Consiliul Judeţean Dolj, încă un pas până la finalizarea Campusului Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual

0
186

În ultima şedinţă exatraordinară a Consiliului Judeţean Dolj, s-a aprobat  solicitarea, către Guvernul României, a trecerii, din domeniul public al statului şi din administrarea Ministerului Afacerilor Interne – Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Dolj în domeniul public al judeţului Dolj, a unui teren şi a unui imobil, în suprafaţă totală de aproximativ 80.000 mp, situate în comuna Gherceşti.

În acea zonă, urmează să fie înfiinţat Campusul Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual. Sursa de finanţare pentru realizarea obiectivului de investiţii va fi asigurată, cu prioritate, din fonduri europene nerambursabile, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau, după caz, din fondurile bugetului judeţean Dolj şi din alte surse legal atrase. Termenul de finalizare a obiectivului este de maximum cinci ani de la preluarea imobilului şi a terenului, în baza protocolului încheiat.

Acest obiectiv, în care CJ Dolj s-a implicat deplin, are un scurt istoric. Iniţial, prin Hotărârea nr. 154/2022 a CJ Dolj, s-a solicitat Guvernului României trecerea suprafeţei amintite în domeniul public al Doljului pentru extinderea SC “Parc Industrial Craiova” SA. Ulterior, actul amintit a fost modificat, prin hotărârile nr. 111/2023 şi nr. 267/2023, prin care se dorea înfiinţarea a două noi obiective: dezvoltarea unui nou parc industrial, cu o durată de 30 de ani; înfiinţarea Campusului Regional Oltenia pentru Învăţământul Dual (CROID). Deoarece, primul punct al strategiei se va desfăşura în altă zonă, s-a luat decizia menţinerii celui de-al doilea pe amplasamentul amintit.

O şansă pentru economie şi segmentul social

Consiliul Judeţean Dolj este implicat în totalitate în dezvoltarea învăţământului profesional şi dual. “Am sprijinit, iniţiat şi coordonat programe de dezvoltare a zonei metropolitane Craiova, o vom face şi în continuare, o preocupare deosebită fiind acordată dezvoltării învăţământului. În Regiunea Sud – Vest Oltenia, educaţia şi formarea profesională se dezvoltă în contextul larg al regiunii. Necesitatea şi oportunitatea CROID rezidă atât din punct de vedere social, cât şi economic. La primul punct, se are în vedere că ponderea persoanelor ameninţate de sărăcie sau de excluziune socială este ridicată, atât la nivel naţional, cât şi regional, chiar dacă sunt semnalate unele scăderi. Sub aspect economic, sunt oraşe care posedă o structură polifuncţională, aşa cum este şi la Craiova. Realizarea CROID va avea un impact pozitiv, în elaborarea sa ţinându-se cont de faptul că Mecanismul de redresare şi rezilienţă are la bază obiectivul Uniunii Europene de realizarea sustenabilităţii şi coeziunii competitive. În acest sens, realizarea acestui pol va contribui la dezvoltarea parteneriatelor între operatorii economici şi instituţiile de învăţământ, prind creşterea beneficiilor economice şi sociale”, a precizat Cosmin Vasile, preşedintele CJ Dolj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *