vor fi influențate de alegerile celorlalți elevi, care variază de la un an la altul. De asemenea, calculatorul nu ține cont de criteriile de departajare și nici de specializările modificate față de anul precendent.”
Bacplus este un instrument online lansat în 2021, în ideea de a valorifica datele de la examenele naționale pentru a crea.o imagine asupra situației învățământului din România. Instrumentul folosește date publicate de Ministerul Educației pe site-urile dedicate bacalaureatului, evaluării naționale și admiterii la liceu.
Calendarul admiterii
Conform Calendarului emis de Ministerul Educaţiei, în zilele de 11 – 12 iulie, respectiv 15 – 22 iulie va avea loc completarea fişelor de înscriere de către absolvenţi şi părinţii acestora, însoţiţi de diriginţii claselor a VIII-a. În ziua de 22 iulie este data limită pentru transmiterea bazei de date de la Centrele de admitere judeţene către Centrul naţional de admitere, a doua zi urmând să aibă loc verificarea şi corectarea eventualelor erori. Pe 24 iulie, va avea loc repratizarea computerizată, comunicarea rezultatelor urmând să fie afişată , cu locurile rămase disponibile, la unităţile de învăţământ liceal. În intervalul 25 – 30 iulie, va avea loc depunerea dosarelor la şcolile unde candidaţii au fost repartizaţi. În ceea ce-i priveşte pe elevii romirepartizarea va avea loc pe 18 iulie, comunicarea urmând să fie prezentată prin afişarea şi pe site-ul Inspectoratelor Şcolare Judeţene. La aceeaşi dată şi printr-o procedură similară va avea loc şi repartizarea elevilor cu Cerinţe Educaţionale Speciale (CES). În ceea ce priveşte învăţământul special, înscrierea şi repartizarea candidaţilor vor avea loc în 15 – 16 iulie.