Guvernul va cheltui în perioada următoare aproape 400 de milioane de euro pentru sistemul de intervenţie în caz de urgenţe, ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa cerându-i-se să aloce la următoarea rectificare bugetară suma de 15,385 milioane de euro pentru prima etapă.
“În cursul acestei săptămâni la nivelul Ministerului de Interne a funcţionat un grup de lucru care a întocmit un raport amplu privind necesităţile de dotare şi propuneri pentru îmbunătăţirea componentei de aviaţie MAI-MApN pentru executarea în comun a misiunilor în situaţii de urgenţă. La întocmirea acestui raport s-a avut în vedere o abordare atât în ceea ce priveşte cooperarea operaţională, precum şi necesităţile de consolidare a cooperării şi nu în ultimul rând o analiză asupra surselor financiare şi condiţionărilor legislative”, a declarat la începutul şedinţei de Guvern de ieri ministrul de Interne, Carmen Dan.
Ministrul de Interne a mai spus că, într-o primă instanţă, a avut în vedere asigurarea disponibilităţii aeronavelor existente. “Am luat în considerare reparaţia capitală într-un centru autorizat a motoarelor avionului mediu-curier Cesna seria 560-0200, destinat misiunilor umanitare SMURD. Necesarul financiar pentru această operaţionalizare este de 1.000.500 de euro. Reparaţia capitală a elicopterului MI8 şi configurarea acestuia pentru misiuni de căutare-salvare, inclusiv pe mare. Vorbim de montarea sistemului de flotabilitate, necesarul financiar estimat fiind de 5.000.600 de euro. Asigurarea capabilităţilor necesare pentru zborul night-vision-google pentru elicoptere grele din dotare – am luat în calcul operaţionalizarea a cinci elicoptere deja existente. Vorbim de un necesar financiar de 5 milioane de euro. Executarea de reparaţii şi asigurarea resursei de zbor în 2017 – efort financiar de 2,527 milioane euro, precum şi reducerea deficitului de personal. Necesarul financiar trebuie abordat în funcţie de bugetul alocat ordonatorului secundar”, a adăugat Carmen Dan.
Ea a precizat că este nevoie de identificarea la nivelul MApN a unei locaţii în zona centrală a teritoriului naţional, în proximitatea arcului carpatic pentru un heliport, amenajat ca teren de aterizare prevăzut cu posibilităţi de alimentare a elicopterelor, marcaje şi iluminaţie specifică, bugelul fiind de 220.000 de euro. De asemenea, a mai spus că avioanele C27 Spartan vor fi folosite pentru stingerea incendiilor, după ce vor fi echipate cu sisteme de lansare din aer a containerelor cu apă. “Total necesar financiar pentru această primă etapă ar fi 15.385.000 de euro. Analiza are în vedere şi o etapă ulterioară, care are o analiză şi a costului financiar pentru perioada 2018-2020”, a precizat ministrul.
Premierul Mihai Tudose a precizat suma totală necesară este de aproape 400 de milioane de euro. “Pentru etapa I de 15.385.000 de euro, domnule ministru de Finanţe, la rectificare vreau banii ăştia! Nu e cu da sau nu”, i s-a adresat Tudose ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa.